Na 55. mednarodnem lutkovnem festivalu (PIF), ki je potekal od 16. do 22. septembra 2022 v Zagrebu, je Mini teater prejel nagrado "TIBOR SEKELJ" za predstavo Deklica z vžigalicami kot predstavo z najbolj humanim sporočilom.


Foto: Miha Fras

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Saša Latinović, Edvard Majaron in Hrvoje Seršić je nagrado »Tibor Sekelj« za predstavo z najbolj humanim sporočilom podelila gledališču Mini Teater, Ljubljana, Republika Slovenija, za predstavo Deklica z vžigalicami. Predstava je doživela že 60 ponovitev. Igrana je bila širom po Sloveniji in prav tako v Bosni in Hercegovini, na Poljskem in na Hrvaškem.
 
 

H. Ch. Andersen
DEKLICA Z VŽIGALICAMI

Režiser in avtor adaptacije:
Steve Tiplady
Avtorica lutk in scenografinja:
Sally Todd
Igrata:
Vesna Kuzmič in Aleš Kranjec
Glasba:
Miha Petric
Foto:
Miha Fras
Produkcija:
Mini teater
Premiera:
26. oktober 2018
 

 

O predstavi

Pravljica Hansa Christiana Andersena o deklici z vžigalicami je prelepa in presunljiva zgodba, ki osvetljuje človeško krhkost in moč domišljije, ki ponuja upanje.

Predstava se odvija v krogu, v intimnem prostoru, kjer občinstvo doživlj skoraj sanjski, čarobni svet očarljivih lutk, strašljivih senc in izvirne glasbe. Topla in nežna uprizoritev s pridihom sodobnosti.

Beseda avtorjev

Ko sva bila povabljena, da ustvariva Deklico z vžigalicami za Mini teater, sva želela raziskati pomembnost zgodbe z današnjega vidika.

Zgodba Hansa Christiana Andersena je zgodba o upanju, obupu in ljubezni, postavljena v hitro spreminjajoči se čas industrializacije, neenakost in revščina otrok pa sta zelo razširjena, saj so mesta postala magnet za obubožano prebivalstvo vasi – to je pojav, ki ga še danes lahko opazimo v mestih po svetu, ko se ljudje preseljujejo zaradi vojn ali revščine.

Kot odgovor na Andersenovo odrešitev v smrti lahko prosimo družbo za rešitev revnih z ljubeznijo in sočutjem.

Z uporabo starih tehnologij, vsakdanjih materialov in ljubeznijo do senčnega gledališča želiva z občinstvom deliti ganljivo in čarobno predelano pravljico, v kateri je aktivno tudi občinstvo.
 

V priponki vam posredujemo tudi fotografije predstave (Foto: Miha Fras). Zahvaljujemo se za vašo najavo in vam bomo z veseljem posredovali dodatni material in slikovno gradivo ter organizirali morebitna srečanja za avdio ali video intervjuje ter izjave umetniških sodelavcev projekta.

PR: Mini teater Ljubljana