Ukrepi vlade potrjujejo, da so zahteve Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije upravičene

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) pozdravljajo nedavno sprejeti predlog zakona, s katerim bodo nosilci kmetijskih gospodarstev prejeli enkratno finančno nadomestilo zaradi posledic vpliva povečanja cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo. »To je korak v pravo smer in potrditev, da so bile naše zahteve upravičene,« pravi predsednik KGZS Roman Žveglič in nadaljuje: »Veseli nas, da je vlada prisluhnila kmetom in da je doslej z ustreznimi ukrepi upoštevala večino naših predlogov.«

KGZS namreč že nekaj časa opozarja na izredno težak položaj kmetov zaradi izjemnega povečanja cen in stroškov energentov, gnojil, semen in krmil, ki jih izredno nizke odkupne cene ne morejo pokriti. Kmetom zaradi tega ne ostane skoraj nič ali pa celo pridelujejo hrano v svojo izgubo. Tako so na vrhu gospodarstva, ki ga je vlada organizirala v začetku januarja na Brdu pri Kranju, opozorili, da takšna gibanja lahko pomenijo samo eno: opuščanje kmetijstva. Zato so že takrat predlagali, da vlada zagotovi vsaj delno kritje izjemno visokega stroška proizvodnje v kmetijstvu.

So pa na KGZS opozorili tudi na morebitno težavo, ki bi se lahko pojavila ob začetku veljave zakona. Skupaj s predlogom zakona je bil objavljen tudi predlog podzakonskega akta – Odloka o finančnem nadomestilu zaradi vpliva povečanja cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo. V odloku je med drugim določeno tudi, da mora imeti nosilec kmetijskega gospodarstva za pridobitev finančnega nadomestila na dan uveljavitve odloka poravnane zapadle davčne obveznosti in druge denarne nedavčne obveznosti, ki so višje od 50 evrov. Zato so na KGZS pozvali pristojno ministrstvo, da poskrbi za takšne pravne okvirje sprejema, ki bodo upravičencem omogočili pravočasno poravnanje vseh obveznosti, ki bodo nastale v času sprejemanja zakona in odloka.

PR: KGZS