Potem ko so v Zavodu Celeia Celje, skupaj s partnerji, na pustno soboto v staro mestno jedro privabili okrog 4.000 mask in drugih obiskovalcev, se je dogajanje nadaljevalo tudi na pustni torek.

Potem ko so v Zavodu Celeia Celje, skupaj s partnerji, na pustno soboto v staro mestno jedro privabili okrog 4.000 mask in drugih obiskovalcev, se je dogajanje nadaljevalo tudi na pustni torek. Dopoldanskega rajanja se je udeležilo več kot 400 otrok iz celjskih vrtcev in osnovnih šol, nato je sledil še pustni koncert za mlade. Na delu je bila tudi posebna komisija, ki je odločila, da si prvo mesto med mestnimi ponudniki zasluži Mati Narava oz. lastnica trgovine Kolesa New Bike.

Na pustno soboto je po ulicah starega mestnega jedra Celja krenila povorka, ki jo je Zavod Celeia Celje pripravil v sodelovanju z Osnovno šolo Lava. Tako pustne šeme kot obiskovalci, vseh skupaj se je nabralo okrog 4.000, so na Krekovem trgu uživale v šegavem vzdušju ter se sladkale s pustnimi krofi. Več kot 600 so jih brezplačno prispevali mestni ponudniki. Posebna komisija je izbrala tudi najboljše maske. Vrano so razglasile za najboljšo otroško, čilije za najboljšo skupinsko in žirafo za najbolj trajnostno pustno masko. 
Posebna pustna komisija v sestavi Jožica Trateški iz Muzeja novejše zgodovine Celje, Simona Brglez iz NT & RC in Tadeja Falnoga iz Zavoda Celeia Celje, je bila na delu tudi na pustni torek. Medtem ko je na Krekovem trgu rajalo in se, v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom, zabavalo več kot 400 otrok iz celjskih vrtcev in osnovnih šol, je komisija obiskala 20 mestnih trgovin in lokalov ter ocenila urejenost izložb, notranjega interjerja, osebja, pustno ponudbo in trajnostno naravnanost. Pri ocenjevalnih kriterijih je bila posebna pozornost namenjena vidiku trajnosti v smislu izvirnosti, umetniške in etnološke vrednosti mask, izbora materialov, stopnje ponovne uporabe in splošne trajnostne sporočilnosti.  
Prvo nagrado si je prislužila lastnica trgovine Kolesa New Bike. Našemila se je v Mati Naravo, ki je obiskala PUCHce, ki pomagajo k izboljšanju zraka ter podpirajo trajnostni način mobilnosti.
V kavarni in slaščičarni pri Mišku Knjižku so pripravili Začarano kavarno oz. vilinsko vas z gozdnimi vilami, čarobnimi napoji iz modrega prahu in jabolčnega soka. Številni detajli, kot so smerokazi, naravni materiali, ročno izdelane unikatne knjižne kazalke, ki spodbujajo k branju, so botrovali k osvojitvi drugega mesta.
Po mnenju celjske pustne komisije sta si tretjo mesto zaslužila dva mestna ponudnika. V Špitalu za prjatle so pripravili okrasitev iz starih časopisov - umetniške plakate iz recikliranih materialov ter dodatno ponudbo na temo Punk is not dead. V Tamkoučiri so pripravili pustni zajtrk ter v lokalu pričarali poletno zgodbo Gremo mi na morje.
V luči spodbujanja dogajanja v mestnem jedru, privabljanja obiskovalcev in sodelovanja z mestnimi ponudniki na področju promocije, so v Zavodu Celeia Celje izbrali in podelili nagrade trem najboljšim. Ti bodo lahko svoje storitve in ponudbo promovirali na citylight panojih na avtobusnih postajališčih in zaslonih na CeleBusu.
Na pustni torek je prvič potekal pustni koncert za maksi šeme z nastopi srednješolskih glasbenih skupin iz I. gimnazije v Celju, Gimnazije Celje-Center, SIC Alme M. Karlin, Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje ter Šolskega centra Celje ter izbor najboljše posamične in razredne maske. Nagrado za slednjo so prejeli dijaki SIC Alme M. Karlin, ki so predstavili različne poklice. Nagrado za najboljšo posamično masko pa je prejela Mama Micka iz Šolskega centra Celje. Nagrade sta prispevala ZPO in Turistična agencija Palma. 
V prostoru začasne rabe na Glavnem trgu 8 je zaživela pustna M(P)iškotarna s peko pustnih mišk z Ivano. Tradicionalno so Celje obiskali kurenti.
Dogajanje v okviru letošnjega Celjskega pusta se bo sklenilo s prikazom pokopa pusta. Na pepelnično sredo ga bodo ob 16. uri na zvezdi v okviru ZKD Celje prikazali člani KUD Svoboda Zagrad.

VIR: ZCC