Po izdatnih dodatnih zapletih je VZMD danes vendarle prejel dosojeno dodatno denarno odpravnino za leta 2017 iztisnjene delničarje družbe ACH, d.d., ki so pristopili k Delničarskemu sporazumu ter postopkom, kot jih je sprožil in vodil VZMD.

ACH – VZMD prejel dodatno denarno odpravnino za podpisnike Delničarskega sporazuma, preostali delničarji skupno 1,48 mio € dodatnih odpravnin ne bodo prejeli »po avtomatizmu«, grozi pa jim tudi skrajno neugodna davčna obravnava - še vedno se lahko za ureditev izplačil obrnejo na VZMD

Slednji je uspel tudi z izvršbo zoper glavnega delničarja družbe ACH, družbo PROTEJ d.o.o., ki je iztisnitev-razlastitev izpeljala, ter dosegel povračilo dosojenih stroškov postopka. Podpisniki Delničarskega sporazuma pri VZMD bodo o sredstvih in izplačilih, prejetih na fiduciarni račun pooblaščene odvetniške pisarne, ter nerazumnih »novitetah« pri davčni obravnavi obveščeni neposredno, pisno, takoj v prihodnjem tednu.

Strokovni sodelavci VZMD si namreč v tem času prizadevajo še za pravilno ter za upravičence ugodnejšo davčno obravnavo dodatnih odpravnin. Po podatkih, s katerimi razpolagajo v Združenju, naj bi se finančni posredniki (banke in borzno-posredniške družbe) odločili za izplačila dodatnih odpravnin z dodatnimi davčnimi odtegljaji(!), medtem ko se v VZMD zavzemajo za izplačilo brez neupravičenega davčnega odtegljaja. Do dodatne denarne odpravnine, ki skupaj z obrestmi v celoti znaša 1,48 mio € so sicer upravičeni vsi iztisnjeni delničarji, ki pa je ne bodo prejeli »po avtomatizmu«, zato se lahko za pomoč pri izplačilih še vedno obrnejo na VZMD, ki bo hkrati za njih poskušal doseči tudi bistveno ugodnejšo davčno obravnavo. 

Spomnimo, Okrožno sodišče v Ljubljani je konec minulega leta primerno denarno odpravnino za delnico ACH določilo pri 117,20 € (VIDEO s 1. sodnega naroka: https://youtu.be/5h-0mzL4v6I). Sodišče je torej sledilo mnenju Poravnalnega odbora, leta 2017 iztisnjeni-razlaščeni delničarji pa so tako upravičeni do dodatne denarne odpravnine 34,20 € na delnico, oziroma 41,20 % dodatka k že prejeti denarni odpravnini (83,00 € na delnico). Prav tako so delničarji upravičeni tudi do obresti vse od leta 2017, sodišče pa je večinskemu delničarju - družbi PROTEJ, d.o.o. - naložilo še plačilo dobrih 15.000 € stroškov postopka predlagatelju in skupnemu zastopniku, pred tem pa še preko 17.000 € za Poravnalni odbor in cenitev.

Z izplačilom odpravnine so sklenjeni skoraj šestletni postopki in prizadevanja VZMD, ki se jim je doslej pridružilo 132 od skupno 251 iztisnjenih malih delničarjev. Ob tem tudi preostale delničarje - ki dodatne denarne odpravnine niso prejeli - še zadnjič vabijo, da se pridružijo s podpisom Delničarskega sporazuma in pooblastila odvetniški pisarni, ter si na ta način zagotovijo izplačila dodatnih odpravnin, bržčas tudi z ugodnejšo davčno obravnavo. Za dodatna pojasnila in informacije se lahko delničarji vedno obrnejo na njihovo Informacijsko pisarno, vsak delavnik med 10.00 in 13.00, prek telefonskih številk 01 25 11 420 ali 031 770 771 in e-pošte delnice@vzmd.si.

VIR: VZMD