V torek, 23. avgusta, se je z razprodanim koncertom slavne nemške vokalne zasedbe Die Singphoniker končal letošnji jubilejni 40. Festival Radovljica.

Kot se spodobi za tako lep jubilej, je bil spored zaključnega koncerta lahkotnejši. Pod motom Carl Orff in Comedian Harmonists smo lahko prisluhnili soočenju glasbe Carla Orffa in skladb,

s katerimi je zaslovela zasedba Comedian Harmonists po vsem svetu v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Znano je, da je bil skladatelj Carl Orff, ki ga poznamo predvsem po Carmini Burani, velik ljubitelj zasedbe Comedian Harmonists in da je napisal številna vokalna dela. Nemška zasedba Die Singphoniker, ki med drugim obstaja tudi že točno 40 let, je s svojimi pevskimi kreacijami in premišljenimi igralskimi dodatki navdušila in na noge dvignila festivalsko občinstvo.

Letošnji Festival Radovljica je potekal od 5. do 23. avgusta na treh lokacijah (Radovljiška graščina, cerkev sv. Petra v Radovljici in cerkev Marijinega oznanjenja v Velesovem) in je obsegal 10 koncertnih sporedov z repertoarjem od 16. do 20. stoletja. Na njih je nastopilo 52 umetnikov iz 15 držav. Med njimi so bili svetovno znani glasbeniki in ansambli, kot so britanski ansambel viol da gamba Fretwork, nemški vokalni ansambel Die Singphoniker, ameriška sopranistka Amanda Forsythe in hrvaški violinist Bojan Čičić. Štirje koncerti so bili tako ali drugače povezani s Slovenijo. Eden je bil v celoti posvečen organistu koprske stolnice Antoniu Tarsii ob letošnji 300. obletnici njegove smrti, osrednji skladatelj na recitalu tenorista Aca Aleksandra Bišćevića pa je bil v Ljubljani rojeni pianist in tenorist Francesco Pollini. Na obeh koncertih je bilo mogoče nekatere skladbe slišati prvič v sodobnem času.

Radio Slovenija je posnel 7 koncertov, od tega so bili trije koncerti neposredno prenašani na tretjem programu ARS Radia Slovenija. V sklopu festivala je ponovno potekal tečaj za kljunasto flavto, v preddverju radovljiške graščine pa je bila na ogled razstava Jane Jocif s fotografijami 39. Festivala Radovljica 2021.  

Prihodnje leto bo festival predvidoma potekal med 5. in 22. avgustom 2023.
 



Nekaj utrinkov z zadnjega koncerta (foto: Jana Jocif):




Die Singphoniker v radovljiški graščini 


PR: Niko Houška