Akademija Zasavc leta je v petek, 2. februarja, v Delavskem domu Trbovlje proglasila Zasavka in Zasavca leta 2023. V glasovanju članov Akademije sta največ glasov prejela dr. Špela Režun in dr. Uroš Ocepek. Akademija je posebno priznanje za dobrodelno dejanje leta podelila Trboveljčanu Edvardu Rajhu.

Akademija Zasavc leta je v petek, 2. februarja, v Delavskem domu Trbovlje proglasila Zasavka in Zasavca leta 2023. V glasovanju članov Akademije sta največ glasov prejela dr. Špela Režun in dr. Uroš Ocepek. Akademija je posebno priznanje za dobrodelno dejanje leta podelila Trboveljčanu Edvardu Rajhu.

Zanimivi nominiranci
V Delavskem domu Trbovlje so ta večer slavili zasavsko odličnost. V pogovorih z novinarkami

 Matejo Leskovšek, Tatjano Polanc Kolander in Sabino Lokar so nominiranci za letošnja priznanja povedali marsikaj zanimivega in hudomušnega. Brat Nike Barič (bila je zadržana zaradi nastopanja za sedanji klub na Poljskem) Nejc Barič je dejal, da sta z Niko izjemno povezana in jo stoodstotno podpira. Ter dodal, da je njun odnos še vedno enak, kot je bil v otroštvu. Marjeta Hribar je povedala, da bi dala svoj nakit vsem tistim, ki so ga včasih kopali. In dodala, da bi se verjetno takrat smejali, če bi vedeli, da se bo premog nekoč uporabljal za nakit. Iztok Kovač je dejal, da so Trbovlje zanj pomembne, da je iz njih vedno črpal svoje ideje in kraj, kamor se je vedno vračal. Povedal je še, da sam ne živi več v Trbovljah, živi pa tu njegov sin. Primož Zelenšek pa je v video pogovoru povedal, da se Zasavje razvija v pravo smer, da mu je Zasavje kot okolje dalo veliko, npr. zagrizenost in željo po spremembah. Ker je bil Zelenšek zadržan, je priznanje za nominacijo prevzela predstavnica podjetja Chipolo Ajda Kopušar.
Zasavko leta je razglasila edina dosedanja zmagovalka tega izbora dr. Maša Jazbec. Priznanje je prejela dr. Špela Režun, ki se je naprej zahvalila svojim sodelavcem in

uporabnikom VDC Zasavje ter družini in dodala: »V mesecu dni sem prišla od trnov do zvezd. Zasavje je korak pred vsemi, kar se tiče vključenosti naših uporabnikov in marsikdo nam zavida našo povezanost. Negujmo jo še naprej.«

Zasavca leta pa je razglasil Zasavc leta 2022 Vlado Poredoš, ki je še prej obiskovalce prireditve nasmejal s svojim slavnostnim govorom. Med drugim pa je opozoril, da je knapovska solidarnost družila zasavske ljudi in tudi tiste, ki so se od vsepovsod priselili v Zasavje. In pozval, da se knapovska solidarnost obdrži še naprej, čeprav so rudniki zaprti. Poredoš je za Zasavca leta 2023 razglasil dr. Uroša Ocepka. Nasmejal je dvorano, ko se je najprej zahvalil mami in očetu (ter s tem hudomušno odgovoril na Poredoševo napoved zahvalnih govorov) in potem med drugim dejal: »Hvala kolektivu, ki me podpira, hvala dijakom, ki so prišli tudi v dvorano. Samo ne pozabite na domačo nalogo, ki ste jo dobili.«
Akademija Zasavc leta je podelila posebno priznanje Trboveljčanu

 Edvardu Rajhu, ki je lani poklonil svoj avto družini v Lučah, ki so jim poplave uničile stanovanje in dva avtomobila. Priznanje mu je podelil direktor Zavoda Savus Marko Planinc, 93-letni Rajh, ki se odlično drži, pa je hudomušno pripomnil, da naj drugič raje izberejo kakšnega mlajšega za priznanje, da bo lahko v njem dalj časa užival.
V kulturnem programu so nastopili člani izjemnega ansambla Delavske godbe Trbovlje pod vodstvom dirigenta Jožeta Kotarja, tudi Zasavca leta 2020. Izkazali so se z nekaj zahtevnimi skladbami in venčki slovenskih popevk in Avsenikove glasbe.
Obiskovalce sta pozdravila predsednik Akademije Zasavc leta Vinko Žagar in podžupanja Občine Trbovlje Vesna Jesih. Priznanja so unikatne steklarske stvaritve steklarskega mojstra Rada Kališnika, gravure v lesu pa je naredila Regina Brečko Bukovec. Program je povezovala Karmen Cestnik.

Med obiskovalci je bilo veliko znanih zasavskih obrazov. Udeležili so se jo tudi bivši Zasavci leta dr. Jure Knez, Simon Tanšek, dr. Maša Jazbec, Tomaž Berginc, Jože Kotar in Vlado Poredoš ter podpredsednik Državnega sveta Republike Slovenije in župan Zagorja Matjaž Švagan, podžupanja Trbovelj Vesna Jesih, direktorica občinske uprave Hrastnik Ivana Assayed ter poslanca Teodor Uranič in Soniboj Knežak. Po prireditvi so se udeleženci zadržali še v prijetnem klepetu v avli DDT.

Prireditev so podprli: ETI Izlake, Občina Trbovlje, Občina Hrastnik, Občina Zagorje, Zavarovalnica Triglav, Hilman Zagorje, AGM Nemec, Dewesoft, Je@Gr Zagorje, Spectra 9 Dol pri Hrastniku in Delavski dom Trbovlje.

VIR: Savus

Foto: Branko Klančar