napovednik

Arhitektura v živo – Trg republike

Sreda, 27.12.2023 ob 16. uri

Vodi: Luka Skansi
Zbirno mesto: spomenik Ivana Cankarja na ploščadi Trga republike

Trg republike, ki je v letih 1960-1983 nastajal pod taktirko Edvarda Ravnikarja, je bil novo središče političnega, kulturnega in gospodarskega življenja Slovencev, moderna agora, ki je stala med slovenskim parlamentom Vinka Glanza (1954 – 58), in uršulinskim samostanom.

Trg je nudil prostor za umestitev kakovostnih javnih spomenikov. Leta 1991 je Republika Slovenija na trgu razglasila svojo suverenost in neodvisnost. Z revitalizacijo mestnega jedra in sprejetimi ukrepi za omejevanje avtomobilskega prometa pred dobrim desetletjem se je na novo vzpostavila potreba po javnem prostoru v prestolnici, ki je bila maksima tudi za Ravnikarja.

Luka Skansi je arhitekturni zgodovinar, izredni profesor na Politehnični univerzi v Milanu (DASTU – Department of Architecture and Urban Studies). Njegovo raziskovanje sega predvsem znotraj treh specifičnih geografskih in časovnih kontekstov: italijanska arhitektura in inženirstvo 20. stoletja, umetnost in arhitektura v Rusiji-ZSSR in oblikovalska kultura socialistične Jugoslavije.

Prijave zbiramo na izobrazevanje@mao.si.



V MAO je na ogled nova - osrednja razstava v Ravnikarjevem letu

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja
30. 11. 2023—19. 5. 2024

Kustos: dr. Miloš Kosec
Sokustosinja: Susanna Campeotto

V času družbenih in okoljskih sprememb 21. stoletja Ravnikarjeva arhitektura ni samo poglavje iz zgodovine modernizma, ampak tudi intelektualni izziv, ki kaže, kako lahko arhitekt s kultivacijo ustvarjalnega dvoma v prostoru, risbi, sliki in besedi posega v polje družbenega in tako postavlja ogrodje boljšega sveta.

Koncept razstave

Obiskovalci razstave bodo najprej vstopili v arhitektov kabinet, domišljijsko poustvaritev ustvarjalnega in intelektualnega notranjega prostora Edvarda Ravnikarja. Iz kabineta jih bodo Ravnikarjeve misli vodile preko treh dvoran, posvečenih trem nevralgičnim točkam Ravnikarjevega ustvarjanja. Prva, Spomenik, bo posvečena arhitektovi redefiniciji razmerja med arhitekturo, zgodovino in krajino. Druga, Hiša, bo podrobneje analizirala Ravnikarjeve štiri zgradbe v Kranju, s katerimi je redefiniral modernizem v lokalnem kontekstu. Tretja, Mesto, pa se bo mimo Nove Gorice in ljubljanskega monumentalnega Trga revolucije zaključila v progresivnem horizontu nikoli uresničenih načrtov za Skopje in Benetke, ki še danes odpirajo premislek o humanem in trajnostnem mestu 21. stoletja.

»Ravnikar skozi svoja dela, skozi arhitekturo kot tudi skozi svoje zapise, razmisleke ter pedagoško delo, v bistvu ne daje hitrih odgovorov, daje pa ključna vprašanja, brez katerih še danes ni mogoče snovati prihodnjega sveta.« Miloš Kosec

Več o razstavi na povezavi

Ogled gradu Fužine s Katarino Metelko

Sobota, 6.1. 2023 ob 11. uri

Fužinski grad so sezidali člani rodbine Khisl v sredini 16. stoletja. Takrat je dokazoval bogastvo, ugled in politično moč prvih lastnikov. Že ob koncu stoletja in v naslednjih obdobjih je grad večkrat zamenjal lastnike, kar se je odražalo tudi v stavbni strukturi. Pomembno dopolnitev predstavlja hidroelektrarna, ki so jo gradu prizidali leta 1897 za potrebe vevške papirnice. Elektrarna deluje še danes in je svojevrstna tehniška znamenitost. Grad Fužine je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Katarina Metelko je umetnostna zgodovinarka, strokovnjakinja za umetnostno, stavbno in kulturno zgodovino posvetne arhitekture na Slovenskem. Posebno pozornost posveča stavbni in kulturni dediščini gradu Fužine in družine Khisl.

Vodstva v slovenščini potekajo vsako prvo soboto v mescu ob 11. uri, vsako zadnjo soboto ob 11. uri pa v angleščini.

Informacije in prijave: izobrazevanje@mao.si


Nedelja v MAO I 7. januar 2024 ob 11.uri

11.00 Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

Vodil bo muzejski svetnik dr. Bogo Zupančič.

11.00 Ustvarjalna delavnica MOJA STREHA JE LAHKO DEŽNIK

Ali veš kaj pomeni : »Imeti streho nad glavo« oz. kdaj rečemo da smo »vzeti koga pod streho«? Dežnik nas ščiti pred dežjem in tudi streha ščiti notranji prostor pred vremenskimi neprilikami. Streha je simbol zavetja, varnosti doma in topline. Na razstavi si bomo ogledali najrazličnejše strehe,  poševne in ravne. Za nas bo izziv lebdeča dvokapna streha Ravnikarjeve stavbe OLO v Kranju, ki spominja na harmoniko. Preizkusili se bomo v gubanju papirja in si izdelali čisto svojo »dežnikasto streho«.

Ustvarjalnica je prostor zabave, igre, ustvarjanja, spoznavanja in druženja. Prostor, kjer lahko otroci od 5. do 12. leta preživljajo prosti čas v spoznavanju arhitekture, oblikovanja in fotografije.

Več na povezavi >> https://mao.si/dogodek/nedelja-v-mao-6/

Informacije in prijave: izobrazevanje@mao.si


Razstava sodobnega rokodelstva in obrti

CRAFTING FUTURES I IZDELOVANJE PRIHODNOSTI
>> 13. 12. 2023—10. 3. 2024

Manjša razstava Centra za kreativnost Crafting Futures I Izdelovanje prihodnosti naslavlja aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato dediščino rokodelstva.

Z razstavo želimo predvsem izpostaviti prožnostni potencial rokodelstva in njegovo relevantnost za današnjo spreminjajočo se družbeno in okoljsko situacijo ter s tem prispevati k njegovemu razumevanju v kontekstu časa in družbe 21. stoletja.

KATALOG
+/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture

Cena v prednaročilu €29.00
 >>  velja do 31. 12. 2023
Redna cena €36.00
PREDNAROČILO

Katalog izide januarja 2024.

Knjiga +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture v sodelovanju s 50 arhitekti in ustvarjalci raziskuje in analizira primere vernakularnih objektov iz Evrope, ki vprašanje ekologije – za razliko od trenutne sodobne prakse – obravnavajo celostno, kot neločljiv del arhitekturne zasnove.
Izšel je katalog

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje Plečnikove dediščine – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora, kar je še posebej izpostavljeno z arhitektovimi posegi v Ljubljani.

Nakup v MAO trgovini.

VIR: MAO