Na novinarski konferenci so sodelovali : Boštjan Noč – predsednik ČZS, Marko Borko- svetovalec za izobraževanje, Aleš Bozovičar- napovedovalec in opazovalec čebelji paš.

Izvedbeni deli nove SKP za čebelarski sektor so v delu neusklajeni z sklepi Upravnega odbora ČZS;

S 1.1.2023 je Slovenija pričela z izvajanjem Strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027 (SN SKP). Čebelarska zveza Slovenije (nadalje zveza), zastopnica večine slovenskih čebelarjev, je v času od priprave osnutka Uredbe o izvajanju intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (nadalje uredba), ki jo je pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (nadalje ministrstvo), sodelovala s pripombami in predlogi na omenjeni dokument. O uredbi je razpravljal tudi Upravni odbor zveze (nadalje UO) in se opredelil do določenih vsebin podintervencij, ki so nato bile poslane ministrstvu. Vseh predlogov ministrstvo ni upoštevalo, zato je zveza poslala na ministrstvo dopis, da se z določenimi rešitvami ministrstva ni strinjala, saj meni, da so nekatere neizvedljive, prav tako pa v delu ne bodo zasledovale kazalnikov učinkov SN SKP. Časovni načrt izvedbe ukrepov pri intervenciji raziskovalno delo na področju čebelarstva je ministrstvo le delno prisluhnil predlogu UO za tri podintervencije, da bi se te, zaradi zaključka čebelarske sezone, zaključile s 15. septembrom. Ministrstvo je rok za zaključek treh podintervencij podal do 16. avgusta posameznega leta. V okviru podintervencije usposabljanje v čebelarstvu uredba ne predvideva možnosti, da bi bil tečaj za čebelarje začetnike zaradi resnosti kandidatov deloma sofinanciran s strani tečajnikov, kar je bil predlog UO ČZS.  V okviru podintervencije vzdrževanje čebelnjakov in čebeljih družin za prenos znanja v čebelarstvu ne predvideva upravičljivega stroška hrane za čebelje družine. Ker čebelje družine v takšnih čebelnjakih potrebujejo dodatno hrano, je UO predlagal, naj ministrstvo skuša najti rešitev, da hrana za čebelje družine postane opravičljiv strošek, kar ni bilo upoštevano. V podintervenciji Sofinanciranje nakupa čebelarske opreme je UO predlagal: 

- višji delež sofinanciranja za ekološke čebelarje, 
     - se ne navaja dodatni delež za čebelarje, ki čebelarijo z nad 150 čebeljimi družinami, 
     - znižanje vstopnega praga za kandidiranje na sredstva za čebelarje, ki čebelarijo z od 5 čebeljih družin dalje (ministrstvo navedel prag 10 družin), 
     -znižanje minimalnega stroška nakupa čebelarske oprema na 300€, 
- znižanje posamezne vrednosti najvišje priznanih zneskov po razredih, saj z višino, ki jo je sprejelo ministrstvo, država ne bo dosegala kazalnika učinkov za to podintervencijo.

Pri podintervenciji Sofinanciranje sadik medovitih rastlin, posajenih za čebelarjenje in ne za pridelavo rastlin je UO predlagal, da so čebelarska društva deležna višje pomoči, če razpolagajo z večjim število članov vključenih v društva.

Pri podintervenciji Sofinanciranje nakupa oziroma izdelave satnic s certifikatom ali analiznim izvidom oziroma poročilom o doseženih temperaturah je bil predlog UO ČZS, da se predelava voska v satnice doma ali v satnišnici sofinancira v višini 100 % opravičljivih stroškov, v uredbi pa je bi predlog le delno upoštevan saj je  možno sofinanciranje le do 80 %. 

  1. Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev julija 2023 v Sloveniji – Brez pomoči države, ga bomo žal morali odpovedati. Skrajni rok za dogovor je 24. februar;
Čebelarska zveza Slovenije je leta 2018, s strani Mednarodnega centra mladih čebelarjev, ki deluje na Češkem, pridobila kandidaturo za organizacijo največjega svetovnega dogodka povezanega z mladimi čebelarji in sicer Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev (International meeting of young beekeepers). Tekmovanje bi moralo potekati že leta 2020, vendar zaradi pandemije covida-19 ni bilo izvedljivo in je bilo prestavljeno na kasnejši čas. V Sloveniji bo tako julija letos potekalo dvanajsto zaporedno srečanje, na katerem pričakujemo do 40 držav udeleženk iz vseh kontinentov. Na petdnevnem dogodku se bo tako v Sloveniji srečalo okrog 300 ljudi s celega sveta.

Mednarodno srečanje mladih čebelarjev je v osnovi tekmovalni dogodek (mednarodno tekmovanje), ki poteka že od leta 2010 in mladi čebelarji iz Slovenije že od vsega začetka tekmujejo na njem. Vsako državo zastopa tekmovalna ekipa mladih čebelarjev, starih od 12 do 18 let, skupaj z odraslimi mentorji ekipe. V tekmovalnem delu so tekmovalci, pomešani v mednarodne ekipe, soočeni s čebelarskimi izzivi, kjer morajo prikazati čebelarsko znanje in spretnosti po različnih sklopih/delavnicah. Najvišji doseženi rezultat za Slovenijo je kot nacionalna ekipa 5. mesto, najvišja uvrstitev med posamezniki je 2. mesto, pri mešanih mednarodnih ekipah pa so tekmovalci iz Slovenije že večkrat dosegli 1. mesto.

