Uredniška ekipa Cankarjeve založbe – Aljoša Harlamov, Andrej Blatnik in Nina Žitko Pucer – je danes v Konzorciju predstavila program založbe za leto 2024.

Uredniška ekipa Cankarjeve založbe – Aljoša Harlamov, Andrej Blatnik in Nina Žitko Pucer – je danes v Konzorciju predstavila program založbe za leto 2024.
Čeprav so paradni konji Cankarjeve založbe vrhunsko prevodno leposlovje v zbirki Moderni klasiki, prvenci izvirne proze in humanistika, ki izhaja v zbirki Bralna znamenja, je Aljoša Harlamov, glavni urednik Cankarjeve založbe, predstavitev programa začel z napovedjo izida dveh izvirnih zbirk poezije. Kot je rekel, je ohranjanje poezije v programu del kulturnega poslanstva sleherne založbe, in opozoril na zbirki Ferija Lainščka in mlade mariborske pesnice Nine Medved.

Pri Cankarjevi založbi se veselijo tudi izida romanov avtorjev Selme Skenderović, Ive L. Novak, Katarine Čeh Gomboc, Dana Podjeda in Nike Nikolić.

Trije prvenci bodo izšli v novi zbirki Razmerja, ki jo ureja Lara Pauković: Srebrne vezi Kaje Bucik Vavpetič, prvi fantazijski ljubezenski roman v slovenščini, Prste stran Karmen Petric in Padam na besede Jerce Cvetko.

Na področju prevodnega leposlovja bodo v središču avtorji Hilary Mantel, Virginie Despentes (Vernon Subutex 3), nobelovki Olga Tokarczuk in Annie Ernaux, Alex Capus in Josef Škovorecky, Lidija Dimkovska, Tanja Maljarčuk in Vladimir Pištalo. V zbirki Bralna znamenja, ki jo ureja Andrej Blatnik, bosta izšli dve izvirni deli: Slovenske knjižne uspešnice v 21. stoletju Sama Ruglja in Pisanje v humanistiki Blaža Zabela. Zbirka S poti prinaša Sam v oceanu Slave Kurilova in Pohajalca Edmunda Whita. Od zgodovinskih del najteže pričakujejo knjigo Edvard Kardelj izpod peresa Jožeta Pirjevca ter Tito: večni partizan Marie-Janine Calic.

Nina Žitko Pucer je predstavila tri novosti: prevodno knjigo Kako gledati sliko in dve izvirni kuharici, Mojo zeleno kuhinjo Slavke Ilich in Dan na dan legendarnega Boštjana Napotnika – Napota.

VIR: CZ