Nova turistična destinacija, imenovana Spodnja Savinjska dolina ali "Dolina zelenega zlata," je bila uradno predstavljena na svetovni dan turizma, 27. septembra 2023.

Nova turistična destinacija, imenovana Spodnja Savinjska dolina ali "Dolina zelenega zlata," je bila uradno predstavljena na svetovni dan turizma, 27. septembra 2023. Projekt, ki je združil šest občin v regiji (Žalec, Vransko, Polzela, Braslovče, Prebold in Tabor), je bil rezultat enoletnega dela in finančne podpore iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Destinacija ni le povezala turistične potenciale regije, ampak tudi pritegnila vse relevantne deležnike in občine za nadaljnji razvoj turizma v regiji.

Na uradnem dogodku so predstavili prvi skupni turistični katalog Spodnje Savinjske doline ter petletne smernice razvoja turizma (SRT SSD 2023-2028), katerim so se občine zavezale. Doris Urbančič Windisch, vodja sektorja za razvoj turizma na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, je poudarila pomen destinacijskega povezovanja in priznala doprinos doline k slovenskemu turizmu. Župani občin partneric destinacije so potrdili, da je to pomemben mejnik za Dolino zelenega zlata.

Poleg uradnega dela dogodka so lokalni ponudniki predstavili tudi lokalno kulinariko, kar kaže na rastoče sodelovanje in povezovanje v regiji. To je ključno za uspešno prihodnost turizma v tej novo nastali destinaciji, ki je znana po svojih hmeljiščih in bogati dediščini.

VIR: Uredništvo, foto: Wikipedia