Beletrinin junijski novičnik

Beletrinina debata: S knjigo na ležalnik - IzBrana družba za na plažoV sredo, 15. junija, ob 19. uri vas vljudno vabimo na Beletrinino debato, v okviru katere bodo udeleženci listali knjige, posebej izbrane za poletno branje in počitniški literarni odklop. Debata bo potekala v zdaj že ustaljeni hibridni obliki, v živo v Izoli, na plaži pri svetilniku ter preko neposrednega spletnega prenosa na Beletrininem kanalu Youtube.
Tokratna debata bo govorila o branju, ki si ga privoščimo na ležalniku, v brezskrbnem poletnem času, za katerega se zdi, da obstaja zunaj pravil, kakršna veljajo v tistem »resnem« življenju. Izlet v prehodno obdobje zunaj ustaljenih vzorcev povezujemo tudi s pravico do tako zelo opevanega italijanskega koncepta »dolce far niente«. Zato se za številne od nas v treh poletnih mesecih najde tudi več prostora za knjige, ki hranijo dušo in nas postavljajo nad imperativ »delam, torej sem«, s katerim Slovenci radi istovetimo svojo vrednost.

A kakšna je ta IzBrana družba za na plažo? Zakaj tam še vedno vidimo več knjig s platnicami kot elektronskih knjig? Mehke ali trde platnice? Zakaj poletno branje v veliki meri še vedno povezujemo z lahkotnejšo literaturo? Kdo od naših gostov, ki bralcem ponujajo povsem različne »recepte« za literarni odklop, pred poletjem beleži največje povpraševanje in katera knjiga se znajde v njihovi torbi za na plažo?

Na vsa ta in številna druga vprašanja bodo odgovarjali Aljoša Bagola, ki zaradi svojih knjižnih uspešnic že uživa sloves »guruja sreče«, Irena Svetek, kraljica slovenske kriminalke, ter pisatelj in lucidni kolumnist Marko Radmilovič. Beletrinino debato bosta tudi tokrat vodila mlada novinarja Valentina Plaskan Jordan in Nejc Krevs.V poletje z Beletrininimi trubadurji
Beletrinini trubadurji že od začetka maja potujejo po vsej Sloveniji, kjer se srečujejo s svojimi bralci in bralkami ter jim v živo predstavljajo svoje delo. Poletni niz dogodkov z Beletrininimi avtoricami in avtorji so na založbi v sodelovanju s slovenskimi splošnimi knjižnicami zasnovali leta 2020, saj se je izkazalo, da so bili tako bralci kot avtorji po mesecih karantene željni branja in druženja v živo. Zaradi izjemnega odziva ljubiteljev literature bodo priljubljeni Beletrinini avtorji in avtorice po številnih krajih potovali vse do konca leta, z njimi pa je na poti tudi Beletrinina knjigarna, ki ponuja izbor knjig po posebno ugodnih cenah.Sinoči je Feri Lainšček v Deželi kozolcev Šentrupert predstavil svoji deli Kurji pastir in Murska saga, Vesna Vuk Godina pa je v Knjižnici Gornja Radgona predstavila knjigo Zablode feminizma. Nocoj ob 18. uri bo Tomaž Kosmač z romanom Ko jebe obiskal Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, 14. junija ob 19. uri bo Vesna Vuk Godina v Občinski knjižnici Žalec predstavila Zablode feminizma, 15. junija ob 18. uri bo Tone Partljič v Krajevni knjižnici Daneta Zajca v Moravčah predstavil roman Ljudje z Otoka, 16. junija ob 19. uri bo sledil obisk Draga Jančarja v Kopru, kjer bo v Pokrajinskem muzeju Koper predstavil roman Ob nastanku sveta. Nastop Draga Jančarja v Kopru bo posvečen tudi 30. obletnici delovanja knjigarne Libris, ene najpomembnejših knjigarn.

Na prvi poletni dan, 21. junija, pa bo še posebej živahno. Vesna Vuk Godina bo z Zablodami feminizma gostovala v Knjižnici Lucija, v Knjižnici Medvode se bo z bralci družil Tone Partljič, ki bo predstavil roman Ljudje z Otoka, Tomaž Kosmač bo v Bevkovi knjižnici v Cerknem predstavil roman Ko jebe, Drago Jančar pa bo z romanom Ob nastanku sveta obiskal Knjižnico Mirana Jarca v Novem mestu.

Več o gostovanjih Beletrininih avtoric in avtorjev lahko preberete tukaj. Beletrina v živo prinaša nove pogovore o literaturiJunijski niz oddaj se je začel s pogovorom o drugem delu serije psiholoških kriminalk Beli Volk Irene Svetek. Po uspešnici Rdeča kapica, katere osrednje dogajanje je avtorica postavila v urbano ljubljansko okolje, se zgodba Belega volka odvija v divjini Kočevskega roga in slikoviti Beli krajini. Oddaja, v kateri se je s pisateljico in scenaristko Ireno Svetek pogovarjala moderatorka Maja Peharc, je že na ogled.
V ponedeljek, 13. junija, ob 20. uri bo na sporedu predstavitev knjige Bogovi se nam smejijo pesnika in pisatelja Aleša Štegra. O knjigi mitov ali bolje rečeno narobemitov, ki prinaša šest novel, v katerih se pisec poigrava z grškimi miti, zapisanimi v zgodbah iz današnjih časov, se bo z avtorjem pogovarjala novinarka Vesna Milek.