V času kandidature je imela ČZS zagotovljeno veliko podporo države, saj so vsi v en glas zatrjevali, da je glede na status Slovenije v čebelarskem svetu kandidatura skoraj obveza ter da je to idealna priložnost za promocijo Slovenske čebelarske akademije, kranjske čebele, apiturizma in apiterapije, naših čebelnjakov, AŽ-panjev itd. Podpora je bila enotna na vseh instancah. Slovenija ima, kot država, v kateri je čebelarstvo, kot nesnovna kulturna dediščina s strani UNESCA, priznano za način življenja, pokazati mnogo znamenitosti ter naravnih lepot, zato je organizacija tekmovanja odličen način promocije.
Žal pa smo ta čas brez konkretne podpore, pogovori v smeri podpore sicer potekajo, a žal zaenkrat ni še nič dogovorjenega. Vrednost projekta znaša 150.000 evrov. Na državo apeliramo, da nam prisluhne in pomaga, saj bomo po najslabšem scenariju prisiljeni tekmovanje odpovedati. Časa za sprejem končne odločitve imamo še 14 dni.

  1. Pomen enotnega označevanja medu za potrošnike in čebelarje;
Na svetovnem trgu je vsak dan več ponarejenega in nizko kvalitetnega medu, ki preplavlja Evropo. ČZS se zahvaljuje  MKGP za ves trud, da bi Evropa spremenila direktivo o medu in bi bilo označevanje medu končno transparentno in bi potrošnik imel izbiro iz katere države si želi med. Zaščita pri tem gre tako potrošnikom kot čebelarjem, saj z nejasnim označevanjem pride do zavajanja potrošnikov in tudi do nelojalne konkurence evropskim čebelarjem. Zavedati se moramo, da če evropskih čebelarjev ne bo, ne bo tudi oskrbe evropskih čebel… med lahko uvozimo, sicer nizkih standardov, opraševanja se uvoziti ne da!
  1. Čebelarji bomo organizirano pomagali pri obnovi Krasa in tudi letos izvedli dan sajenja medovitih rastlin;
Čebelarska zveza Slovenije, javna svetovalna služba v čebelarstvu smo skupaj s čebelarji, podporniki, donatorji in sponzorji projekta »Dan sajenja medovitih rastlin« zadali, da posadimo medovite rastline vsako leto za čebele in ostale opraševalce. Tako smo skupaj posadili lani več kot 200.000 medovitih rastlin.
Z delom, ki smo si ga zadali, bomo tudi letos nadaljevali. Tako bomo čebelarji v soboto, 4. marca, stopili skupaj in pomagali pri obnovi Krasa. Namreč lanski požar na goriškem Krasu je uničil veliko površino kraškega gozda in tako pustil veliko rano v naravi. Na ta dan bomo v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije izvedli akcijo setve gozdnih drevesnih vrst. Akcije se bodo udeležili čebelarji, in sicer iz vsake posamezne regije en avtobus čebelarjev.
Sejali bomo semena avtohtonih kraških drevesnih vrst in tako pomagali pri obnovi gozda z drevesnimi vrstami, ki so prilagojene na to okolje. Nekatera iz med teh dreves so tudi medovita in bomo tako tudi čebelarji s to akcijo prispevali, da bo v prihodnje ta mladi gozd tudi paša za čebele.
Nato bomo tako kot lani projekt »Dan sajenja medovitih rastlin« izvedli zadnjo soboto v mesecu marcu, 25. marec. Ko bomo ponovno stopili skupaj vsi podporniki, sponzorji, donatorji projekta tako doma in v tujini sadili medovite rastline, saj jih potrebujemo za ohranitev skupnega prostora in še posebej za ohranitev opraševalcev.

Na ta dan bomo imeli ponovno vsi skupaj možnost in priložnost, da se priključimo akciji in posadimo medovite rastline ali na vrtu, balkonskih koritih ali večjih površinah. S tem bomo pomembno prispevali k dodatnim virom hrane in nemoten razvoj opraševalcev.
Zato stopimo skupaj in v soboto, 25. marca 2023, posadimo medovite rastline.
  1. Začela bo delovati čebelarska šola Antona Janše;
Upravni odbor Čebelarske zveze Slovenije je na 13. redni seji oktobra lani sprejel sklep o imenovanju delovne skupine za obuditev Čebelarske šole Antona Janše. Terminski načrt obuditve Čebelarske šole Antona Janše (šola) predvideva začetek delovanja in s tem izvajanja izobraževanj od septembra dalje. Trenutno je do začetka aprila odprt javni natečaj za celostno grafično podobo šole, vzporedno pa potekajo pripravljalne aktivnosti za ureditev formalnih, programsko-vsebinskih in kadrovskih vprašanj. Ob svetovnem dnevu čebel letos maja bo potekala javna predstavitev koncepta šole in izbrane celostne grafične podobe. Septembra letos pa v okviru dogodkov povezanih s praznovanjem Janševega leta (250. letnica smrti Antona Janše) predstavitev kataloga izobraževanj šole za šolsko leto 2023/2024 ter prvo javno predavanje. Šola predvideva izobraževanje čebelarjev po poklicni vertikali in horizontalno po različnih čebelarskih usmeritvah (npr. vzreja, medene pijače, apiturizem). Sprva bo ponudba izobraževanj omejena, sčasoma pa se bo dopolnjevala in bogatila. Določena izobraževanja bodo omogočena tudi čebelarjem iz tujine.

