Evropski teden mobilnosti je vsakoletna pobuda Evropske komisije, ki poteka od 16. do 22. septembra. Namen projekta, ki poteka že 23 let, je podpora trajnostni mobilnosti in spremembi potovalnih navad.

Evropski teden mobilnosti je vsakoletna pobuda Evropske komisije, ki poteka od 16. do 22. septembra. Namen projekta, ki poteka že 23 let, je podpora trajnostni mobilnosti in spremembi potovalnih navad. Gre za eno največjih kampanj na področju trajnostne mobilnosti v Evropi. Cilj je spodbujati prebivalce, da izberejo okolju prijaznejše oblike prevoza, kot so hoja, kolesarjenje, javni prevoz ali souporaba vozil, ter zmanjšajo uporabo osebnih avtomobilov.

Vsako leto ima dogodek določeno osrednjo temo, letošnja tematika je 'Udoben javni prostor – za vse', ki poudarja pomen skupnega prostora, kar vključuje izogibanje parkiranju na površinah namenjenih pešcem in kolesarjem.

V času evropskega tedna mobilnosti v občini potekajo različne aktivnosti: Sprehod za spomin, kolesarski izlet, dan brez avtomobila, ipd. Celoten program najdete na povezavi.
Vabljeni, da se nam 20. 9 2024 pridružite na parkirišču pri črnomaljskem gradu, kjer vam bomo predstavili Občinsko celostno prometno strategijo občine Črnomelj. Občina namreč v letošnjem letu pripravlja Občinsko celostno prometno strategijo, strateški dokument za celostno načrtovanje prometa s poudarkom na ukrepih, ki spodbujajo trajnostno mobilnost in cilja na spremembo potovalnih navad tako, da bomo več hodili in kolesarili. V okviru strategije želimo vključiti čim več predlogov in idej lokalnih prebivalcev. Zato vas vabimo, da se udeležite raznih delavnic, ki jih pripravljamo, kjer boste lahko izrazili svoje mnenje in predlagali konkretne ukrepe za izboljšanje prometnega sistema v občini. Vaše sodelovanje je ključnega pomena za ustvarjanje prijaznejšega in varnejšega okolja za vse prebivalce.
 
Skupaj lahko prispevamo k majhnim, a pomembnim korakom k zeleni prihodnosti, pospeševanju zelenega prehoda, zmanjšanju odvisnosti od fosilnih goriv ter povečanju rabe obnovljivih virov energije.
 
Izdelavo OCPS sofinancirata Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter Evropski kohezijski sklad. Dokument pripravlja podjetje ACER iz Novega mesta s podizvajalcem Razvojnim centrom Novo mesto.

VIR: Občina Črnomelj