napovednik

Odprtje razstave bo v petek, 12. januarja 2024, ob 19. uri.  Umetnico in njeno delo bo predstavila Martina Cavallarin.
 
Novo leto v Mestni galeriji Nova Gorica začenjamo z razstavo slik Alessandre Lazzaris. Izhajajoč iz tehnike in poetike umetničinih del je nastal projekt 'MEJE / za vsakim obzorjem je vedno drugo obzorje', ki so ga navdihnile besede nedavno preminulega Franca Relle in spodbuja razmislek o pomenu meje, obzorja, posledično pa k razmišljanju o usodi Evrope in celotnega človeštva, o spopadih, ki smo jim priča, ter o kulturi, razumljeni kot orodje, primerno za približevanje stališč in opevanje razlik, s čimer na izviren način pripomore k spodbujanju tiste obmejne kulture, ki si jo naše območje zamišlja za svojo prihodnost. Umetnica nam s svojimi deli, iz katerih sta razvidni nagnjenost k geometričnosti in materiji, s pomočjo rje, chiaroscurov in simbolnih oblik predstavlja usedline zgodovine ter spominov, pa tudi možne sugestije prihodnosti. 

Ob tem razstavnem projektu, ki je nastal z namenom spodbujanja mreženja in umetniškega raziskovanja območja, kuratorka Martina Cavallarin poudarja: »Projekt ima nomadski potek, saj prehaja z enega ozemlja na drugo, med Italijo in Slovenijo, in sledi križajočim se trajektorijam od Vidma do Gorice in Nove Gorice. Vsaka galerija [Lo studiolo iz Vidma, Mestna galerija Nova Gorica, Studio Faganel iz Gorice in Galerija Spazzapan iz Gradišča ob Soči] predstavlja postajališče, na katerem obiskovalčevo oko in uho prevzameta dela, ki izražajo drugačno temperaturo, odvisno od razstavnega prostora, ter ga tako vključita v distonično igro med omejevanjem in svobodo.«

Razstava, ki je nastala v sodelovanju z galerijami Lo studiolo iz Vidma, Studio Faganel iz Gorice in Galerijo Spazzapan iz Gradišča ob Soči, bo v Mestni galeriji Nova Gorica na ogled do 7. februarja 2024.

O umetnici

Alessandra Lazzaris se je rodila v Palmanovi (Videm) leta 1966. Obiskovala je Umetniški licej v Gorici in Likovno akademijo v Bologni. Predstavlja se na skupinskih in osebnih razstavah v Italiji in tujini. Živi in dela v Gorici.

VIR: KDNG