AIPA se je 28. novembra udeležila 3. mednarodnega Foruma kreativnih industrij v Skopju.

Datum objave: 06.12.2023
AIPA se je 28. novembra udeležila 3. mednarodnega Foruma kreativnih industrij v Skopju. Severnomakedonska zveza poklicnih združenj v kreativnih industrijah UMPACI je letošnji dogodek posvetila temi "Trajnostno podjetništvo" in v okviru nje poseben panel posvetila aktivnega kolektivnega upravljanja za izvajalce, producente in avtorje v avdiovizualnem sektorju, kjer je AIPA predstavila izkušnje iz Slovenije.

Organizacija AEPO-ARTIS je izpostavila, da je kolektivna organizacija AZAS že pred nekaj leti prejela dovoljenje za delovanje, kljub temu pa ne more začeti s svojimi dejavnostmi, saj mora vlada Severne Makedonije vzpostaviti komisijo za posredovanje v avtorski in sorodnih pravicah, ki bi določila tarife. »V imenu severnomakedonskih in evropskih izvajalcev ponovno pozivamo Ministrstvo za kulturo, da sprejme potrebne korake in zagotovi, da Severna Makedonija postane država, v kateri kolektivno upravljanje ni le teorija, ampak praksa,« so bili jasni v AEPO-ARTIS.

AIPA primer dobre prakse
Svoje izkušnje s kolektivnim upravljanjem in zaščito pravic AV sektorja smo z veseljem delili s severnomakedonskimi kolegi, saj je Slovenija globalni primer dobra prakse na tem področju. Lani smo namreč z novelama zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) in zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP) dobili eno najsodobnejših zakonodaj s področja kolektivnega upravljanja pravic na svetu, ki ustvarjalcem zagotavlja tudi nadomestila z naslova uporabe njihovih del. »Urad za intelektualno lastnino je junija AIPA izdal še dve novi dovoljenji za kolektivno upravljanje pravic igralcev in producentov v primeru kabelske retransmisije. AIPA bo tako še učinkoviteje ščitila kreativno intelektualno delo AV sektorja v Sloveniji, podelitev dovoljenj pa je tudi korak bliže k celostni ureditvi področja uveljavljanja pravic AV ustvarjalcev. Zdaj čakamo le še na dovoljenja za dve področji uporabe AV del – televizije in v gostinskih lokalih,« je trenutno stanje in načrte povzel direktor AIPA Gregor Štibernik.

Foto: Arhiv AIPA


VIR: AIPA