Gradnja nove tovarne nemškega proizvajalca avtodomov Carthago, ki v Odrancih že zaposluje skoraj 800 ljudi, je v Ormožu tik pred zaključkom.

Gradnja nove tovarne nemškega proizvajalca avtodomov Carthago, ki v Odrancih že zaposluje skoraj 800 ljudi, je v Ormožu tik pred zaključkom. Potem ko so aprila lani položili temeljni kamen, odprtje novega obrata načrtujejo za 15. april, v njem pa bo od maja sprva delalo 170 delavcev, ki bodo tedensko proizvedli okoli 40 počitniških vozil.

Investicija je bila sicer ocenjena na 45 milijonov evrov, a bo po besedah direktorice Sandre Županec zaradi podražitev gradbenih materialov najverjetneje narasla na okoli 50 milijonov evrov. V obrat bodo sprva prezaposlili okoli 100 delavcev iz tovarne v Odrancih, na novo pa bodo zaposlili 70 ljudi, ki se že nekaj časa usposabljajo. Ob polni proizvodnji v letu 2024 načrtujejo okoli 300 zaposlenih.

Carthago bo za investicijo, ki bo po zaprtju nekoč največjega delodajalca v Ormožu, proizvajalca očal Safilo, pomembno vplivala na statistiko zaposlenosti v Ormožu in okoliških občinah, prejel tudi šest milijonov evrov državne spodbude.

V Ormožu bo podjetje v nemški lasti proizvajalo manjša počitniška vozila Malibu, medtem ko proizvodnja večjih vozil ostaja na sedanji lokaciji.
Leta 2024 naj bi fizični obseg povečali na več kot 3000 vozil, leta 2025 pa še za dodatnih 15 odstotkov, medtem ko bodo prihodke od prodaje povečali za 17 odstotkov. Dodana vrednost na zaposlenega v podjetju se bo podvojila, so ob izdaji sklepa o državni spodbudi konec maja lani sporočili iz vlade.

VIR: STAkrog