EVA LONGORIA RAZISKUJE MEHIKO, 1. sezona
EVA LONGORIA RAZISKUJE MEHIKO, 1. sezona
Kratek opis: Mehika je ena najbolj čarobnih dežel na svetu, kjer se srečata starodavno in moderno ter ustvarita nekaj edinstvenega. Nagrajena igralka, producentka, režiserka in aktivistka Eva Longoria je ponosna na svoje mehiške korenine in globoko povezana z državo, ki ji predstavlja drugi dom.V tej seriji s šestimi epizodami Eva raziskuje deželo svojih prednikov, da bi videla kako so bogata mehiška kultura, pokrajina in zgodovina pomagale oblikovati tukajšnjo hrano, ki jo obožujejo po vsem svetu. Izvršni producent je Stanley Tucci. Serija Eva Longoria raziskuje Mehiko nam razkaže neverjetne pridelke, starodavne obrede in nekatere od najboljših restavracij na svetu. Odkrili bomo, da je srce Mehike v njeni hrani. Povzetek: Ne moremo zanikati, da je Mehika čarobna. Je dom starodavnih piramid, dneva mrtvih in legendarne umetnosti, kulisa vsega tega pa so neverjetne pokrajine. Ob Atlantiku in Tihem oceanu ležita neskončni obali, vmes pa raznolike pokrajine, od džungel do sušnih gora, zato ni čudno, da se lahko Mehika pohvali z eno najpestrejših in najvznemirljivejših kulinarik na svetu. Mehiška hrana počasti to divjo pestrost pokrajin in priča o ljudeh, ki cenijo svoje tradicije in so nenehno inovativni z ustvarjanjem revolucionarnih novih okusov. Nagrajena igralka, producentka, režiserka in aktivistka Eva Longoria je ponosna na svoje mehiške korenine in je globoko povezana z državo, ki je zanjo drugi dom. Po zgledu z emmyjem nagrajene oddaje Stanley Tucci raziskuje Italijo, bo Eva potovala po 32 mehiških zveznih državah, da bi videla, kako so ljudje, bogata kultura, pokrajina in zgodovina oblikovale izjemno pestro kulinariko. Pokusila bo svinjino pripravljeno v podzemni peči na Jukatanu, žametni čokoladni mole v Oaxaci in revolucionarno kulinariko v Ciudadu de Mexicu, ter začela odkrivati skrivnosti najbolj cenjenih in včasih presenetljivih jedi v Mehiki.
Ciudad de Mexico je eno največjih mest na svetu in Evin drugi dom. Tu spoznala moža Pepeja, tu se sprošča s sinom Santijem in preživlja čas z dobrimi prijatelji. Ciudad de Mexico je največje migracijsko križišče v Latinski Ameriki. Ljudje, ki živijo tu, v svojo kuho vključujejo vse gastronomske vplive, ki se pojavljajo v mestu. To živahno megamesto je ena od najboljših svetovnih kulinaričnih destinacij, kjer najdemo tako tacos al pastor, na katere je vplivala shawarma z Bližnjega vzhoda, kot mehiške ribe z italijansko salso verde in celo revolucionarno japonsko-mehiško sceno, ki se je pojavila v Malem Tokiu. Vroča in vlažna džungla v zvezni državi Jukatan je bila dom starih Majev. Eva, ki je tudi majevske krvi, želi raziskati njihov vpliv, ki je v jukatanski kulinariki viden še danes. Mnoge tukajšnje jedi, od svetovno znane cochinite pibil, počasi kuhane marinirane svinjine, do enolončnice z dimljeno svinjino in fižolom, ki jo Eva skuha v senci mogočne piramide Uxmal, kuhajo pod zemljo, na majevski način. A tu je prisoten tudi sodoben duh, zato Eva pokusi inovativen degustacijski meni, ki počasti črno pikantno pasto recado, in na beli peščeni plaži speče preprostega brancina. Oaxaca je skrita globoko v južnih gorah in je bila ključna točka mnogih zgodovinskih latinskoameriških trgovskih poti. Zaradi tega je bilo mesto Oaxaca v središču latinskoameriške trgovine s čokolado, ki je navdihnila lokalne jedi, kot je mole negro s puranjimi prsmi. Ta regija je tudi domovina slavnega sira quesillo, ki ga Eva poskusi izdelati – kasneje pa si ga privošči s črički, še eno od specialitet iz Oaxace!
