Delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije v Sloveniji je bil lani 22,94-odstoten, kar je bilo za 1,7 odstotne točke manj kot leta 2021.

Datum objave:
27. november 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Freepik
Delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije v Sloveniji je bil lani 22,94-odstoten, kar je bilo za 1,7 odstotne točke manj kot leta 2021.

Po podatkih republiškega statističnega urada se je delež obnovljivih virov v bruto končni porabi energije lani v primerjavi z letom 2021 najbolj zmanjšal v sektorju transporta, in sicer za 2,81 odstotne točke, na 7,83 odstotka. Na takšen upad naj bi najbolj neposredno vplivala za 23,35 odstotka manjša poraba biogoriv v prometu, hkrati pa se je na drugi strani za kar 8,63 odstotka povečala poraba vseh goriv v prometu. Delež obnovljivih virov v bruto končni porabi energije se je lani na letni ravni zmanjšal tudi v sektorju ogrevanja in hlajenja, in sicer za 1,23 odstotne točke, na 33,99 odstotka. V tem sektorju je bilo, kot pravijo na statističnem uradu, vplivov na porabo obnovljivih virov več. K deležu obnovljivih virov v bruto končni porabi namreč navadno največ prispevajo lesna goriva za ogrevanje gospodinjstev. Zaradi mile zime pa se je njihova poraba lani v primerjavi z letom prej zmanjšala za 13,79 odstotkov. Ob tem je bila zaradi regulirane, nižje cene ekstra lahkega kurilnega olja in motenj na trgu pri dobavi različnih vrst lesnih goriv (drva, sekanci, peleti) poraba lesnih goriv za ogrevanje manjša za 20,53 odstotka, poraba ekstra lahkega kurilnega olja pa se je hkrati povečala za 11,77 odstotka.

Spodbudnejši podatki veljajo za sektor električne energije, saj se je njihov delež lani v primerjavi z letom 2021 povečal za 2,03 odstotni točki, na 37,01 odstotka, največ zaslug temu pa gre pripisati predvsem velikemu porastu proizvodnje v sončnih elektrarnah, za kar 42,48 odstotka.

VIR: Naš Stik