Letos je za Pivovarno Union prelomno leto. Obeležujejo namreč svojo 160-letnico in 10-letnico Pivnice Union, hkrati pa razkrivajo tudi načrte za izgradnjo Mestne pivovarne Union. Pravijo namreč: »Najboljše stvari so tri.«

Letos je za Pivovarno Union prelomno leto. Obeležujejo namreč svojo 160-letnico in  10-letnico Pivnice Union, hkrati pa razkrivajo tudi načrte za izgradnjo Mestne pivovarne Union. Pravijo namreč: »Najboljše stvari so tri.«

no:

sobota, 16. November, 2024

Eva Peserl Novinarka Marketing magazina in ustvarjalka vsebin

Naročnik:
Pivovarna Union

Foto
Arhiv Pivovarne Union

Pivovarna Union je svojo zgodbo začela davnega leta 1864. Otroci tedanjega politika in gospodarstvenika Johanna Koslerja – Johann mlajši, Josef, Peter in Maria – so podedovali družinsko premoženje in se odločili ustanoviti pivovarno. »Naša pot se je začela leta 1864, ko je bila pivovarna ustanovljena z vizijo ustvarjanja piva, ki bi postalo sinonim za kakovost. Union je več kot le pivo, je del slovenske kulture, zgodovine in družabnih trenutkov. Naše pivo pripoveduje zgodbo o preteklosti, hkrati pa je pogled v zlato prihodnost,« pravi Tjaša Šubelj, vodja blagovne znamke Union. Od svojih skromnih začetkov so ostali simbol inovativnosti, tradicije in vrhunske kakovosti. V 160-ih letih so preživeli mnoge zgodovinske prelomnice, tehnološke preobrazbe in spremembe v pivskih navadah, a so kljub temu ostali zvesti svojemu poslanstvu – ustvarjati vrhunska piva, ki povezujejo generacije.

Kampanje, ki so se vtisnile v srca pivcev

Sogovornica meni, da je Union najbolj poznan po odličnem okusu in enako odličnem oglaševanju ter aktivacijah na prodajnih mestih. »Naše kampanje 'Za prijatelje', 'Živjo, življenje' in 'Na polno' so dobro poznane in tudi v prihodnje bomo skrbeli, da bo znamka Union našla svoje mesto v naših domovih, na zabavah, praznovanjih, skratka, v vseh tistih trenutkih, ki jih želimo deliti z najbližjimi. To je pravzaprav odgovornost vseh nas, ki se ukvarjamo z znamčenjem in marketingom tega odličnega napitka,« je dodala. To odgovornost hkrati jemljejo resno in z veseljem, saj verjamejo, da Union prinaša trenutke, ki nas povezujejo.

»Kdor je poznal staro, bo razumel novo«

Na vprašanje, kako pomembno je za Union povezovanje s tradicijo in hkrati uvajanje inovacij v pivovarstvu, Tina Šubelj odgovarja kratko in jedrnato: »Kdor je poznal staro, bo razumel novo.« Pravi, da v podjetju vlagajo v raziskave in razvoj, produktne inovacije ter napredna marketinška orodja. »Želimo razumeti tržna gibanja, okuse naših sledilcev in vzdrževati pravo ravnovesje med tradicijo ter inovacijami. Za nas je pomembno, da produktne inovacije ustrezno znamčimo in marketinško podpiramo. To je ključ do vitalnosti in uspeha znamke,« je poudarila.

»Upravljamo s tveganji in stavimo na naše adute«

Pri Pivovarni Union verjamejo, da so uspešne in učinkovite prilagoditve pogojene z ustreznim spremljanjem tržnih signalov, poglobljenimi analizami in sprejemanjem pravih odločitev. »Učinkovito upravljamo s tveganji in stavimo na naše adute. Spremembam se prilagajamo tako, kot vse velike znamke, vlagamo v napredna analitična orodja, poskušamo predvideti razvoj v prihodnosti in na trg prinašati relevante izdelke,« razlaga Tina Šubelj. Ena od takšnih izdelčnih inovacij je brezalkoholno pivo Uni, ki so ga lansirali leta 1987, leta 1997 je sledil Radler z okusom limone. Danes Union Radler 0,0 Isotonic z okusom limone ali pomaranče uživa posebno priljubljenost med rekreativnimi športniki. Sogovornica pravi, da je Pivovarna Union znamka inovacij, zato je pomembno razumeti preteklost in pravočasno razbirati tržne signale in okuse potrošnikov.

Vedno pripravljeni na nove izzive in uvajanje svežih idej

Ena od najpomembnejših vrednot zanje je razumevanje sledilcev. »Na eni strani spoštujemo svoje bogate korenine in skrbno ohranjamo kakovost ter izkušnje, ki so jih oblikovale generacije pivovarjev. Na drugi pa smo vedno pripravljeni na nove izzive, uvajanje svežih idej in odzivanje na spreminjajoče se želje naših pivcev,« razlaga Tina Šubelj. Obljubljajo, da bodo uspeh ohranili tudi v prihodnje, saj bodo še vnaprej vlagali v razvoj novih izdelkov, trajnostno proizvodnjo in pristen stik s potrošniki. Pravijo, da z razvojem marketinške stroke postajajo vedno bolj uspešni in učinkoviti pri tržnem komuniciranju ter spodbujanju zvestobe blagovni znamki. »Tako kot ima naša industrija svoje posebnosti, imajo tudi naša blagovna znamka, okusi in edicije posebnosti, ki jih preko marketinškega spleta ponujamo ljubiteljem piva. Mislim, da so principi nagovarjanja relativno stabilni, ocenila bi, da se prilagajajo kanali in orodja, pa tudi sporočila in ton komuniciranja,« je njihovo komunikacijsko strategijo razložila sogovornica.

Članek lahko v celoti preberete v Marketing magazinu november 2024, #521. Revijo lahko naročite na info@marketingmagazin.si.

VIR: MM