Na severu, kjer se Mehika dotika Teksasa, ki je bil nekoč mehiški, leži neusmiljeno gorsko območje Nuevo Leon. Tu ni veliko rastja in v središču skoraj vseh jedi je meso. Evo povabijo na praznično carne asado, da pokusi lokalni zrezek aguja. Pokusi tudi mehko kozličje meso oziroma cabrito, postreženo s pšeničnimi tortiljami, ki naj bi prišle iz tradicije sefardskih Judov, pomaga pa pripraviti tudi tamales s srnjim mesom za lačno snemalno ekipo. Ob atlantski obali leži Veracruz, podolgovata zvezna država v obliki polmeseca. Imenujejo jo mehiška zibelka in sem so pred 500 leti prispeli konkvistadorji in za vedno spremenili Mehiko. Pozneje je to živahno pristanišče postalo vstopna in izstopna točka za vse ljudi in njihove tradicije. Španci so pripeljali začimbe, kavo, svinjino in pomaranče, Mehika pa je v svet poslala čokolado, paradižnike in celo vaniljo. Z zasedbo ozemlja je preko Veracruza prišlo veliko zasužnjenih Afričanov, ki so jih potem peljali v vse dele obeh Amerik. Nekateri Afričani so ostali v Veracruzu, kjer so se ukoreninile njihove tradicije. Danes mnoge lokalne jedi, na primer ocvrte banane ali manioka, pričajo o njihovi dediščini. Rek pravi: »Jalisco je Mehika in Mehika je Jalisco.« Veliko tipičnih mehiških tradicij izvira iz te regije, na primer mačo kavboji charro, mariachi in celo tekila. A ta bujna in plodna zvezna država ponuja še veliko več. Njena prestolnica Guadalajara je drugo največje mesto v državi, vodilno na področju tipične mehiške kulture. Tukaj Eva pokusi priljubljene tradicionalne jedi, kot je recimo slavna birria, počasi kuhana kozja obara, pa tudi lokalno jed torta ahogada – sendvič s svinjino s kruhom iz droži, zapuščino iz časa francoske invazije. Tu pa imajo tudi sodobne kuhinje, recimo tisto v garaži, ki je postala pop up restavracija, v kateri chefi uporabljajo inovativne tehnike za kuhanje tradicionalnih korenovk. Eva obišče tudi demokratičen lokal na tržnici, kjer prodajajo elegantno svinjino z molejem za le 4 $ za porcijo. Drži, Jalisco je res Mehika. Kajti Mehika je veliko več kot le tacos in tekila. Danes je svetovna kulinarična destinacija, ki se ponaša z nekaterimi od najboljših chefov in kuhinj na svetu.
EVA LONGORIA RAZISKUJE MEHIKO, 1. sezona
Premiera: 4. oktober
Na sporedu: vsako sredo ob 13h
VIR: Agencija AVI
Kratek opis: Mehika je ena najbolj čarobnih dežel na svetu, kjer se srečata starodavno in moderno ter ustvarita nekaj edinstvenega. Nagrajena igralka, producentka, režiserka in aktivistka Eva Longoria je ponosna na svoje mehiške korenine in globoko povezana z državo, ki ji predstavlja drugi dom.V tej seriji s šestimi epizodami Eva raziskuje deželo svojih prednikov, da bi videla kako so bogata mehiška kultura, pokrajina in zgodovina pomagale oblikovati tukajšnjo hrano, ki jo obožujejo po vsem svetu. Izvršni producent je Stanley Tucci. Serija Eva Longoria raziskuje Mehiko nam razkaže neverjetne pridelke, starodavne obrede in nekatere od najboljših restavracij na svetu. Odkrili bomo, da je srce Mehike v njeni hrani. Povzetek: Ne moremo zanikati, da je Mehika čarobna. Je dom starodavnih piramid, dneva mrtvih in legendarne umetnosti, kulisa vsega tega pa so neverjetne pokrajine. Ob Atlantiku in Tihem oceanu ležita neskončni obali, vmes pa raznolike pokrajine, od džungel do sušnih gora, zato ni čudno, da se lahko Mehika pohvali z eno najpestrejših in najvznemirljivejših kulinarik na svetu. Mehiška hrana počasti to divjo pestrost pokrajin in priča o ljudeh, ki cenijo svoje tradicije in so nenehno inovativni z ustvarjanjem revolucionarnih novih okusov. Nagrajena igralka, producentka, režiserka in aktivistka Eva Longoria je ponosna na svoje mehiške korenine in je globoko povezana z državo, ki je zanjo drugi dom. Po zgledu z emmyjem nagrajene oddaje Stanley Tucci raziskuje Italijo, bo Eva potovala po 32 mehiških zveznih državah, da bi videla, kako so ljudje, bogata kultura, pokrajina in zgodovina oblikovale izjemno pestro kulinariko. Pokusila bo svinjino pripravljeno v podzemni peči na Jukatanu, žametni čokoladni mole v Oaxaci in revolucionarno kulinariko v Ciudadu de Mexicu, ter začela odkrivati skrivnosti najbolj cenjenih in včasih presenetljivih jedi v Mehiki.
