Razstava iz cikla Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci XII.

Razstava iz cikla Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci XII.

Kustosinja: Nadja Kovačič

Likovni salon Kočevje

17. 6.–9. 9. 2023


Odprtje razstave: sobota, 17. 6. 2023, ob 20. uri v Likovnem salonu Kočevje.


V sklopu Poletne muzejske noči v Likovnem salonu Kočevje odpiramo razstavo iz cikla Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci XII. Letos predstavljamo dela akademske slikarke, videastke in performerke Aprilije Lužar, ki živi in ustvarja na Kočevskem. 

Na manjši retrospektivni razstavi bodo predstavljena njena slikarska dela vse od zgodnejših avtoportretov, figuralike in abstrakcije ter multidisciplinarni projekt Taxi Art / Ženski Taxi, s katerim je postala vodilna ustvarjalka na polju aktivistične feministične umetnosti. Ženski Taxi je Aprilija Lužar izvedla v več različicah in ob različnih priložnostih (od razstav do festivalov po Sloveniji pa tudi New Yorku, Zagrebu, Beogradu, Dunaju in drugje). Ta projekt je avtoričino najbolj izpostavljeno delo in poudarja, da je nasilje nad ženskami še vedno prisotno. Je realnost, ki je ne smemo zanikati, o kateri je potrebno govoriti in se ji zoperstaviti.

Aprilija Lužar je kot aktivistka s svojim umetniškim udejstvovanjem začela že leta 1988 sodelovati v različnih organizacijah: s feministično lezbično organizacijo Kasandra in Ženskim centrom Metelkova. Sodeluje s ŠKUC LL in z ženskimi centri »F-IKS«, feminističnim informativnim kulturnim središčem, Žensko svetovalnico in Društvom SOS telefon v Ljubljani. V tujini se je povezovala z Lezbično skupino Konrat in ženskim centrom v Zagrebu. Delovala je kot soustanoviteljica lezbične sekcije LL, sodelovala je pri ustanovitvi Roza kluba. Velja za eno od pionirk gibanja za pravice istospolno usmerjenih. 

Aprilija Lužar v svojih slikarskih delih, performansih in drugih projektih obravnava položaj ženske in njenega vrednotenja v sodobni družbi ter zlorabe in nasilje nad ženskami. Zanima jo ženska kot posameznica, izpostavlja pravico do istospolne usmerjenosti in diskriminatoren odnos družbe do žensk. S svojimi psihološkimi avtoportreti, preko svojega telesa v performansih ali preko svojih osebnih izpovedi bodisi v risbi na pisemskih ovojnicah pri projektu Masterbacija (1987) ali osebno pričevanje v projektu Ženski Taxi postane simbol vseh žensk v sodobni družbi. Simbolizira njihovo razvrednotenje ter izpostavlja tabuizirane teme kot je na eni strani odnos do ženskega spolnega užitka in na drugi strani zlorabe in nasilje nad ženskim telesom.


Biografija

Aprilija Lužar (1963) je študirala slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti v Sarajevu in na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1987 diplomirala in leta 1991 zaključila slikarsko specialko pri prof. Metki Krašovec. Svoje slikarsko ustvarjanje nadgrajuje z videi, instalacijami, performansi, urbanimi akcijami in več medijskimi projekti. S projektom Ženski Taxi je zmagala na mednarodnem natečaju V-Day – Stop Rape Contest, ki spodbuja izvirne strategije za preprečevanje nasilja nad ženskami, kar ji je omogočilo realizacijo ideje v okviru mednarodnega festivala Mesto žensk leta 2002. Je prejemnica prve nagrade za slikarstvo na Majskem salonu – Pop (2002), leta 2004 pa je bila predstavljena v izboru najboljših ustvarjalk v Sloveniji, ki ga je pripravil Časopis za kritiko znanosti. Živi in dela v Kočevski Reki.



Fotografije:

1. Aprilija Lužar, Taxi Art / Ženski Taxi, 2002, foto Nada Žgank, arhiv umetnice

2. Aprilija Lužar, Avtoportret, 1990, arhiv umetnice

3. Aprilija Lužar, Avtoportret, 2001, arhiv umetnice

4. Aprilija Lužar, Vizija življenja, 1988, arhiv umetnice

5. Aprilija Lužar, Inspira, 2000, arhiv umetnice



Program Poletne muzejske noči:

18.00 – 24.00 
brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav
(Pokrajinski muzej Kočevje in Likovni salon Kočevje)

18.00 
Skozi igro spoznavamo muzej, delavnica za otroke in družine (Pokrajinski muzej Kočevje)

20.00 
odprtje razstave Aprilije Lužar (Likovni salon Kočevje)

22.00 
70 let Pokrajinskega muzeja Kočevje. 1953–2023, vodstvo (Pokrajinski muzej Kočevje)

VIR: PMK