Vstopili smo v prvi mesec novega leta, ki je za številne čas kontemplacije, prežet z občutki minevanja in nostalgije na eni stani ter novih pričakovanj na drugi. Globoke premisleke spodbujajo tudi tokratne Beletrinine sveže knjižne izdaje.

Vstopili smo v prvi mesec novega leta, ki je za številne čas kontemplacije, prežet z občutki minevanja in nostalgije na eni stani ter novih pričakovanj na drugi. Globoke premisleke spodbujajo tudi tokratne Beletrinine sveže knjižne izdaje. Čakajo nas nova in posodobljena dela slovenskih avtorjev, prvič bomo na naše knjižne police postavili delo valižanske avtorice Rachel Trezise, iz ZDA pa prihaja fiktivna analiza usodnih sedmih sekund, ki so zaznamovale ameriško in svetovno politično zgodovino.

Paket novih knjig že na poti

V prvem paketu letošnjega leta prihaja pet Beletrininih knjižnih novosti. Ob 20. obletnici smrti pronicljivega pisatelja in dramatika Rudija Šeliga bomo dobili nov izbor njegovih novel z naslovom Ohranjeni spomin. Šest novel, ki sestavljajo knjigo, je izbral Šeligov dolgoletni prijatelj, literarni zgodovinar, urednik in dramaturg Aleksander Zorn, ki je prispeval tudi poglobljeno spremno besedo. Novele podrobno opisujejo stvarnost, rišejo osamljenost posameznika in se ukvarjajo s tragiko človeške izkušnje, hrepenenji, bolečinami in resignacijo.


Eden izmed najbolj izstopajočih pisateljev mlajše generacije, večkrat nagrajeni Jasmin B. Frelih, v svojem novem romanu Ledeni možje naslavlja bivanjska vprašanja mladega študenta. Protagonist Leon se leta 2008, po nastopu finančne krize, odpravi na študij v Ljubljano, kjer se sooči z različnimi življenjskimi nazori, nacionalnimi umetnostmi ter verskimi in političnimi nauki, med katerimi išče svoje bistvo. To je drugi roman nagrajenega avtorja, ki bo izšel pri Beletrini.Trenutek, ki isti hip mine, in besede, ki se ujamejo vanj – tako ustvarja pisatelj Peter Rezman, knapovski avtor, kot mu radi rečejo. Stare pesmi, njegova peta pesniška zbirka, nimajo skoraj nič skupnega, razen tega, da so bile zapisane brez kakršnega koli namena. Vsaka pesem bralca nagovarja čisto po svoje, z zmeraj novo izvirnostjo. Nekatere presunejo, druge pobožajo, tretje pa bralcu hudomušno pomežiknejo.
»Tehtnica je roman za vse, ki verjamejo, da zgodovino ustvarjajo skupine ljudi v majhnih sobah, in tudi za vse tiste, ki bi radi izvedeli, kaj vse mora iti narobe, da lahko zarota uspe,« je o knjigi ameriškega avtorja Dona DeLilla zapisal njen prevajalec Jasmin B. Frelih. Deveti DeLillov roman se napaja iz sedmih usodnih sekund, ko je Lee Harvey Oswald novembra 1963 streljal na takratnega predsednika Johna F. Kennedyja in ga ubil. Avtor v delu prepleta resnične dogodke, teorije zarote in fikcijo, vse skupaj pa stke v napeto in kompleksno pripoved.Med novimi izidi pozdravljamo tudi Šestnajst odtenkov norosti valižanske pisateljice Rachel Trezise o treh mladih ženskah, ki bijejo bitke vsakdanjega življenja v zakotnem Aberalawu na severu Walesa. Delavske ženske si dolgočasno življenje, ki ga delijo s šovinističnimi partnerji in napornimi otroki, lajšajo z alkoholom in drogami, dokler njihovega utečenega ritma ne zmoti mamljivi diler Johnny, za katerega so kar naenkrat pripravljene storiti vse in še več. Šestnajst odtenkov norosti v prevodu Suzane Tratnik je avtoričino prvo delo, prevedeno v slovenščino.Spominski dogodek ob 20. obletnici smrti Rudija Šeliga
Mineva 20 let od smrti edinstvenega pisatelja, dramatika, publicista, urednika in predavatelja Rudija Šeliga. Ob tej priložnosti bo Beletrina izdala izbor njegovih šestih novel z naslovom Ohranjeni spomin. Zbirko bodo na posebnem spominskem dogodku v organizaciji Beletrine, Društva slovenskih pisateljev in Fundacije Rudi Šeligo predstavili v dvorani Društva slovenskih pisateljev 22. januarja ob 18. uri. O Šeligu bodo spregovorili literarni zgodovinar Aleksander Zorn, Šeligov sin, arhitekt Aleš Šeligo in prevajalec Jaroslav Skrušný. Uvodni nagovor bo imel predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc, pogovor bo vodil direktor Beletrine Mitja Čander, besedila pa bo interpretirala igralka Nataša Barbara Gračner.Literarna pot Rudija Šeliga se je začela z objavami v literarnih revijah v začetku petdesetih let, urejal je Revijo 57, Perspektive in Probleme ter sodeloval pri Novi reviji. Bil je direktor Borštnikovega srečanja, predsednik Društva slovenskih pisateljev, od leta 2001 pa tudi izredni član SAZU. Ob literarnih uspehih je poučeval tudi na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju in se politično udejstvoval.Beletrina vabi na letno novinarsko konferenco
Vodstvo Beletrine bo v torek, 30. januarja ob 11. uri v prostorih Beletrine na Neubergerjevi 30 v Ljubljani na letni novinarski konferenci predstavilo dosežke in presežke preteklega leta, načrte za leto 2024 ter dolgoročno razvojno vizijo založbe. Poleg bogatega knjižnega nabora in že ustaljenih programov, kot so literarni festivali, mednarodni projekti ter projekti na področju vključevanja ranljivih skupin, se v letu 2024 obeta še veliko novega. Govorniki na novinarski konferenci bodo direktor Beletrine Mitja Čander, programski direktor Aleš Šteger, izvršna direktorica in prokuristka Alma Čaušević Klemenčič in glavni urednik Urban Vovk.Beletrina v živo: v objemu klasikovTudi ta mesec bo vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu nova epizoda oddaje Beletrina v živo, ki prinaša zanimive razprave o knjigah, ustvarjalnem procesu in življenju pisateljev. Serija spletnih oddaj je na voljo v obliki  videoposnetka in podkasta.

