pisana jesen prinaša nabor prav tako pisanega branja, od romanov do monografij in srhljivih zgodb, ki so lahko lepe ali nevarne, včasih pa tudi oboje.

Drage bralke, dragi bralci,
pisana jesen prinaša nabor prav tako pisanega branja, od romanov do monografij in srhljivih zgodb, ki so lahko lepe ali nevarne, včasih pa tudi oboje.

Vlado Žabot: Gral
Priznani slovenski pisatelj Vlado Žabot se predstavlja z novim zgodovinskim romanom Gral. Gre za mistično zgodbo, ki v čas po prvi svetovni vojni vpleta krščanski mit grala – skrivnostne posode, v kateri je shranjen odrešujoč napoj. Po besedah avtorja je temeljno sporočilo romana v tem, da se je treba tudi v času postmodernega individualizma odločilno spopasti s pogubnim malikovalstvom.

Mircea Cărtărescu: Lepe tujke
V prevodu Aleša Mustarja na knjižne police prihaja zbirka treh zgodb Lepe tujke romunskega pisatelja, pesnika, esejista, univerzitetnega profesorja, literarnega kritika in publicista Mircea Cărtărescuja, enega izmed najpomembnejših živečih romunskih avtorjev. V delu se poigrava z avtofikcijo, saj zgodbe temeljijo na resničnih dogodkih in osebah, je pa v njih dosti več fikcije, kot se zdi na prvi pogled.

Stephen King: Mrtva straža
Jesen prinaša novo pošiljko mojstra groze, Stephena Kinga, znova v prevodu Marka Košana. Tokrat gre za zbirko kratkih zgodb Mrtva straža, ki je v knjižni obliki prvič izšla leta 1985 (posamezne zgodbe so bile objavljene revijalno). Knjiga prinaša dvaindvajset del, od tega osemnajst kratkih zgodb, dve noveli in celo dve pesmi. Zgodbe so nastale v časovnem obdobju sedemnajstih let, pri čemer je najstarejšo, Matildino obličje, napisal pri svojih osemnajstih letih pred odhodom na kolidž.

Mateja Ratej: Rožengrunt: žensko nasilje v štajerskih kočarskih družinah med svetovnima vojnama
Izšla je nova monografija zgodovinarke Mateje Ratej, ki deluje na Inštitutu za kulturno zgodovino ZRC SAZU, posveča pa se proučevanju mentalitet v času med svetovnima vojnama. V mikro- in kulturnozgodovinskih študijah obenem raziskuje biografije nekdanjih bolj ali manj anonimnih posameznikov, saj je šele skozi njihova življenja mogoče uzreti prepričljiv približek dobe, s katero se ukvarja. Tokrat se je v monografiji Rožengrunt lotila ženskega nasilja v štajerskih kočarskih družinah med svetovnima vojnama. V njej obravnava skoraj trideset primerov nasilja, ki ga kontekstualizira, analizira in razlaga.

Noah Charney: Slovenologia (italijanska izdaja)
Izšla je italijanska izdaja Slovenologije Noaha Charneyja, ki jo je prevedel Daniel Ballestin. Ameriški pisatelj uspešnic, profesor umetnostne zgodovine in kolumnist, ki je doktoriral na temo arhitekture Jožeta Plečnika in napisal svetovno uspešnico Tat umetnin je bil rojen v New Havenu v Connecticutu. Potem ko je bival v številnih evropskih mestih, se je z družino ustalil v Kamniku. Njegova Slovenologija s svojimi humornimi in bistroumnimi opisi ponuja izviren in svež pogled na našo deželo. Po angleščini, slovenščini in nemščini je knjiga sedaj dostopna tudi v italijanščini.

Beletrinine novosti so vam že na voljo na policah naše spletne knjigarne in knjigarne Beletrina na Starem trgu 3 v Ljubljani, kmalu pa bodo tudi na policah knjigarn po vsej Sloveniji.

Prijetno branje vam želimo.

VIR: Beletrina