Avgusta bomo premierno predvajali posebno serijo o naravi: Rešeni šimpanzi Konga z Jane Goodall. Serija prikazuje izjemno zgodbo enega najbolj ambicioznih in znanstveno najbolj rigoroznih programov ponovne naselitve šimpanzov, kar jih je kdaj bilo.

Ljubljana, 31. 7. 2023 - Avgusta bomo premierno predvajali posebno serijo o naravi: Rešeni šimpanzi Konga z Jane Goodall. Serija prikazuje izjemno zgodbo enega najbolj ambicioznih in znanstveno najbolj rigoroznih programov ponovne naselitve šimpanzov, kar jih je kdaj bilo. 

Dr. Rebeca Atencia, ki živi v zatočišču dr. Jane Goodall za osirotele šimpanze Tchimpounga, poskuša uresničiti svoje dolgoletne sanje, da bi skupini osirotelih šimpanzov pomagala, da se vrnejo tja kamor spadajo: v divjino. A to ne bo lahko, saj šimpanzi nimajo izkušenj z življenjem v gozdu in s tamkajšnjimi grožnjami, zato jih mora učiti in pripravljati, dokler ne bo nobenega dvoma, da jim bo uspelo. Program ponovne naselitve je v ozadju vsakdanjega življenja v zavetišču Tchimpounga, saj so v ospredju stiske in preizkušnje ljudi, ki skrbijo za široko paleto bitij, od šimpanzov do pangolinov in posebej težavnih papig.

Šimpanzom zaradi različnih dejavnikov grozi izumrtje. Uničenje habitata zaradi krčenja gozdov, človeških posegov in širjenja kmetijstva močno zmanjšuje njihov življenjski prostor. Poleg tega pa jih ogrožata nezakoniti lov in trgovina z divjimi živalmi. Veliko nevarnost predstavljajo tudi bolezni kot je ebola. Prizadevanja za ohranjanje in varstvo habitata ter boj proti nezakoniti trgovini z divjimi živalmi so ključnega pomena za preprečevanje njihovega izumrtja in ohranjanje bogate biotske raznovrstnosti, h kateri prispevajo. 

Jane Goodall je priznana britanska primatologinja, etologinja in antropologinja, rojena leta 1934. Njena izjemna kariera se je začela leta 1960, ko se je podala v tanzanijski narodni park Gombe Stream, da bi preučevala divje šimpanze. Z natančnim opazovanjem je dobila osupljiv vpogled v vedenje šimpanzov in spodbijala prevladujoča znanstvena prepričanja o inteligenci in družbeni kompleksnosti živali. S svojim delom je Goodallova dokazala, da imajo te živali čustva, sposobnosti izdelovanja orodij in celo vojskovanja. Njene raziskave so pomembno vplivale na področje primatologije ter navdihnile številne študije o spoznavanju živali in ohranjanju habitata. Kot neumorna zagovornica divjih živali in okoljskih vprašanj je, da bi pospešila svoja prizadevanja po vsem svetu, ustanovila Inštitut Jane Goodall.

Dokumentarna serija Rešeni šimpanzi Konga z Jane Goodall bo premierno prikazana na programu Viasat Nature v soboto, 5. avgusta ob 19.00 uri.

VIR: Grayling