danes praznuje Janko Kos, literarni zgodovinar in teoretik


»V primerjavi z mnogimi drugimi ki so pisali o sebi ali celo objavljali svoje dnevnike si sam nikoli nisem delal niti zapiskov o tem kje sem bil in kaj se je dogajalo. Vsi moji spomini so tako res sad spominske domišljije.«
Janko Kos v intervjuju za MMC

Drage bralke, dragi bralci,

danes praznuje Janko Kos, literarni zgodovinar in teoretik.. Želimo mu vse najboljše!

Misliti Cankarja
Knjiga Misliti Cankarja prinaša izbor Kosovih razprav, v katerih obravnava velike teme, probleme in kontroverze Cankarjevega opusa, in sicer na ozadju evropskih duhovnih in socialno-političnih tokov, vse od liberalizma, ničejanstva pa do socializma in prenovljenega krščanstva. Problemski sklopi, ki se jih – ob analitičnem branju Cankarjevih tekstov in hkrati njihovi aktualizaciji – loteva Kos, so med drugim vprašanje nekonformizma, volje do moči, slovenskega romana, ateizma in krščanstva, revolucije, politike in spolnosti. Avtor posebno pozornost posveča tudi Cankarjevi vpetosti v sočasno evropsko književnost, tj. njegovi modernosti, nič manj pa literarno-intelektualni zapuščini.

Umetniki in meščani
Janko Kos se v avtobiografskem delu Umetniki in meščani spominja življenja družin svojih staršev in osvetljuje lastno življenjsko pot. Avtor, ki je bil v času odraščanja v tesnem stiku z umetniškim krogom svojega očeta in po drugi strani del materinega meščanskega miljeja, na poti do svojih študijskih let opisuje svet sodobnikov, med katerimi v manj znani luči spoznamo filozofa Franceta Vebra, mladega Tarasa Kermaunerja, Daneta Zajca in mnogo drugih. Preko gimnazijskih let v nemirnem času 2. svetovne vojne nas avtorjeva pripoved vodi v obdobje njegovega študija in poklicne poti, ki ga podrobneje opisuje prihajajoča knjiga spominov Ideologi in oporečniki.

Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.

PR: Beletrina