Pester poletni program BIO27


Pester poletni program BIO27 >>
BIO27
Delavnica Pjorkkala: Izdelava vodnega filtra
21. julij│16.00 │MAO


Na delavnici se bomo posvetili izdelovanju filtra iz gline. Spoznali bomo osnove filtracije, materiale in sam postopek izdelave filtra.

Število mest je omejeno, prijave sprejemamo na: izobrazevanje@mao.si.

Več >>
BIO27 X Plečnikov kiosk
Pop-up Kiosk Krater

1. julij - 31. julij 2022│Prešernov trg │ podnevi in ponoči

V času BIO27 je Plečnikov kiosk spremenjen v začasni galerijski prostor, za 14 dni pa ga zavzema skupina Krater. Na razstavi – ta je na ogled tako podnevi kot ponoči - se predstavlja presek aktivnosti ustvarjalnega laboratorija, ki na ruševinah urbanih ekosistemov oblikuje nove, trajnostne, svetove. Razstavo bo spremljala serija Pop-up Shop kolektiva Krater, kjer bodo na prodaj razstavljeni izdelki! Več>>

BIO27 X Plečnikov kioskSobotni pop-up shop: GarnituraSob, 23. 7. │ 9.00-13.00 │ Prešernov trgNa tokratnem pop-up shopu bo ponovno v ospredju skupina Garnitura. Naprodaj bo sveže potiskana unikatna kolekcija oblačil iz druge roke, serija keramičnih vaz Pillar in lesene igrače Beam, ki bodo navdušile predvsem najmlajše. Vsi izdelki so nastali po navdihu Plečnikovih arhitekturnih detajlov. Več>>


BIO27 Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost

26. maj – 29. septembra 2022 │ MAO
Globalna širitev in nebrzdani kapitalizem na račun našega planeta sta povzročila podnebno krizo in pospešila veliko neravnovesje med človekom in naravo. BIO27 s kustosinjo Jane Withers predstavlja obetavno gibanjem v sodobnem oblikovanju, ki v vernakularnih tradicijah in tradicionalnih ekoloških znanjih išče scenarij za prožnejšo in odzivnejšo prihodnost.

Več>>BIO27 Razstavni sklopi

Preoblikovanje sistemov in infrastruktur
V razstavnem sklopu so predstavljeni projekti, kjer načela vernakularnega oblikovanja služijo kot navdih za nove predstave o tehnologijah, infrastrukturah in proizvodnih procesih. Naravni sistemi lahko predstavljajo učinkovite modele krožnih in regenerativnih sistemov. Sodobna tehnologija in nova znanstvena spoznanja pa omogočajo razvoj prilagodljivih sistemov in infrastrukture, ki delujejo v skladu z enakimi standardi, kot veljajo za inženirsko izredno napredne industrijske sisteme, hkrati pa nimajo enakega bremena na okolje.

             


         


1. Mesto tisočerih zbiralnikov, 2018 - OOZE architects & urbanists
Ta urbanistični načrt za indijsko mesto Čenaj ponuja celostno rešitev težav, kot so poplave, pomanjkanje vode in onesnaženje. Zasnova predlaga prilagodljivo urbano pokrajino, ki povezuje zgodovinske mestne zbiralnike s kanali, rekami in novim zelenim omrežjem zasajenih jarkov, konstruiranih močvirij in bajerjev za zadrževanje vode.

2. Get Onboard, 2019
PriestmanGoode
Pladenj za obroke na letalu predstavlja alternativo plastični posodi za enkratno uporabo. Ta prispeva k 5,7 milijona ton odpadkov, ki jih vsakoletno ustvari letalska industrija. Na osnovi krožnih oblikovalskih načel je različica podjetja PriestmanGoode zasnovana tako, da je čim lažja, in je v celoti izdelana iz biološko razgradljivih, užitnih ali kompostnih materialov.

3. Ljubljanske vroče točke, 2020
Prostorož, Grafično oblikovanje: Studio Ljudje, canvis.app
Ljubljanske vroče točke je predlog, s katerim ustvarjalci želijo najti načine za ohlajanje najbolj vročih kotičkov mesta v poletnem času. Arhitekti društva Prostorož so z zbiranjem javnega mnenja določili vroče točke v mestu in pripravili seznam posegov, s katerimi bi lahko ublažili najhujše učinke.