Ciudad de Mexico je eno največjih mest na svetu in Evin drugi dom. Tu spoznala moža Pepeja, tu se sprošča s sinom Santijem in preživlja čas z dobrimi prijatelji. Ciudad de Mexico je največje migracijsko križišče v Latinski Ameriki. Ljudje, ki živijo tu, v svojo kuho vključujejo vse gastronomske vplive, ki se pojavljajo v mestu. To živahno megamesto je ena od najboljših svetovnih kulinaričnih destinacij, kjer najdemo tako tacos al pastor, na katere je vplivala shawarma z Bližnjega vzhoda, kot mehiške ribe z italijansko salso verde in celo revolucionarno japonsko-mehiško sceno, ki se je pojavila v Malem Tokiu. Vroča in vlažna džungla v zvezni državi Jukatan je bila dom starih Majev. Eva, ki je tudi majevske krvi, želi raziskati njihov vpliv, ki je v jukatanski kulinariki viden še danes. Mnoge tukajšnje jedi, od svetovno znane cochinite pibil, počasi kuhane marinirane svinjine, do enolončnice z dimljeno svinjino in fižolom, ki jo Eva skuha v senci mogočne piramide Uxmal, kuhajo pod zemljo, na majevski način. A tu je prisoten tudi sodoben duh, zato Eva pokusi inovativen degustacijski meni, ki počasti črno pikantno pasto recado, in na beli peščeni plaži speče preprostega brancina. Oaxaca je skrita globoko v južnih gorah in je bila ključna točka mnogih zgodovinskih latinskoameriških trgovskih poti. Zaradi tega je bilo mesto Oaxaca v središču latinskoameriške trgovine s čokolado, ki je navdihnila lokalne jedi, kot je mole negro s puranjimi prsmi. Ta regija je tudi domovina slavnega sira quesillo, ki ga Eva poskusi izdelati – kasneje pa si ga privošči s črički, še eno od specialitet iz Oaxace!
Na severu, kjer se Mehika dotika Teksasa, ki je bil nekoč mehiški, leži neusmiljeno gorsko območje Nuevo Leon. Tu ni veliko rastja in v središču skoraj vseh jedi je meso. Evo povabijo na praznično carne asado, da pokusi lokalni zrezek aguja. Pokusi tudi mehko kozličje meso oziroma cabrito, postreženo s pšeničnimi tortiljami, ki naj bi prišle iz tradicije sefardskih Judov, pomaga pa pripraviti tudi tamales s srnjim mesom za lačno snemalno ekipo. Ob atlantski obali leži Veracruz, podolgovata zvezna država v obliki polmeseca. Imenujejo jo mehiška zibelka in sem so pred 500 leti prispeli konkvistadorji in za vedno spremenili Mehiko. Pozneje je to živahno pristanišče postalo vstopna in izstopna točka za vse ljudi in njihove tradicije. Španci so pripeljali začimbe, kavo, svinjino in pomaranče, Mehika pa je v svet poslala čokolado, paradižnike in celo vaniljo. Z zasedbo ozemlja je preko Veracruza prišlo veliko zasužnjenih Afričanov, ki so jih potem peljali v vse dele obeh Amerik. Nekateri Afričani so ostali v Veracruzu, kjer so se ukoreninile njihove tradicije. Danes mnoge lokalne jedi, na primer ocvrte banane ali manioka, pričajo o njihovi dediščini. Rek pravi: »Jalisco je Mehika in Mehika je Jalisco.« Veliko tipičnih mehiških tradicij izvira iz te regije, na primer mačo kavboji charro, mariachi in celo tekila. A ta bujna in plodna zvezna država ponuja še veliko več. Njena prestolnica Guadalajara je drugo največje mesto v državi, vodilno na področju tipične mehiške kulture. Tukaj Eva pokusi priljubljene tradicionalne jedi, kot je recimo slavna birria, počasi kuhana kozja obara, pa tudi lokalno jed torta ahogada – sendvič s svinjino s kruhom iz droži, zapuščino iz časa francoske invazije. Tu pa imajo tudi sodobne kuhinje, recimo tisto v garaži, ki je postala pop up restavracija, v kateri chefi uporabljajo inovativne tehnike za kuhanje tradicionalnih korenovk. Eva obišče tudi demokratičen lokal na tržnici, kjer prodajajo elegantno svinjino z molejem za le 4 $ za porcijo. Drži, Jalisco je res Mehika. Kajti Mehika je veliko več kot le tacos in tekila. Danes je svetovna kulinarična destinacija, ki se ponaša z nekaterimi od najboljših chefov in kuhinj na svetu.
EVA LONGORIA RAZISKUJE MEHIKO, 1. sezona
Premiera: 4. oktober
Na sporedu: vsako sredo ob 13h
VIR: Agencija AVI