Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor, na šoli z okusom, kot pravi njihov slogan, so k sodelovanju povabili Regionalni center za gostinstvo in turizem Dalmacije, srednjo šolo iz Splita. V okviru mediteranskih delavnic se je odvila najbolj okusna novinarska konferenca, kjer so predstavili praktično izobraževanje in delavnice Dalmatinske kuhinje, ki bodo v okviru Erasmus+ projekta v sodelovanju s Srednjo turistično in gostinsko šolo iz Splita ter vrhunskim chefom Ivico Katićem potekale še vse do ko

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor, na šoli z okusom, kot pravi njihov slogan, so k sodelovanju povabili Regionalni center za gostinstvo in turizem Dalmacije, srednjo šolo iz Splita. V okviru mediteranskih delavnic se je odvila najbolj okusna novinarska konferenca, kjer so predstavili praktično izobraževanje in delavnice Dalmatinske kuhinje, ki bodo v okviru Erasmus+ projekta v sodelovanju s Srednjo turistično in gostinsko šolo iz Splita ter vrhunskim chefom Ivico Katićem potekale še vse do konca tedna.

V okviru projekta Erasmus ves teden gostijo dijake in učitelje, se s kulinaričnimi presežki spominjajo na poletje, ki se je že davno poslovilo, in upajo, da bodo mariborski dijaki z novim znanjem lahko na Štajersko kadarkoli priklicali morske skomine. In da ni ostalo samo pri dijakih in učiteljih, se jim je pridružil tudi vrhunski kuharski mojster Ivica Katič, chef kuhinje v 5-zvezdničnem hotelu Ambasador v Splitu.

IZJAVA IVICA KATIČ, chef kuhinje v hotelu Ambasador v Splitu

»Trenutno delam v velikem hotelu, sicer pa sem delal že po vsem svetu, v Nemčiji, Dubaju, delal sem že v hotelih vseh kategorij, imam 25 let izkušenj v visokokategornih hotelih. Moja življenjska pot je prišla do točke, ko sem se odločil, da začnem svoje znanje prenašati dalje na mlajše generacije, dijakom, učencem. Razlog tiči v veliki potrebi po izobraženih kuharjih, in samo mi, mentorji z veliko izkušnjami, jih lahko izobražujemo in spodbujamo, da pridejo v našo stroko, da se profesionalizira naš poklic in panoga izboljša v celoti. V kratkem času, ko sem tu v Mariboru, sem prepoznal veliko potenciala v učencih, ki želijo biti del našega gostinskega sveta. Mladi so se pripravljeni učiti. Uloviti jih je treba, jih podpreti, jih ne podcenjevati in jim povedati, da je sicer težko, ampak da se da in da tisti, ki se odločijo živeti za ta poklic, jim to lahko uspe. Samo skupaj lahko dosežemo vrhunski nivo gostinstva.«

Slovenci imamo v krvi okus za dalmatinsko hrano in zato je dalmatinska kulinarika stalnica tudi v ponudbi najimenitnejših slovenskih restavracij. Zato je pomembno, da dijaki kuharstva in strežbe usvojijo pripravo in postrežbo izbranih dalmatinskih jedi. Gostje so v okviru projekta Erasmus kulinarična znanja mariborskim dijakom ves teden razdajali na delavnicah, dijaki pa so pod mentorstvom chefa Ivice Katića v šolski kuhinji pripravili večhodni meni z dalmatinskimi jedmi.

IZJAVA JAŠA JAGER, dijak - gostinski tehnik na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor

»Lepo smo se imeli, uživali smo v pripravi novih ribjih jedi. Pripravili smo brancina, iz njega naredili carpaccio, se naučili pripraviti nove omake. Super smo se imeli!« 

Večina tekmovanj in mednarodnih izmenjav, ki se jih v okviru projekta Erasmus udeležujejo dijaki Srednje šoli za gostinstvo in turizem Maribor, poleg kulinaričnega znanja širijo splošno razgledanost, spoznavajo tuje kulture in jezike ter tako bogatijo svoj izkustveni svet in poznanstva. Na mednarodnih tekmovanjih so tako samo v letošnjem šolskem letu osvojili več odličij najžlahtnejših barv: 

  • Na mednarodnem tekmovanju srednjih šol za gostinstvo in turizem iz držav bivše Jugoslavije GATUS sta ekipi kuharstva in strežbe osvojili zlati priznanji, turizem srebrno priznanje, skupaj so osvojili pokal za 3. mesto.
  • Na Braču se je odvilo mednarodno tekmovanje v mešanju koktajlov – njihova ekipa je osvojila zlato priznanje. 
  • Na Gostinsko-turističnem zboru so v kategorijah kuharstvo in turizem prejeli srebrni priznanji, strežba je osvojila najvišje priznanje - zlate barve, ekipno so zasedli 3. mesto. 

