V okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki je potekal od 16. do 22. septembra 2022, je bilo zelo živahno na vseh treh osnovnih šolah na območju občine Grosuplje.

Bonifer Karmen


 Učenci so bili v sklopu kampanje spodbujeni k prihodu v šolo peš oziroma s kolesom, skirojem ali javnimi prevoznimi sredstvi, obenem pa so sodelovali pri izvedbi različnih nalog, ki so del vseslovenskega koncepta Kokoške Rozi. Ob tem so na vseh treh osnovnih šolah potekale tudi številne druge aktivnosti za namen spodbujanja sprememb potovalnih navad šolarjev v smeri trajnostne mobilnosti.

Na Osnovni šoli Brinje Grosuplje so si v času Evropskega tedna mobilnosti prizadevali, da bi učenci in učitelji v šolo čim večkrat prišli peš, s kolesom ali skirojem. Zavedajo namreč se, da je skrb za okolje pomembna in, da vsak od nas lahko že s hojo do šole naredi veliko za naravo. S tem namenom so pripravili plakate, si ogledali različne videoposnetke ter se veliko pogovarjali na temo trajnostne mobilnosti. Ob tej priložnosti so spoznavali tudi prometne znake in pravila ter osnove prometne varnosti. Učenci petih razredov so imeli v torek, 20. 9. 2022, športni dan z naslovom »S kolesom v promet«. V njegovem okviru je potekala predstavitev novega kolesarskega poligona, ki so ga učenci tudi preizkusili. V sklopu športnega dne so učenci opravili še vožnjo s kolesi po cesti ter se udeležili prireditve ob dnevu mobilnosti, ki je potekala na grosupeljski tržnici. Evropski teden mobilnosti so s pohodom na Kucelj zaključili učenci OŠPP.

Z namenom spodbujanja bolj zdravih in premišljenih načinov mobilnosti so v okviru Evropskega tedna mobilnosti številne aktivnosti potekale tudi na Osnovni šoli Louisa Adamiča Grosuplje. Med drugim so izvedli igro »Peš s kokoško Rozi«, ki je bila razvita z namenom promocije in spodbujanja trajnostne mobilnosti, ter ob tem ugotavljali, na kakšen način prihajajo učenci v šolo. Ogledali so si tudi kratek videoposnetek »Trajnostna mobilnost v vrtcih in šolah«, v okviru katerega je učence voditelj Jože Robežnik skušal vzpodbuditi, da se je potrebno v šolo odpraviti na način trajnostne mobilnosti. Pogovorili so se še o varnosti na cestah ter izpostavili nevarnejša križišča in druge predele, ki se nahajajo v bližini šole. V okviru aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti so se učenci seznanili tudi z novim kolesarskim poligonom.

Na Osnovni šoli Šmarje - Sap so bile z učenci med drugim izvedene delavnice pod sloganom Evropskega tedna mobilnosti »Trajnostno povezani«. V njihovem okviru so želeli ugotoviti dejansko stanje prometa. S tem namenom so učenci opravili štetje avtomobilov, koles, avtobusov in ostalih prevoznih sredstev, ki so se v določenem časovnem intervalu peljali mimo šole. Pri tem so ugotovili, da žal prevladujejo avtomobili. V okviru delavnic je debata tekla tudi o trajnostnih načinih potovanja ter prednostih in slabostih avtomobilov. Ob tem so učenci po skupinah izdelali plakate za ozaveščanje vrstnikov o pomenu trajnostne mobilnosti za človeka in naravo. Ogledati si jih je možno v avli šole.

PR: Občina Grosuplje