4. Silo: Model za delovanje brez odpadkov, 2019
Silo in Douglas McMaster
Silo je restavracija, manifest in praktični priročnik za zmanjšanje količine živilskih odpadkov. Restavracija Silo je dokaz, da je mogoče voditi manjšo ugledno restavracijo brez živilskih odpadkov, večji izziv pa predstavlja takšno spremembo uvesti po celotni prehrambeni industriji.
  Več>>
Poziv za sodelovanje
Oblikovalski izziv 1498/2022Predmet izziva je zasnova večnamenskega pohištvenega kosa iz naravnih materialov, ki se bo opiral na tradicionalne in vernakularne principe Polhograjskega hribovja. Rok za prijavo: 22. avg 2022

Več>>Najmlajše vabimo >>


POLETNA MALA ŠOLA ARHITEKTURE Počitniško varstvo je lahko tudi zabavno spoznavanje arhitekture! Poletna mala šola arhitekture, ki bo potekala od 22. do 26. avgusta, je namenjena otrokom od 6. do 12. leta. V njej bodo otroci proučevali arhitekturo in oblikovanje z vsemi čutili, raziskovali svetlobo, odtenke barv, materiale in oblike. Teme letošnje šole bodo supervernakularno, 27. bienale oblikovanja (BIO27) in praznovanje Plečnikovega leta. Nekaj prijavnih mest je še na voljo, pohitite!

Več informacij in prijave>>

FILMSKI NATEČAJPrispevke sprejemamo do 31. oktobra! Vabimo vas, da se pridružite 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in s svojo mladostno ustvarjalno energijo pokažete, kako vi vidite njegovo arhitekturo in jo povežete s svojo zgodbo, ki je lahko vsakdanja, osebna in intimna ali pa popolnoma domišljijska.

Poudarek na arhitekturi - kreativnost - avtorski pristop - 3 minute - filmarji do 25 let - najboljša dela bodo nagrajena.
Več informacij in prijave>>
MAO razstave >>
Razstava
Prostori vztrajanja
Londonski in slovenski modernizem skozi objektiva Tadeja Zupančiča in Petra Žargija
Extended Gallery, pasaža Name

V izložbenih oknih v pasaži Name je vse do 12. septembra na ogled razstava dveh slovenskih raziskovalnih fotografov Petra Žargija in Tadeja Zupančiča. Vsak od njiju v okviru okolja, v katerem živi in ga odlično pozna, skozi svoj objektiv beleži in hkrati dokumentira - Peter slovenski in Tadej londonski modernizem. Zupančič raziskuje in dokumentira dediščino nekdanje slavne britanske socialne države, Žargi pa modernizem tudi onkraj njegove pojavnosti v najbolj vsakdanjem smislu.

Več>>Stopite v svet arhitekturnega genija >>

Abonentska kartica Plečnik 150 Kartica združuje brezplačne vstope na osrednje razstave izbranih ljubljanskih muzejev in galerij (Mestni muzej Ljubljana, MAO, NUK, Plečnikova hiša, Slovenski etnografski muzej in Turizem Ljubljana) v okviru praznovanja Plečnikovega leta 2022, ekskluzivna vodstva ter privlačne knjižne popuste.
Več >>

Kartico lahko kupite v MAO trgovini ali na spletu.

Center za kreativnost >>


RazstavaUstvarjeno v Slovenijido 2. oktobra 2022│10:00 - 18:00│Palača Cukrarna Razstava Ustvarjeno v Sloveniji se ozira nazaj na prehojeno, skoraj petletno obdobje delovanja Centra za kreativnost (CzK). Predstavlja izbor nekaterih pomembnejših projektov in del slovenskih ustvarjalcev, izbranih na razpisih Ministrstva za kulturo ter sodelujočih v programih, izobraževanjih, mednarodnih predstavitvah in razstavah CzK, kot so Partnerska mreža CzK, Made in Slovenia, Prihodnost bivanja, Prenos veščin, Design Dining: Slovenski oblikovalski pogrinjek, Adorno: Voyage in drugih.

Več>>

BIO27 Spremljevalni program
Šola neizrečenega
do 2. oktobra 2022│10:00 - 18:00│Palača Cukrarna
Letošnja poletna šola platforme Design Campus v Dresdnu je radikalno zasidrana v ekspanzivnem razumevanju realnosti, ki oblikujejo današnji svet. Trije projekti na ogled so nagrajenci projekta Šola neizrečenega (Goethe-Instituta Ljubljana, German Design Graduates in German Design Council), izbrani zaradi naklonjenosti do materiala in utopičnega potenciala samih končnih izdelkov. Predstavljajo se To the Bones (Ella Einhell), Migration of Matter (Cindy Valdez) in BetaWare (Lara Weller).
Več >>

PR: MAO