Na dvodnevnem srečanju mladih novinarjev in njihovih mentorjev na Celjski koči se je uradno začela druga slovenska sezona projekta Mladina piše (Jugend schreibt), ki poteka pod okriljem enega najbolj znanih svetovnih časopisov.

22. november 2023 - Na dvodnevnem srečanju mladih novinarjev in njihovih mentorjev na Celjski koči se je uradno začela druga slovenska sezona projekta Mladina piše (Jugend schreibt), ki poteka pod okriljem enega najbolj znanih svetovnih časopisov.

Discover Slovenia in Frankfurter Allgemeine Zeitung (Odkrijte Slovenijo v Frankfurter Allgemeine Zeitung) je del projekta po vsem svetu branega in vplivnega nemškega časopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), v katerem se mladi in njihovi učitelji iz vse Evrope eno leto preizkušajo v vlogi novinarjev. V dobrih treh desetletjih delovanja se je projekta udeležilo okoli 2000 mladih, ki so v FAZ objavili članke in reportaže, od leta 2020 pa projekt poteka tudi v Sloveniji. Pokroviteljstvo sta z letošnjim letom prevzela Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje, ki sta 20. in 21. novembra na Celjski koči pripravila dvodnevno uvodno srečanje tokratne ekipe mladih novinarjev in njihovih mentorjev.

30 učencev in dijakov, ki prihajajo iz Osnovne šole Lava, Osnovne šole Frana Roša, Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje, Gimnazije Celje - Center, II. gimnazije Maribor, Šolskega centra Ptuj in OŠ Videm pri Ptuju je uvodoma prisluhnilo dolgoletni novinarki in urednici Časorisa dr. Sonji Merljak Zdovc, ki je mladim predstavila osnove novinarskega pisanja. Sledilo je načrtovanje tem in priprava na dobro leto dolg projekt, ki ga bosta mentorsko vodila dr. Gerald Hühner in dr. Monica Hühner iz zavoda Discimus Lab. Obetajo se nam prispevki z različnih tematskih področij in z atraktivnimi sogovorniki, ki bodo objavljeni v ponedeljkovih izdajah tega uglednega nemškega časopisa. Namen projekta je dvigniti medijsko pismenost in bralno kulturo mladih, hkrati pa tudi priložnost za urjenje rabe nemškega in angleškega jezika.

Projekt predstavlja izjemno priložnost za predstavitev številnih zgodb iz preteklosti in sedanjosti našega mesta in regije, ki bodo dosegle širok krog bralcev v nemškem in svetovnem prostoru. Poleg široke prepoznavnosti Celja in širše regije, pa prinaša projekt tudi priložnosti za ustvarjanje medgeneracijskega in medkulturnega dialoga ter bogato izkušnjo za naše mlade, ki bodo skozi pestrost raziskovalnega in novinarskega dela spoznavali ter razvijali svoje potenciale in znanje.

Do konca novembra je v Osrednji knjižnici Celje na ogled tudi razstava člankov, ki so bili v FAZ objavljeni v preteklosti, med drugim tudi reportaže o Borutu Pahorju, ministru Matjažu Hanu, veleposlanici dr. Ani Polak Petrič v Berlinu, nemškem veleposlaniškem paru v Ljubljani, o Sloveniji na mednarodnem turističnem sejmu ITB v Berlinu 2023, o Dejanu Zavcu, Kristjanu Čehu, Alenu Kobilici, Ivu Boscarolu ...

VIR: MOC