V letu 2021 je delež fosilnih goriv v končni rabi energije v EU sicer ostal enak tistemu leto prej, se je pa v zadnjem desetletju bistveno zmanjšal.

Datum objave:
2. februar 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Eurostat


Po podatkih Eurostata se delež fosilnih goriv v končni rabi energije v EU že vse od leta 1990, to je prvega leta uradnih meritev, postopoma zmanjšuje in se je v tem obdobju, predvsem po zaslugi povečevanja deleža obnovljivih virov, zmanjšal za 13 odstotkov, čeprav še vedno ostaja precej visok. Tako naj bi v letu 2021 znašal 70 odstotkov končne rabe energije, kar je bilo enako kot leto prej. 

Med državami članicami ima še vedno najvišji odstotek fosilnih goriv v končni rabi energije Malta, in sicer 96-odstoten, sledijo pa ji Ciper in Nizozemska z 89-odstotnim deležem ter Irska in Poljska z 88-odstotnim deležem. V večini drugih evropskih držav ta delež znaša med 50 in 85 odstotkov, povprečen pa je bil 69,9-odstoten. Slovenija se je na tej lestvici z malenkost pod 61 odstotki uvrstila v spodnji del lestvice, le tri države, in sicer Švedska (32 odstotkov), Finska (38 odstotkov) in Francija (48 odstotkov)  pa so v letu 2021 zabeležile manj kot polovični delež fosilnih goriv v končni rabi energije. Severno evropske države so tudi med tistimi, ki so v minulem desetletju najbolj zmanjšale delež fosilnih goriv, pri čemer je bilo to zmanjšanje največje na Danskem (za 25 odstotkov), v Estoniji (za 22 odstotkov) in na Finskem (za 19 odstotkov). Na drugi strani pa so bile najmanj uspešne pri zmanjševanju uporabe fosilnih goriv Nemčija (le za 2 odstotka), Romunija in Malta (za 3 odstotke) ter Madžarska in Francija (za 4 odstotke).

VIR: Naš Stik