Dan Obnovljivih Virov Energije in Učinkovite Rabe Energije 2023

Dan Obnovljivih Virov Energije in Učinkovite Rabe Energije 2023 

V torek 23.5.2023 je Agencija GOLEA že osmič organizirala tradicionalni Dan obnovljivih  virov in učinkovite rabe energije, ki je bil interaktiven, gibalen, eksperimentalen ter  predvsem poučen! 

Letošnji dan OVE in URE, ki je potekal v Novi Gorici, je bil namenjen poskusom na temo  energetske osveščenosti mladih. Z aktivnostmi na dogodku prispevamo k širjenju obzorja  in zavesti ter k dvigu kulture energetske pismenosti med otroci. Tudi letos je bil odziv  primorskih šol na OVE in URE dnevu zelo pozitiven, saj se je dogodka udeležilo preko 250  otrok. 

V okviru dogodka je bilo organizirano tekmovanje v obliki kviza, ki je vključeval 13 poučnih izobraževalnih postaj s poskusi. Otroci so spoznavali sončno, vodno in vetrno energijo,  opremo v stanovanju in varčevanje z energijo, ločevanje odpadkov, porabnike energije,  električno kolo in drugo. Zmagovalne ekipe so prejele privlačne nagrade.  

Najbolje so se so odrezali učenci OŠ MOST NA SOČI 6.A razred s prvim mestom, učenci OŠ  ČEPOVAN z drugim mestom in učenci OŠ BRANIK 7. razred s tretjim mestom. Ne glede na  rezultate pa so bili vsi učenci odlični. Bistvo dogodka je namreč dvig zavedanja o pomenu varovanja okolja med mladimi. 

Mladi so tisti, ki lahko s svojo inovativnostjo ter z veliko energije na tem področju dosežejo  korenite spremembe. Veseli nas, da smo današnji dan izpeljali v dobri družbi z ljudmi, ki  prispevajo svoj delež »za boljši jutri«. 

VIR: Ekipa GOLEA