sreda, 22. junij 2022 Križevniška ulica, Ljubljana

Križevniška, ena najstarejših in tudi najlepših ljubljanskih ulic, bo 22. junija zopet center številnih kulturnih dogodkov.
V izjemno bogatem programu dogodka »Dan križevniškega soseda« sodelujejo vsi, ki se na ulici ukvarjajo z različnimi kulturnimi, storitvenimi in gostinskimi dejavnostmi.
Dogodek organizira Mini teater. Mini teater je na Križevniški ulici pred kratkim namestil tudi križevniške klopi, ki bodo dodatno obogatile »Dan križevniškega soseda«. V letošnjem letu praznujemo 100-letnico rojstva Karla Destovnika – Kajuha in 150-letnico rojstva Jožeta Plečnika, zato letošnje križevniške klopi krasijo verzi slovenskega poeta ter besede slovenskega arhitekta.

Vljudno vabljeni, da se pridružite slavju sosedov s Križevniške ulice v sredo, 22. 6. 2022.

PROGRAM

17:30 OZELENITEV KRIŽEVNIŠKE
Veseli nas, da je naš dolgoletni trud za ulico dosegel tak uspeh in da se je ulica vpisala v nepogrešljivo turistično točko našega glavnega mesta Ljubljane. Srce zelene prestolnice. Zgodovina naše ulice, ki jo predstavljamo na klopeh in hiše, odete v zelenje in cvetje s svojim šarmom vabijo tuje in domače obiskovalce skozi vse leto.
Vabimo vse, ki želijo, da prinesejo na Križevniško kakšno cvetlico, okrasni lonec ali drevo.

18:00 MINI TEATER- KORENČKOV PALČEK – LUTKOVNA PREDSTAVA
Glasba, igra in animacija: Jose, Režija: Robert Waltl
Mini teater je tekom svojega delovanja močno afirmiral svojo misijo, ki sestoji iz produkcij ambicioznih gledaliških projektov, ki bogatijo kulturni prostor Ljubljane, Slovenije in Evrope. Mini teater kaže, kako je umetnost tista moč, ki poganja in krepi družbo s tem, da stimulira kreativnost. Z dvema programskima linijama, (post)dramsko gledališče in gledališče za otroke, je Mini teater fenomen v veliko širšem prostoru.
Na Križevniški bo tokrat odigrana lutkovna predstava Korenčkov palček. V njej je veliko izjemnih režijskih, likovnih in igralskih rešitev. Zgodba Svetlane Makarovič pripoveduje o Korenčkovem palčku, ki s prijateljico Sapramiško živi na korenčkovi gredi. Korenček (kot ga Svetlana poimenuje tekom zgodbe) jo po sporu s Sapramiško sam pogumno mahne v neznani svet. Na poti sreča sončnice, kačo Jarmilo, kukavca, palčka Praprotnika in njegovo prijateljico Črnomiško in še veliko drugih bitij. Korenček se je imel odlično, a ob koncu dneva je kljub vsemu pogrešal svojo miško in ona njega.

19:00 PICKPOCKET KVINTET – KONCERT
Pickpocket Kvintet je slovenska zasedba, ki je v času svojega delovanja dodobra popestrila slovensko prizorišče swinga in dixielanda. Zasedba izvaja glasbo zgodnjih 20. let prejšnjega stoletja, jazzovske standarde in modernejše pesmi, ki jim je dodala svojo lastno noto vznesenosti in igrivosti. Izviren nastop poslušalca zapelje v zlato ero večno mladega swinga.

Zasedba:

Rok Nemanič – trobenta, vokal

Tomaž Zevnik – klarinet

Matic Plemenitaš – kitara

Ilj Pušnik – kontrabas

Uroš Nemanič – bobni

21:00 ANBOT – KONCERT
Anbot je glasbena skupina, ki jo vodi skladatelj Aldo Kumar. Združuje glasbenike različnih glasbenih znanj in predvsem pestrih profesionalnih poslanstev, ki z veliko predanostjo in malo glasbenih šol soustvarjajo za današnji čas redko slišano kombinacijo glasbe. V repertoarju ansambla Anbot najdemo pesmi balkanskih narodov (Makedonija, Bolgarija, Romunija), klezmerja (židovska tradicionalna glasba), filmske teme (Fellini – Amarcord), irske in francoske ljudske motive, stare latino hite in druge pesmi, ki s svojimi melodičnimi impulzi budijo nostalgijo in slikajo pokrajino časa, v katerem je živa glasba ljudi še povezovala s toplino svoje izraznosti. V ansamblu Anbot (v istrskem narečju nekoč ali enkrat) igrajo:
Aldo Kumar – harmonika

Peter Jakša – kitara

Peter Jud – violina

Nino de Gleria – bas

Janez Pirc – kahon, perkusije

Peter Beltram – flavta

Iztok Smeh – klarinet

Tomislav Čizmić – vokal

Janez Vlaj – violina

Miran Mohar – orglice, tolkala

Aljaž Rendla – klarinet




Vsi dogodki so brezplačni.


Slavje na ulici se bo zaključilo okoli 23. ure.

Dan Križevniškega soseda pripravlja Mini teater v sodelovanju s sosedi s Križevniške ulice, glasbena skupina Anbot, celotno dogajanje pa podpira Zavod za turizem Ljubljana. Medijski pokrovitelj je Media24.
 
 
 

 

Zahvaljujemo se za vašo najavo in vam bomo z veseljem posredovali dodatni material in slikovno gradivo ter organizirali morebitna srečanja za avdio ali video intervjuje ter izjave organizatorjev dogodka.
 
 
 
PR: Mini teater Ljubljana