V torek, 18. aprila je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekal 1. Festival štajerskih vin Best of Štajerska. 29 zbranih štajerskih vinarjev, ki so na pokušnjo ponudili skoraj 90 vzorcev najboljših štajerskih vin, je navdušilo obiskovalce, vinoljube, kuharske mojstre in gostince

V torek, 18. aprila je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekal  1. Festival štajerskih vin Best of Štajerska. 29 zbranih štajerskih vinarjev, ki so na pokušnjo ponudili skoraj 90 vzorcev najboljših štajerskih vin, je navdušilo obiskovalce, vinoljube, kuharske mojstre in gostince, ki so se v velikem številu odzvali na prvi tovrstni štajerski dogodek v Ljubljani.

Polna Festivalna dvorana je znak, da se je izplačal pogum Štajercev, ki so se s tovrstnim dogodkom prvič, združeni predstavili v Ljubljani. Zgodba povezovanja, s katero želijo promovirati Štajersko kot destinacijo odličnih vin, aktivnega turizma in izvrstne kulinarike, je nastala pod taktirko ekipe Mediaspeed, ki se je dokazala že s projektom Pubec, štajerskim mladim vinom, s katerim so orali ledino in vzpostavili nove trende. 

Projekt Best of Štajerska je zasnovan kot kanal skupnega komuniciranja štajerskih vinskih in kulinaričnih doživetij ter predstavitvi vinorodnega okoliša Štajerska Slovenije kot vrhunske vinske destinacije. Cilj je privabiti še več domačih in tujih gostov, ter vzpostavitev novih prodajnih poti za vključene vinarje.

Natalija in Borut Cvetko, pobudnika in organizatorja projekta, sta pred dogodkom povedala: »Dolgo je tlela želja, da se s skupnim nastopom, združeni, Štajerci predstavimo v Ljubljani. S tistim najboljšim, kar prihaja iz vinogradov, ujetih v sonce, kjer se s srčnostjo pridelujejo najboljša vina Štajerske.«

NA FESTIVALU ZDRUŽENIH 29 VRHUNSKIH ŠTAJERSKIH VINARJEV

Na dogodku so se predstavili štajerski vinarji, ki verjamemo v dobre skupne zgodbe in moč povezovanja. Radgonske gorice, Hiša vin Emino, Puklavec Family Wines, Vinogradništvo Cvitanič, Vina Fleisinger, Steyer vina, Vina Mramor, Meranovo - FKBV Maribor, Familija Estate, Verus vino, Vino Leber, Vinogradništvo Mulec, Dveri-Pax, Vino Krajnc, Vinarstvo Hafner, Vino Valdhuber, Vina Falot, Vina Maro, Meum Winery, Vino Jarc, Frešer vino, Vinarstvo Toplak, Ptujska klet, Vino Mukenauer, Kobal vina, Vino Kušter,  Vinag 1847 in Zlati Grič ter Hiša Stare trte.  Skupaj z organizatorji so kot močna ekipa spisali uspešno zgodbo, ki je prebila led štajerskim dogodkom v prestolnici. Vse to z zavezo, da tovrstni dogodek postane tradicionalni in dviguje zavest o Štajerski v Slovenji in po svetu.  

»S strahom smo se lotili tega izziva, vendar sem izjemno ponosna na vse pogumne Štajerce, ki so se z nami odločili in stopili nato  pot.  Srčno verjamem, da je to eden izmed prvih takšnih dogodkov, ki pa mu bo sledilo še mnogo njih. Tako po Pubecu še z enim dogodkom premikamo meje in gradimo nove trende, s katerimi postavljamo vinorodni okoliš  Štajersko Slovenija na sam vrh vinskih destinacij, kamor s svojo zgodovino in naravnimi danostmi tudi sodi,« je o skupni zgodbi, ki se je izkazala za res vrhunsko idejo, še povedala Natalija Cvetko.


MALA ŠOLA VINSKE DEGUSTACIJE

Ob dogajanju v Festivalni dvorani, kjer so gostje imeli izjemni težko nalogo izmed skoraj 90 vzorcev  vrhunskih vin poiskati svojega favorita, je potekal tudi edukativni del dogodka -  Mala šola vinske degustacije, kjer je Franc Žgur, sommelier,  gostom ponudili spoznavanje sveta štajerskih vin na poglobljen in strokoven način. 

VRHUNSKA KULINARIČNA IN GLASBENA SPREMLJAVA

Ker je štajerska ne samo odlična vinska ampak tudi kulinarična destinacija, so gostje uživali ne samo v vrhunskih vinih, temveč tudi v štajerski kulinariki malo drugače. 

Za fuzijo okusov in predstavitev štajerske kulinarike kot moderne in v koraku s trendi je poskrbela z Gault&Millau nagrajena mariborska restavracija BRO`SIS, ki je še samo en dodaten razlog, zakaj se turistom splača obiskati štajersko prestolnico, mesto najstarejše trte na svetu in eno izmed 3 najboljših evropskih destinacij v 2023, Maribor. 

Filip Flisar, nekdanji svetovni prvak v smučarskem krosu, pa je goste razvajal s svojo Pohorsko šunko, ki jo je nedavno postavil na trg in tako nakazal, v katero smer bo nadaljeval svojo poslovno pot. 

Glasbeno kuliso večera sta prav tako ustvarjala Štajerca, Karin Zemljič in Mate Bro iz Dua Okustični. 

Sama ideja projekta je povezovanje in skupni nastop, ki je očitno prepričal tudi številne prebivalce osrednje Slovenije, da so večer preživeli v štajerski družbi. 

Best of Štajerska je projekt, ki je štartal pogumno, že prvič prestavil meje in tudi nekatera napačna prepričanja o štajerskih vinih ter v  nadaljevanju obeta še veliko več. 

Že jeseni se bodo štajerski vinarji ponovno zbrali tako v Mariboru kot v Ljubljani na tradicionalnem festivalu mladih vin Pubec, ki bo 27. oktobra na arkadah mariborskega gradu in 9. novembra v Festivalni dvorani v Ljubljani.

VINORODNI OKOLIŠ ŠTAJERSKA SLOVENIJA JE NAJVEČJI V SLOVENIJI

Štajerska Slovenija je največji vinorodni okoliš v Sloveniji in hkrati eden izmed najbolj razgibanih ter slikovitih vinorodnih okolišev, ki obsega več kot 6. 000 hektarjev zelo razgibane pokrajine s strminami v Halozah, terasami v Ljutomersko-Ormoških goricah ter Radgonsko-Kapelskimi goricami, ki se spuščajo v Panonsko nižino. Poleg tega pa kraljuje tu še Maribor, ki se lahko pohvali z vinogradom sredi mesta in najstarejšo trto na svetu – žametovko oziroma modro kavčino, ki ljubitelje vina razveseljuje že več kot štiri stoletja. Štajerska Slovenija vinskim navdušencem ponuja veliko možnosti za odkrivanje in raziskovanje. Različna tla in mikroklimatski pogoji v različnih podokoliših omogočajo pridelavo različnih vrst vin, ki se ponašajo s svojimi edinstvenimi značilnostmi in okusi. Štajerska Slovenija je zagotovo vredna obiska za vsakogar, ki se želi poglobiti v čudoviti svet vina.

Na zdravje in na snidenje!

 VIR: Mediaspeed