Pod geslom Vsi smo ena generacija!, s katerim organizatorji želijo poudariti, da družbo skupaj soustvarjamo prav vse generacije, bo že 21. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO)

Ljubljana, 12. september 2022 - Pod geslom Vsi smo ena generacija!, s katerim organizatorji želijo poudariti, da družbo skupaj soustvarjamo prav vse generacije, bo že 21. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), največja prireditev za starejše v Evropi v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal od 27. do 29. septembra 2022. Rdeča nit izobraževalnega in strokovnega programa bo digitalizacija za vse generacije. Organizatorji v sodelovanju z Društvom Duh časa v letošnjem letu podarjajo računalnike starejšim, ki težje dostopajo do računalniške opreme. Vzporedno s F3ŽO bo potekal še 14. Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, na katerem bodo svoje bogate zbirke znamk, bankovcev, kovancev, razglednic, starih knjig in tiskov ter drugih predmetov, na ogled postavili zbiralci in trgovci iz petih držav.
 
Osrednja obeležitev mednarodnega dne starejših 1. oktobra v RS
Sam hram Slovenske kulture Cankarjev dom bo tri dni prostor povezovanja, medgeneracijskega sodelovanja, domače pesmi in plesa, številnih praktičnih delavnic, predstavitev na interaktivnih sejemskih prostorih in pestrega obfestivalskega programa. Dogodka se bosta udeležili tudi tuji delegaciji društev upokojencev iz Makedonije in Italije.
 
Strokovni in izobraževalni program – digitalizacija za vse generacije
Digitalizacija je izjemno pomembna, saj imajo starejši prav tu veliko izzivov. V okviru strokovnega programa se bo zvrstilo kar 8 vsebinsko zelo zanimivih okroglih miz, kjer bodo moderatorji skupaj z vidnimi člani slovenske družbe razpravljali o aktualnih tematikah: uvodna okrogla miza: Kakšne spremembe bi morala prinesti digitalna preobrazba življenja starejših oseb in ranljivih skupin? (nosilec: Festival za tretje življenjsko obdobje); Kako izboljšati bivalne pogoje starejših s poudarkom na vgradnji dvigal – drugič (nosilec: Sindikat upokojencev Slovenije in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS); Jezik kot orodje vključenosti in krepitve moči, Stroka naj se približa ljudem (nosilec: Integra Inštitut, Inštitut za razvoj človekovih potencialov Velenje); Celostna oskrba starejših – zakonodaja in potrebne spremembe (nosilec: Društvo Srebrna nit – združenje za dostojno starost); Od Madrida do Rima, od staranja k dolgoživosti (Ministrska konferenca Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo (UNECE), Rim, 16. in 17. junij 2022 (nosilec: Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU, soorganizator festivala); Pomanjkanje kadrov pri izvajanju socialnovarstvenih storitev in programov za starejše in širše na področju socialnega varstva (nosilec: Socialna zbornica Slovenije); Gerontologija in geriatrija v starajoči se Sloveniji (nosilec: Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU, soorganizator festivala); Dolgoživost: izziv za učenje, izobraževanje in raziskovanje (nosilec: Modra fakulteta Univerze v Ljubljani).
 
Izobraževalni program v predavalnicah M bo ponudil veliko zanimivih vsebin na temo samostojnosti v obdobju staranja, dolgotrajne oskrbe starejših, finančnega gospodinjenja, težav s sluhom,  komunikacije, demence ter drugih aktualnih tematik, kot so preprečevanje kapi, holesterola, diabetesa in visokega pritiska. Slovensko društvo Hospic bo izvedlo okroglo mizo z naslovom »Živeti do konca« in pripravilo tudi lutkovno predstavo z naslovom »Jesen listka Timija«. Zavod Simbioza Genesis bo pripravil poučne delavnice, kjer se bodo udeleženci spoznali z aplikacijo Magda, komunikacijskim orodjem Viber in e-pošto Gmail na pametnem telefonu.
 
Dobrodelni računalniki
V letošnjem letu bo v sodelovanju z društvom Duh časa na 21. F3ŽO potekala akcija Računalniki za starejše. Društvo želi podeliti računalnike vsem, ki si jih sami težje zagotovijo. Starejši bodo lahko zaprosili za brezplačen računalnik prek spletne strani Festivala in ga nato prevzeli v času F3ŽO v Cankarjevem domu.
 
Sejemska razstava, priložnosti za informacije iz prve roke
Kot vsako leto se bo v okviru sejemske razstave predstavilo veliko sodelujočih z izdelki za zdravje, pripomočki za starejše, ter raznolike ideje za zdrav in aktiven vsakdan. Kot soorganizator pa se bo predstavila tudi Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU s svojimi dnevnimi centri aktivnosti.
 
Vabljeni upokojenci iz vse Slovenije

Obisk Festivala za tretje življenjsko obdobje boste lahko izkoristili tudi za voden obisk Ljubljane. Mestna občina Ljubljana je namreč za vse upokojence pripravila voden ogled mesta in različnih kulturnih in drugih točk. Vabljeni na krožno vožnjo z vlakcem Urbanom po Ljubljani, voden ogled po Križankah, oglede filmov, delavnico pletarstva, prikaz klekljanja in še veliko drugega. Za brezplačne vsebine in oglede so ponekod potrebne pred-prijave.

O Festivalu
 
Prvi Festival za tretje življenjsko obdobje je nastal ob Mednarodnem letu starejših (1999) na pobudo Vlade Republike Slovenije in je potekal pod pokroviteljstvom takratnega predsednika države. Festival v letošnjem letu soustvarja več kot 3.000 posameznikov najrazličnejših organizacij in predstavnikov družbe. Na dogodku se bo zvrstilo več kot 70 kulturnih točk v okviru kulturnega programa, več kot 20 delavnic in predavanj v okviru izobraževalnega programa, 8 strokovnih razprav v okviru strokovnega programa ter predstavitve na razstavnih prostorih. Kreativno žilico pa festival tudi tokrat predstavlja skozi oko nadobudnih fotografov v fotografskem natečaju.
 
Vzporedni Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta
 
Istočasno kot Festival za tretje življenjsko obdobje bo potekal tudi 14. Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, ki vsako leto na dogodek privabi zbiralce in trgovce kovancev, bankovcev, znamk in razglednic, starih knjig in tiskov, figuric in drugih drobnih zbirateljskih predmetov. V letošnjem letu bodo sodelovali trgovci iz petih držav, tematska razstava na temo nostalgije pa bo predstavila znamke, izdane ob 75. obletnici priključitve Slovenskega Primorja in Istre k Jugoslaviji (194–47), razglednice in značke z upodobitvijo Slovencev na kulturnem, športnem in političnem področju na območju Slovenije in zamejstva v obdobju Avstro-Ogrske in stare Jugoslavije, široko razstavo čipk, razstavo knjig Moja otroška knjiga in še mnoge druge.
 
Vstop na oba vzporedna dogodka je prost.

Več na f3zo.si in collecta.si.

Organizator vzporednih dogodkov: Proevent, Soorganizator F3ŽO: Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU

PR: Proevent