  1. Slovenska čebelarska akademija- Čebelarska zveza Slovenije je bila neuspešna na razpisu, izbran je bil dosedanji izvajalec programa Akademije;
V letu 2022 je bila narejena revizija delovanja Slovenske čebelarske akademije (akademija) od začetka delovanja v letu 2018. Na podlagi ugotovitev je bila s strani financerja t.j. Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano pripravljena nova zakonodajna podlaga za drugačno organiziranost akademije. Prva leta je bilo namreč z zakonom izvajanje akademije podeljeno neposredno Kmetijskemu inštitutu Slovenije. Nova zakonodajna podlaga je predvidela spremembo, da se bo izvajalca programa akademije izbiralo na javnem razpisu. ČZS se je prijavila na javni razpis za izbiro izvajalca za izvajanje neformalnega izobraževanja na področju čebelarstva za obdobje od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2025 objavljen 4. novembra 2022, na katerem pa je bil izbran dosedanji izvajalec Kmetijski inštitut Slovenije.

  1. Predstavitev čebelarstva v Bruslju – skupna predstavitev slovenskega in hrvaškega čebelarstva – čebele ne poznajo meje;
Čebelarska zveza Slovenije je preteklo leto podala pobudo Čebelarski zvezi Hrvaške, da skupaj v času obeležitve Svetovnega dne čebel v letu 2023, v Evropskem parlamentu pripravita razstavo na temo »čebele ne poznajo meja«. Pobudi sta z veseljem prisluhnila slovenski poslanec v EP g. Franc Bogovič in hrvaški poslanec v EP g. Karlo Ressler. Tako bosta obe čebelarski zvezi v terminu med 22. in 25. majem 2023 postavili na ogled skupno čebelarsko razstavo z ogledom čebele velikanke – 3D čebele, ki je v lasti Čebelarske zveze Slovenije, Javne svetovalne službe v čebelarstvu. V načrtu je tudi organizacija strokovnega dogodka, na katerem bosta zvezi EU poslancem predstavili problematiko glede označevanja medu s točno državo porekla in tudi dobre prakse med kmetijsko in čebelarsko stroko. 

  1. Aktualno stanje v čebelarstvu pred bližajočo se čebelarsko sezono;
Letošnji prvi del zime čebelam ni bil najbolj naklonjen, saj je bilo pretoplo in čebele so prekomerno trošile svojo energijo in imele večjo porabo hrane. Na srečo je vseeno v drugi polovici januarja pritisnil mraz in ustavil vegetacijo v naravi. Zaenkrat je stanje vegetacije, gospodarsko pomembnih rastlin za čebelarje, v večini Slovenije normalno in toplejši val ob novem letu ni pustil posledic. Hladni dnevi naj tako vztrajajo vsaj do konca februarja, da se fenološki razvoj rastlin ne začne prekmalu.

Čebele so v večini Slovenije šle v dobrem stanju v zimo, ob otoplitvi vremena v marcu se bo dala oceniti prezimitev čebel.  Prav tako se bo takrat dalo oceniti, koliko hrane so do sedaj porabile in v primeru pomankanja hrane bo treba čebele dokrmiti. Čebelarji naj spremljajo spletno stran ČZS, kjer bodo na voljo tehnološka navodila.

  1. Čebelarska zveza Slovenije je pridobila EU sredstva, v višini 744.090,00 Eur za 3 letno promocijo EU shem kakovosti – Slovenski med, kraški med in kočevski gozdni med.

Slovensko čebelarstvo odlikujejo dobre prakse in visoki standardi pridelave medu. Na področju medu ima Slovenija tri zaščitene sheme kakovosti na ravni EU: Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla in Kraški med z zaščiteno označbo porekla. Cilj projekta promocije evropskih shem kakovosti je nadaljevanje promocijskih aktivnosti preteklega projekta, ki je potekal med leti 2017 in 2020. Glavni namen je ozaveščanje potrošnika o pomenu medu kontroliranih višjih kakovosti, kjer bomo izpostavili višjo kakovost medu kot jo predpisuje državni Pravilnik o medu, sledljivost pridelave in znano poreklo. Na drugi strani je namen z različnimi aktivnostmi povečati ozaveščenost čebelarjev in jih spodbuditi k vključevanju v sheme kakovosti, kar posledično prinaša višji tržni dohodek prodanega medu iz shem kakovosti.

VIR: Čebelarska zveza Slovenije