V številnih vrtcih in šolah po Sloveniji so današnji dan začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki poudarja promocijo lokalno pridelane hrane ter spodbuja zavedanje o pomenu domače samooskrbe. Letošnji zajtrk je potekal pod sloganom "Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!" V znamenju slovenske hrane je bilo tudi v vrtcih in šolah v občini Ivančna Gorica.

V številnih vrtcih in šolah po Sloveniji so današnji dan začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki poudarja promocijo lokalno pridelane hrane ter spodbuja zavedanje o pomenu domače samooskrbe. Letošnji zajtrk je potekal pod sloganom "Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!" V znamenju slovenske hrane je bilo tudi v vrtcih in šolah v občini Ivančna Gorica.

V jutranjih urah se je tradicionalnega zajtrka udeležil tudi župan Dušan Strnad, ki se je letos odzval povabilu otrok in strokovnih delavk Vrtca na Krki. Pridružila sta se mu še ravnateljica Vrtca Ivančna Gorica, Branka Kovaček, in predsednik Čebelarskega društva Krka – Zagradec, Marjan Volaj. Slednji je otrokom na kratko predstavil osnove čebelarjenja. Po zajtrku so gostje nadaljevali pot po šolskem in vrtčevskem hodniku, kjer so skozi igro obiskali še druge skupine vrtca in prisluhnili razigranemu kulturnemu programu, ki so ga pripravili otroci.

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki vključuje kruh, maslo, med, mleko in jabolko, poteka v slovenskih vrtcih in šolah od leta 2011. Od leta 2012 se odvija na dan slovenske hrane, ki ga je letos prvič nadomestil teden slovenske hrane (11.–17. november). Projekt slovenskega zajtrka je zaživel na pobudo Čebelarske zveze Slovenije z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva ter varovanja okolja.

VIR: Občina Ivančna Gorica