Na voljo sta že dve januarski epizodi. Prva, ki je luč sveta ugledala na prvi dan novega leta, ponuja pregled zanimivih in razburljivih pogovorov minulega leta, v drugi epizodi pa je moderatorka Blažka Muller gostila pisateljico, literarno zgodovinarko in prevajalko Katarino Marinčič. Spregovorili sta o Salambô, knjigi enega največjih literarnih mojstrov svetovnega kova Gustava Flauberta, v kateri je opisal fiktivno istoimensko junakinjo, svečenico boginje Tanit iz starodavne Kartagine.V ponedeljek, 15. januarja bodo v središču pozornosti Fjodor Mihajlovič Dostojevski in njegovi Besi. O romanu, ki naslavlja politične, socialne in duhovne razmere Rusije v 19. stoletju, bosta govorili prevajalka Urška Zabukovec in moderatorka Blažka Müller. O esejih, prelomnem delu enega najpomembnejših mislecev francoske renesanse Michela de Montaigneja, bosta 22. januarja govorila njihov prevajalec v slovenščino Branko Madžarevič in poznavalec francoske književnosti Primož Vitez. Zadnji ponedeljek v mesecu bo namenjen življenjskim zgodbam, verski svobodi in položaju žensk, ki jih v kratkih zgodbah Slike iz duhovniškega življenja naslovi pisateljica Mary Ann Evans, bolj znana kot George Eliot. O delu se bosta pogovarjali prevajalka Tina Mahkota in moderatorka Blažka Müller.Huda pokušnja: Dušan Čater in Kobal Wines

V prijetnem MuziKafeju domuKULture na Ptuju bo 31. januarja ob 19. uri 93. Huda pokušnja! Tokratni gost bo pisatelj Dušan Čater, ki bo v pogovoru z moderatorjema Jožetom Rozmanom in Kristino Kočan predstavil knjigo Ekstradeviško. Ob razburljivi zgodbi, postavljeni na enega od jadranskih otokov, boste lahko uživali tudi v izbranih vinih in vinskih zgodbah vinarke Špele Bernhard Kobal iz Kobal Wines. Vstop je prost.

VIR: Kreativna baza