Teden kasneje vas vabimo k ogledu pogovora o romanu ameriškega pisatelja Richarda Powersa Razvejenje, za katerega je avtor leta 2019 prejel Pulitzerjevo nagrado. O romanu, ki raziskuje naš odnos z naravo in psihološko ozadje razlogov, zakaj nam odločno ukrepanje v zvezi s podnebnimi spremembami kar ne gre in ne gre od rok, se bo s prevajalcem Andrejem Skubicem pogovarjal pisatelj in literarni kritik Muanis Sinanović.

Zadnji ponedeljek v tem mesecu pa bo na sporedu pogovor o romanu Gabrijele Babnik Tišina, polna vetra, v katerem priznana pisateljica in prevajalka potuje skozi razmerje med pesnikom Charlesom Baudelairom in njegovo muzo, temnopolto plesalko in igralko Jeanne Duval. Z avtorico knjige, ki dvajsetletno obdobje, v katerem so nastale nekatere najslavnejše pesmi iz kultne zbirke Rože zla, predstavlja kot igro moči med protagonistoma, se bo pogovarjala voditeljica Tajda Lekše.Predstavitev Murske sage: tokrat je reka prisluhnila svojemu poetu Feriju Lainščku

Na fotografiji z leve proti desni: voditeljica Blažka Müller, avtor Feri Lainšček in avtorica spremne besede dr. Ignacija Fridl JarcFoto: Marko PigacNa Otoku ljubezni v Beltincih je Beletrina v sodelovanju z Občino Beltinci predstavila ponatis romanov Ferija Lainščka Ločil bom peno od valov in Muriša, združenih v novo knjigo z naslovom Murska saga. Na dogodku, katerega častni pokrovitelj je bil župan Občine Beltinci Marko Virag, so se poklonili tudi 700. obletnici prve pisne omembe Beltincev in reki Muri, ki pisatelju in pesniku Lainščku že desetletja služi kot neizčrpen vir ustvarjalnega navdiha. O pisateljevanju, navezanosti na rodne kraje in življenju, ki mu ritem narekujejo neskončne ravnice in reka, ki se v ovinkih in pritokih razliva čeznje, se je z avtorjem pogovarjala voditeljica Blažka Müller. Pogovoru se je pridružila tudi avtorica spremne besede dr. Ignacija Fridl Jarc, ki je Lainščka ocenila za dobrega poznavalca ženske duše, dogodek pa so obogatili interpret Ivan Lotrič, ki je prebral nekaj odlomkov iz Murske sage, in domači muzikanti Prašnati.Simona Semenič prejela Cankarjevo nagrado za knjigo dram Tri igre za puncePisateljica in gledališka ustvarjalka Simona Semenič je letošnja dobitnica Cankarjeve nagrade za najbolj izvirno literarno delo minulega leta, ki jo je dobila za knjigo dram Tri igre za punce, v kateri tematizira žensko vprašanje in vprašanje spola.
Cankarjevo nagrado za najboljšo izvirno knjigo preteklega leta s področij pripovedništva, lirike, dramatike ali esejistike podeljujejo Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani ter Znanstvenoraziskovalni center SAZU v sodelovanju z Občino Vrhnika. Nagrado, ki je poklon velikemu slovenskemu književniku Ivanu Cankarju, so letos podelili tretjič. Avtorici iskreno čestitamo!

Vabimo vas, da prisluhnete pogovoru s Simono Semenič v oddaji Beletrina v živo.Krasni dnevi Andreja E. Skubica med petimi velikimi finalisti za kresnikaPisatelj, dramatik, scenarist, prevajalec in jezikoslovec Andrej E. Skubic se znova poteguje za prestižni naziv najboljšega romana leta – nagrado kresnik, ki jo od leta 1991 podeljuje časnik Delo.
Plodoviti Beletrinin avtor, ki je v preteklosti že trikrat prižgal kres zmagovalca, in sicer za romane Grenki med (2000), Koliko si moja? (2012) in Samo pridi domov (2015), se je med peterico finalistov tokrat prebil z romanom Krasni dnevi. Kot veleva tradicija, bodo zmagovalca razglasili na kresni večer, 23. junija, na ljubljanskem Rožniku.Nemški literarni kritiki navdušeni nad romanom Neverend Aleša ŠtegraDoma in v tujini večkrat nagrajeni pisatelj in pesnik Aleš Šteger je prejel novo veliko priznanje v mednarodnem prostoru, njegov roman Neverend, ki je pri Beletrini izšel leta 2017, se je namreč pretekli teden uvrstil na prvo mesto prestižnega literarnega seznama – SWR Bestenliste. Gre za enega izmed najbolj uglednih nemških literarnih seznamov priznane medijske hiše SWR, na katerega trideset kritikov vsak mesec uvrsti deset leposlovnih del v priporočilo za branje. Alešu, ki je tudi programski direktor Beletrine, iskreno čestitamo!
PR: Beletrina