V zdraviliščih so zadovoljni z zasedenostjo med jesenskimi šolskimi počitnicami, ki bodo prihodnji teden. V nekaterih bodo imeli letos celo več gostov kot v istem času lani. Večina gostov prihaja za nekaj dni, prevladujejo pa večinoma družine. Poleg domačih pričakujejo tudi precej tujih gostov, predvsem iz sosednjih držav.

Celje, 24. oktobra - V zdraviliščih so zadovoljni z zasedenostjo med jesenskimi šolskimi počitnicami, ki bodo prihodnji teden. V nekaterih bodo imeli letos celo več gostov kot v istem času lani. Večina gostov prihaja za nekaj dni, prevladujejo pa večinoma družine. Poleg domačih pričakujejo tudi precej tujih gostov, predvsem iz sosednjih držav.

V Termah Čatež bodo imeli poleg slovenskih gostov predvsem v drugi polovici prihodnjega tedna tudi veliko število gostov iz bližnjih držav, kot so Italija, Hrvaška, Avstrija in Srbija. Rezervacije sicer prejemajo še vedno in v zadnjem hipu.

Hoteli Term Krka v Dolenjskih Toplicah, Šmarjeških Toplicah in Strunjanu so za zadnji oktobrski in prvi novembrski konec tedna že skoraj polno zasedeni, nekaj prostih sob imajo še med 28. in 30. oktobrom. Zasedenost njihovih nastanitvenih zmogljivosti je v vseh treh zdraviliških enotah boljša kot prejšnje leto, so sporočili.

Dodali so, da bodo gosti prišli večinoma iz Slovenije. V Talasu Strunjan jim bodo delali družbo gostje iz Avstrije, Finske, Bosne in Hercegovine, Nemčije in Italije, v Termah Šmarješke Toplice gostje iz Italije, Nizozemske, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Avstrije, v Termah Dolenjske Toplice pa predvsem iz Italije, nekaj tudi iz Češke, Avstrije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške.

Nastanitvene zmogljivosti Thermane Laško so med jesenskimi počitnicami zasedene že več kot 90-odstotno. Povpraševanje je še prisotno, prav tako rezervacije zadnjih mest še potekajo. Gostje v največji meri prihajajo iz Slovenije ter Italije, Avstrije, Češke in Hrvaške. V primerjavi z lanskimi jesenskimi počitnicami je zasedenost višja za okoli 20 odstotkov, v počitniškem obdobju pa pričakujejo tudi več dnevnih gostov.

Prokurist v Termah Olimia Vasja Čretnik je povedal, da so z zasedenostjo njihovih zmogljivosti tik pred počitnicami zadovoljni. Te so že skoraj polne, zato goste vabijo, da obiščejo tudi Terme Tuhelj tik čez hrvaško mejo, ki so v njihovi lasti.

V Termah Olimia bodo v času jesenskih počitnic prevladovali Avstrijci, sledijo Hrvati in Italijani. "Zanimanje za rezervacije v času jesenskih počitnic in tudi naše ponudbe nasploh se povečuje, termini se polnijo hitreje kot ponavadi," je dejal Čretnik.

Napovedal je, da bodo v začetku prihodnjega leta poleg hotela Breza začeli graditi nov bazenski kompleks z več kot 2000 kvadratnimi metri dodatnih površin. Vključeval bo dva bazena, tri savne ter prostore za počitek, na strehi objekta pa bo zeliščni vrt.

Tudi v Termah Portorož so povedali, da bodo njihovi hoteli med šolskimi počitnicami dobro zasedeni. Število rezervacij je letos podobno kot lani, vendar je letos zasedenost med vikendi še nekoliko boljša. Oba vikenda v času počitnic sta namreč že skoraj razprodana. Največ povpraševanja je po družinskih sobah.

Med počitnicami v Termah Portorož pričakujejo dobro polovico domačih gostov, kar je nekoliko več kot lani. Tik za domačimi so gostje iz Avstrije, sledijo jim italijanski in madžarski gostje. Letos opažajo povečano število italijanskih gostov, predvsem v dneh okoli 1. novembra. Opažajo tudi večji delež madžarskih gostov.

"Z zasedenostjo v letošnjih jesenskih mesecih smo na splošno zelo zadovoljni, vendar šolske počitnice prinašajo še dodaten porast obiska. To je predvsem posledica praznikov in počitnic tudi v drugih evropskih državah, kar vpliva na večje povpraševanje po namestitvah v tem času tudi s strani tujih gostov," so še navedli v Termah Portorož.

V vseh sedmih letoviščih skupine Sava Hotels & Resorts, to so Terme 3000 Moravske Toplice, Terme Ptuj, Zdravilišče Radenci, Sava Hoteli Bled, St. Bernardin resort Portorož, San Simon resort Izola in Salinera resort Strunjan, pričakujejo v času jesenskih počitnic zelo dobro zasedenost, celo nekoliko boljšo kot lani.

V strukturi gostov bo 40 odstotkov domačih in 60 odstotkov tujih gostov. Med tujimi bodo prevladovali gostje iz Avstrije, Nemčije, Italije, Češke, Madžarske in ZDA, so povedali.

V Termah Zreče trenutno kaže, da bo zasedenost njihovih nastanitvenih zmogljivosti med jesenskimi počitnicami na ravni lanske jeseni. Glede na trenutno povpraševanje in trend rezervacij v zadnjem hipu, ki sta odvisna tudi od vremenskih pogojev, pričakujejo, da se bo število nočitev v prihodnjih dneh še nekoliko povečalo.

V času jesenskih počitnic bodo tako na Rogli kot v zreških termah gostili največ družin in aktivnih parov. V obeh centrih Term Zreče bo med tujci največ gostov iz Avstrije, Italije in Hrvaške ter iz Nemčije in Češke.

VIR: STAkrog