Na svoje dijake sta ponosna tako profesor Grega Frangež, ki je zadolžen za koordinacijo projekta Erasmus, kot ravnatelj šole Dušan Erjavec.

IZJAVA DUŠAN ERJAVEC, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor

»Obiski priznanih kuharjev iz tujine so korak k temu, da naši dijaki prepoznavajo način dela v kuhinji, v tem primeru mediteranske, z visoko priznanim mojstrom in kuharskim šefom Draganom Todorovićem, ki je danes v naši družbi, da imajo možnost videti ne samo znanje, ampak tudi izvedeti, da je delo v kuhinji delo, ki je profesionalna pot, ki jih lahko vodi po celem svetu. Imeli smo izobraževanje v obliki kuharskih delavnic, kolega iz Brača, mojster Todorovič pa je pripravil dve delavnici za dijake o mešanju koktejlov. Pripravili smo tudi kuharske delavnice za zunanje obiskovalce, ki so se lahko preizkusili tudi v mešanju koktjelov, na katerih smo imeli zelo dobro udeležbo. Prisotni so se nekaj naučili, nekaj okusili, bistvo vsega pa je, da smo se družili in skrbeli za prepoznavnost šole.«

IZJAVA DRAGAN TODOROVIĆ, profesor strežbe iz Srednje šole za turizem in gostinstvo Split (iz Turističko-ugostiteljske šole Split)

»Pozdrav vsem v imenu Srednje šole za turizem in gostinstvo Split. Pogosto smo tu, v Mariboru. Sem nismo prišli sam pokazati, kaj znamo, ampak smo prišli sem, da vas tudi nekaj naučimo. Naši dijaki so med najboljšimi v Evropi in z modernizacijo naš center postaja med najboljšimi in najmodernejšimi v Evropi. Upam, da bodo kolegi iz Maribora prišli kdaj tudi k nam in še naprej sodelovali z nami. Zahvaljujem se jim za vse, da se lahko počutimo kot doma.«

V začetku leta 2025 jih bo že drugič obiskal kuharski mojster s Krete, s katerim so njihovi dijaki kulinarične dobrote ustvarjali že lansko pomlad, v okviru programa Erasmus pa takoj po novem letu skupina dijakov z mentorji odhaja na izmenjavo oz. delovno prakso na Kanarske otoke, natančneje na Tenerife. Zelo dobro sodelujejo tudi s hotelsko verigo Sava hoteli, kjer večina dijakov opravi praktično usposabljanje. 

IZJAVA GREGA FRANGEŽ, koordinator projekta Erasmus+:

»Želimo si, da postanemo uveljavljeno regijsko središče na področju gastronomije in turizma. Bili smo že na Tenerifih, Kreti, v Italiji, v 5-zvezdičnem hotelu na Hrvaškem. Nekateri dijaki so bili prvič na letalu, nekateri prvič izven meja republike Slovenije. Ker naša šola niso samo dijaki, del nas so tudi učitelji in drugi, vsem omogočamo izobraževanja prek tečajev in usposabljanj. Vesel sem, da imamo možnost povabiti tudi gostujoče strokovnjake, tako kot ta teden, ko znanje prenašajo na naše dijake in zaposlene. Velika zahvala gre vodstvu, ki te zadeve podpira in skrbi, da šola postane regijski center za razvoj gostinstva, gastronomije in kulinarike.«

V želji, da gastronomijo in turizem še bolj približajo osnovnošolcem, ki se odločajo za delo v gostinstvu, so se v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor uspešno udeležili tudi Kariernega sejma v Mariboru. Tam so v prepoznanem skupnem nastopu dokazali, da so izobraževanja za njihove poklice več kot odlična naložba.


VIR: Mediaspeed