zaradi pogrezanja terena zaradi posledic odkopavanja premoga.

Dan pred praznikom rudarjev, 2. julija, so v Škalah že dvaindvajsetič pripravili srečanje nekdanjih prebivalcev zaselkov v Škalah, ki so se morali preseliti zaradi pogrezanja terena zaradi posledic odkopavanja premoga. Začetnik in pobudnik srečanj je bil Herman Arlič, ki je bil tudi letošnji častni gost, srečanja pa nadaljuje društvo Revivas Škale – društvo za oživitev in promocijo vasi Škale in nekdanja dolgoletna predsednica društva Verica Pogačar. Na ogled je bila razstava fotografij nekdanjega kraja in krajanov z naslovom Škale, ki jih ni več, ki jo je pripravil kustos iz Muzeja Velenje Damijan Kljajić. Srečanja se je udeležilo 35 družin preseljenih Škalčanov.


»Škale so skozi svojo zgodovino zaradi odkopavanja premoga in zagotavljanja zanesljive oskrbe z električno energijo plačale zelo visok davek. Mnogo Škalčanov se je moralo zaradi izkopavanja premoga in posledično ugrezanja tal izseliti. Ugrezale so se domačije, ugreznil se je cel škalski hrib, izginjale so pomembne zgradbe, cerkev, šola, trgovina, gasilski dom. Prestavljale so se ceste, nastajala so jezera,« je udeležence uvodoma pozdravil predsednik društva Revivas Zvone Kodrun in dodal, da so se prve družine morale izseliti kmalu po koncu druge svetovne vojne. Val preseljevanja je trajal več kot 40 let. »Srečanja so pomembna, ker se preseljeni vračajo v Škale, da se družimo, da obujamo spomine, da jim povemo, kaj smo že naredili in kaj še bomo.«
 
V nadaljevanju so goste pozdravili še podžupanja Mestne občine Velenje Aleksandra Vasiljević, predsednica KS Škale Petra Bevc, direktor Termoelektrarne Šoštanj Mitja Tašler in direktor Premogovnika Velenje Aleš Logar.
 
»V Premogovniku Velenje se zavedamo, da ste morali v preteklosti veliko žrtvovati, da je podoba naše doline takšna, kot je. Da vam je bilo veliko odvzeto, da ste izgubili svoje domove, ne nazadnje vaše dotedanje življenje. Premogovnik je tej dolini veliko vzel, na drugi strani pa tudi dal. Brez njega bi bila razvoj in razcvet te naše Šaleške doline povsem drugačna,« je povedal direktor Premogovnika Velenje Aleš Logar in dodal, da se v Premogovniku Velenje zavzemamo za nove priložnosti in uspešne zgodbe. »Zato vam obljubljamo, da se bomo trudili, da bomo prebivalcem Šaleške doline, krajevnim skupnostim in društvom še naprej zagotavljali prijazno ter kakovostno življenje, hkrati pa zagotavljali delovna mesta za prihodnje rodove.«
 
1. julija so organizatorji pripravili tudi Škalsko pravljico, ki je letos potekala pod naslovom Škale – včeraj danes in jutri.
 
Avtor fotografij: Zvone Kodrun