Ob javni okrogli mizi z naslovom "Digitalna transformacija in varnostni izzivi," ki jo je organiziralo Združenje bank Slovenije v okviru evropskega meseca kibernetske varnosti, so se pomembne teme dotaknili ugledni strokovnjaki iz bančnega sektorja, Gospodarske zbornice Slovenije ter podjetij Telekom in Carbonsec.

Ob javni okrogli mizi z naslovom "Digitalna transformacija in varnostni izzivi," ki jo je organiziralo Združenje bank Slovenije v okviru evropskega meseca kibernetske varnosti, so se pomembne teme dotaknili ugledni strokovnjaki iz bančnega sektorja, Gospodarske zbornice Slovenije ter podjetij Telekom in Carbonsec. Poudarili so, da je umetna inteligenca ključna pri zagotavljanju informacijske varnosti in preprečevanju kibernetskih napadov, hkrati pa so izpostavili problem pomanjkanja usposobljenih kadrov na področju kibernetske varnosti.

Nujnost izobraževanja in ozaveščanja javnosti o digitalnih grožnjah je postala očitna, poleg tega pa so razpravljali o regulativnih zahtevah na področju kibernetske varnosti, vključno z Uredbo o digitalni operativni odpornosti (DORA). Prav tako so izpostavili vpliv umetne inteligence na poslovne procese in potrebo po previdnosti pri uporabi podatkov za razvoj umetne inteligence.

Pomanjkanje kadrov na tem področju predstavlja izziv za podjetja in banke, zato so se dotaknili tudi pomembnosti izobraževanja na področju računalništva. Skupno sodelovanje med bankami in državnimi organi je ključno za zagotavljanje varnosti informacijskih sistemov. Razprava se je zaključila z vprašanjem, kako zaščititi državljane v digitalni dobi, pri čemer so poudarili, da je odgovornost za varnost podatkov skupna odgovornost bank, države in posameznikov.

Uredništvo, foto press clipping