napovednik


ARHITEKTURA V ŽIVO: Hrvatski trg in Tabor

Sreda, 15. november 2023 I 17.00

Vodi: Nika Grabar
Zbirno mesto: vhod v Sokolski dom, Tabor


Arhitektura Tabora je ravno prav odmaknjena od strogega središča Ljubljane, da ne sodi več med njene glavne turistične atrakcije in kjer se posledično pričnejo kazati težave mesta, ki se tičejo vsakdanjika njegovih prebivalcev. Na območju med Trubarjevo, Vidovdansko in Njegoševo cesto ter Taborom so svoja dela ustvarili Ravnikar, Plečnik in Vurnik. Njihova arhitektura na različne načine tematizira vprašanje merila ter s tem odnosa do telesa v mestnem prostoru. Na sprehodu med Ravnikarjevimi stolpnicami, Plečnikovim parkom in Vurnikovim Sokolskim domom se bomo pogovarjali o tem, kako se je vprašanje “arhitekture po meri človeka” odrazilo v dojemanju mestnega prostora glede na specifike posameznega zgodovinskega obdobja ter o tem, kako sodobna ideologija vpliva na trenutno stanje omenjenih arhitekturnih objektov.

Ogled  je del spremljevalnega programa razstave Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja.

Prijave zbiramo na izobrazevanje@mao.si.

Izšel je katalog

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje Plečnikove dediščine – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora, kar je še posebej izpostavljeno z arhitektovimi posegi v Ljubljani. Plečnikova Ljubljana je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine kot izjemen primer oblikovanja javnega prostora po meri človeka. Publikacija izpostavlja pomembnost tega dejstva ter poudarja, da v razdrobljenem in privatiziranem svetu 21. stoletja bolj kot kadarkoli prej potrebujemo zavest in potrebo po ohranjanju vrednot te svetovne dediščine; ta mora ostati odprt, vključujoč in dostopen javni prostor.

KOLOFON
Uredniški odbor: Tomaž Štoka (glavni urednik), Miloš Kosec, Natalija Lapajne, Bogo Zupančič I Avtorji prispevkov: Tomaž Štoka, Miloš Kosec, Bogo Zupančič, Ana Kreč, Jure Hrovat, Anja Delbello, Aljaž Vesel I Grafično oblikovanje: AA – Anja Delbello, Aljaž Vesel I Oblikovanje razstave: SVET VMES – Ana Kreč, Jure Hrovat, Marko Kavčič, Amadej Mravlak I Fotografije: Adam Štěch I Fotografije postavitve razstave in kataloga: Klemen Ilovar I Založil: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Ljubljana 2023, 292 str., slo. in ang.

Več na povezavi.
Nakup v MAO trgovini.

RAZSTAVA

Iskanja v risbi, spoznanja v misli
Fragmenti iz zapuščine Edvarda Ravnikarja
 
27.10.–14.11.2023 I Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma.

Avtor razstave je arhitekt Aleksander S. Ostan, razstava pa je nastala v sodelovanju z Majdo Kregar in Heleno Ravnikar (Ambient) ter v koprodukciji Cankarjevega doma in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Arhitekt Edvard Ravnikar (1907–1993) je bil gotovo najbolj celovita osebnost slovenske arhitekture in urbanizma v drugi polovici 20. stoletja. Bil je najbolj nadarjen in avtonomen učenec velikega Jožeta Plečnika ter tudi zelo cenjen sodelavec Le Corbusierja v Parizu. Poleg številnih urbanističnih in arhitekturnih zasnov je za sabo pustil tudi velik opus intimnih pričevanj v risbi in besedi, ki so manj znana in so nam jih ohranili njegovi dediči. Srečanje z njimi se nas lahko globoko dotakne tako z lepoto podob kot tudi s pronicljivostjo misli, saj premorejo veliko notranjo moč.

Vljudno vabljeni!

Več na povezavi

RAZSTAVA
Marjan SMERKE, FOTOGRAF (1932-2017)

18. 10.—2. 12. 2023 I Galerija Družina, Krekov trg 1

Kustosinja razstave je Katarina Jurjavčič, kustosinja Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, pri postavitvi pa je sodeloval tudi dr. Primož Lampič, kustos za fotografijo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Fotografska razstava Marjan Smerke, fotograf (1932-2017) prvič zaokroženo predstavlja umetniški fotografski opus Marjana Smerketa, ki ga hranijo tri slovenske muzejske ustanove in dediči gradiva. Najpomembnejša značilnost zrelega Smerketovega umetniškega fotografskega opusa izraža njegov eksperimentalni značaj. S še vedno ne povsem razjasnjenimi laserogrami si je zagotovil ugledno mesto v slovenski in tudi evropski fotografiji. V sedemdesetih letih, ko je dosegel vrhunec svoje umetniške fotografije, je hkrati nenehno iskal nove teme in pristope, se vračal v direkten zajem posnetkov iz realnosti, pa spet odkril novo polje za svežo vrsto posnetkov.

Več na povezavi

Bruselj v znamenju secesije

RAZSTAVA
LJUBLJANA AU TOURNANT DU XXe SIÈCLE Art nouveau – Sécession Ljubljana I Ljubljana na prelomu 20. stoletja–Secesijska Ljubljana

19.10. 19.11.2023 I Halles-st-Géry 1, Place Saint-Géry, Bruselj

Razstavo sta pripravili Natalija Lapajne, kustosinja MAO ter konservatorka Marija Režek Kambič, ZVKDS, OE Ljubljana.

Mineva 130 let od izgradnje palače Tassel belgijskega arhitekta in oblikovalca Victorja Horte, to je prve stavbe, ki je bila zgrajena v slogu secesije v Evropi. Organizaciji Urban in Visit.brussels sta ob praznovanju mesta Bruselj kot prestolnice evropske secesije pripravila pester program, ki vključuje različne pobude tako v bruseljski regiji kot tudi širše v okviru evropskih partnerjev združenih v mednarodno mrežo Réseau Art Nouveau Network (RANN), kamor je vključena tudi Slovenija.

Več na povezavi


Paviljon Republike Slovenije

na 18. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia

je odprt samo še do 26. novembra 2023.

+/– 1 °C
V iskanju dobro uglašene arhitekture

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v slovenskem paviljonu 18. mednarodne razstave arhitekture La Biennale di Venezia predstavlja projekt +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture. Komisarka Maja Vardjan iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je za kustose slovenskega paviljona na odprtem razpisu izbrala skupino arhitektov, ki jo sestavljajo Jure Grohar, Eva Gusel, Maša Mertelj, Anja Vidic in Matic Vrabič.

Več >>
TRIENALE ROKODELSTVA Razstava sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije

26. - 19.11.2023 I Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec

Kustosinje razstave: dr. Cvetka Požar, dr. Tanja Roženbergar, Maja Vardjan
Pokrovitelja: Mestna občina Slovenj Gradec, Ministrstvo za kulturo

Več na povezavi 

VIR: MAO