Water ( angl.) je morda najbolj pretresljiva zgodba pisateljice rojene v Karačiju.

Knjiga pripoveduje o punčki, ki je sedmimi leti prisiljena v poroko s starejšim moškim. Mož deklice umre in tako punčka postane vdova in mora zaradi vere v samostan skupaj z mnogo starejšimi vdovami…

Ice Candy Man( angl.) je svetovno uspešen roman, kjer majhna deklica spremlja vojno dogajanje leta 1947 v Indiji.

Pakistanska pisateljica, ki ima nekaj čez osemdeset let, se trenutno posveča pisanju kratkih zgodb in poučevanju. Življenje sedaj svetovno priznane avtorice - katere dela so polna avtobiografskih elementov - ni bilo vedno enostavno. V otroštvo je zbolela za poliomielitisom in bila priča vojnim grozotam. Do petnajstega leta se je šolala na domu in brala v postelji.

Prvi dve knjigi, ki jih je napisala Bapsi, dolgo časa nihče ni želel objaviti, potem pa sta bili raztrgani od priznanih kritikov. Finančni polom obeh knjig je bil tako hud, da avtorica, nekaj časa ni hotela več pisati in je razmišljala o tem, da ne bi nikdar več prijela peresa v roke. Preživljala se je s poučevanjem angleškega jezika in se posvečala vzgoji otrok.

Na njeno srečo je tretja kniga - Candy Ice Man- požela svetovni uspeh in po knjižni predlogi so posneli film. Izgledalo je kot, da je konec težavam avtorice, vendarle se je kmalu začela bitka, da bi se knjiga Candy Man izločila iz prodaje in knjižnic, kajti bila je označena kot pornografsko branje.

 

Pisateljica je prejela najvišje priznanje v Pakistanu, za svoje dosežke in sicer » Star of Excellence« ( angl.) in je med svetovno najbolj priznanimi osebami, ki še vedno častijo nauke preroka Zaratustre (imenovan tudi Zoroaster).

 

Vabljeni na predavanje v soboto 14. januarja ob 19 uri, o pakistanski literatki, s pisateljico Nino Kosmač , ob 19. uri na Facebook Messenger – ( Facebook Nina Kosmac).

VIR: NINA KOSMAČ