Na dnevu odprtih vrat, 20. maja 2023, bo potekal voden ogled Termoelektrarne Brestanica in predstavitev tehnoloških novosti. Osrednja predstavitev bo ob 9. uri v strojnici parnih turbin.

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
arhiv TEB
Na dnevu odprtih vrat, 20. maja 2023, bo potekal voden ogled Termoelektrarne Brestanica in predstavitev tehnoloških novosti. Osrednja predstavitev bo ob 9. uri v strojnici parnih turbin.


V Termoelektrarni Brestanica je sicer od konca marca in naprej v aprilu potekala letna revizija plinskih blokov PB1 in PB2, ter A revizija bloka PB5. Reviziji blokov sta vključevali dela na strojnem, elektro in I&C področju, in sicer vizualne preglede kritičnih komponent ter servisiranja in preglede pomožnih naprav. Dela so izvedli brez razstavljanja turbine, in sicer so opravili čiščenje izpušnega sistema, pregledali zračne filtre, zajem zraka, oljni in hladilni sistem ter druge pomožne pogone. Na temperaturno najbolj obremenjenih delih so izvedli boroskopski pregled. Letos so opravili tudi servis zagonskega diesel motorja. Poleg tega so bile izvedene meritve izolacijskega sistema na generatorju, preverili so tlačna stikala, manometre ter drugo inštrumentacijo.
Od zunanjih izvajalcev sta na reviziji sodelovali podjetji EIMV in DD Servis Zagreb. Po končani reviziji je bil opravljen porevizijski test.

A revizija bloka PB5 pa je obsegala vizualne preglede kritičnih komponent ter servisiranja in preglede pomožnih naprav. Dela so izvedli brez razstavljanja turbine, odprli so le zgorevalno komoro. Opravljeno je bilo čiščenje zgorevalnega in izpušnega sistema, pregledali so zajem zraka ter oljni in hladilni sistem. Na temperaturno najbolj obremenjenih delih so opravili penetrantske preizkuse na zvarnih mestih. Izvedene so bile tudi meritve pozicij rotorja in pregled pomožnih pogonov. Poudarek pri reviziji je bila zamenjava glavnih komponent sistema AC/DC, obnova omare SAM in zamenjava induktivnih stikal na zgorevalni komori. Vzporedno s tem so bile izvedene tudi meritve izolacijskega sistema na generatorju, pregledana so bila tlačna stikala, manometri ter druga instrumentacija. Pri delih je sodelovalo več zunanjih izvajalcev, in sicer GE Power, QTechna, Numip, EIMV, C&G (Prinsis), ELWE ter Kolektor CPG.
Po končani reviziji so opravili hladna in vroča porevizijska testiranja. Pri hladnih testih so preverili delovanje kompletnega mazalnega sistema skupaj z zasilno mazalno črpalko in krmilnim oljem ter sistem za dvig in vrtenje rotorja. Pregledali so tudi sistem krmilnega zraka, hladilni sistem, sistem plinastega in tekočega goriva ter sistem NOx vode. Pri vročih testih pa so preverili zagon na plin in dizelsko gorivo, obremenitev na polno moč, preklop goriva ter razbremenitev.

VIR: Naš Stik