Danes ob deveti uri se je v prostorih Kmetijsko gozdarske zbornice v Ljubljani pričel znanstveni simpozij, ki ga organizira Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev.

Danes ob deveti uri se je v prostorih Kmetijsko gozdarske zbornice v Ljubljani pričel znanstveni simpozij, ki ga organizira Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev. Simpozij so poimenovali po pokojnem slovenskem velečebelarju Janku Pislaku, ki je bil utemeljitelj profesionalnega čebelarstva v Sloveniji in je oral ledino na mnogih področjih..

4 Pislakov dan je z izredno zanimivimi in aktualnimi temami pritegnil mnogo čebelarjev, ki so napolnili dvorano Kmetijsko gozdarske zbornice. Po uvodnih pozdravih sta v dopoldanskem delu nastopila doc. dr. Janez Prešeren, ki je spregovoril o selekcijskih programih in Randy Oliver, vrhunski strokovnjak iz ZDA, ki bo govoril o zdravju čebel in največji nadlogi, ki tare čebelarje po svetu – varoji.

Po opoldanskem odmoru bo udeležence nagovorila prof. dr. Ivana Tlak Gajger iz veterinarske fakultete Univerze v Zagrebu, ki bo spregovorila o prehrani čebel, simpozij pa bo zaključil Randy Oliver, ki bo spregovoril o klimatskih spremembah, nadomestkih za cvetni prah in prehrani čebel. Simpozij se bo zaključil ob 17. uri.

Strokovnjak iz ZDA bo pripravil še eno predavanje, ki bo v ponedeljek, 27. 2., ob 16. uri v prostorih Kmetijskega inštituta Slovenije. Govoril bo o spomladanskih opravilih pri čebelji družini in podal praktične napotke za veterinarje in čebelarje, kako se čim bolj uspešno boriti proti varoji.

PR: Vejica