Tržni pregled sojinih omak, ki so ga naredili na Zvezi potrošnikov Slovenije, je pokazal, da je prava umetnost na našem trgu izbrati dobro sojino omalo. Da bi jo prepoznali, morate prebrati, kaj vse omaka vsebuje. Na kaj morate biti pozorni?

Tržni pregled sojinih omak, ki so ga naredili na Zvezi potrošnikov Slovenije, je pokazal, da je prava umetnost na našem trgu izbrati dobro sojino omalo. Da bi jo prepoznali, morate prebrati, kaj vse omaka vsebuje. Na kaj morate biti pozorni?

 

Najprej morate vedeti, da je tradicionalna sojina omaka narejena iz soje, pšenice, soli in vode, a niso vse izdelane na tradicionalni način.

Kemijski ali hitri način izdelave

Z njim sojino omako dobijo že v enem dnevu, cena proizvodnje je temu primerno nižja. V tem postopku mešanici soje in pšenice dodajo kislino in segrevajo, da dosežejo razgradnjo beljakovin in škroba. Mešanico nevtralizirajo in trden del odstranijo s filtracijo. Končni rezultat je temno rjava tekočina, ki gre lahko v prodajo.

 

Sojine omake, izdelane po hitrejšem postopku, prepoznate po dolgem seznamu sestavin.

Na označbi so poleg pšenice, soje, vode in soli našli še:

  • ojačevalec arome (mononatrijev glutamat),
  • alkoholni kis,
  • belo vino,
  • kislino (mlečna ali citronska),
  • barvilo (amonijev sulfitni karamel),
  • sredstvo za zgostitev (guar gumi) in konzervans (kalijev sorbat).

Vse omenjene sestavine so sojini omaki dodane za izboljšanje okusa, teksture, barve in podaljšanje obstojnosti.

 

Drug način cenejše izdelave

Že pripravljeno sojino omako redčijo na primer z vodo, sladkorjem in aditivi. Na označbi izdelkov lahko med navedenimi sestavinami namesto soje ali sojinega ekstrakta opazite zapis »sojina omaka«. Zelo pogosto (ne pa vedno) gre v tem primeru za sladko sojino omako, ki lahko vsebuje tudi do 72 g sladkorja na 100 ml omake, kot je bilo navedeno na eni izmed pregledanih omak.

 

Naj vas ne zavede zapis »naravno fermentirano«

Oznaka »naravno fermentirano« se nanaša na postopek fermentacije, ne pa nujno tudi na klasično izbiro sestavin. Oznako imajo lahko tudi sojine omake brez glutena in z manjšo vsebnostjo soli, čeprav na seznamu sestavin najdete tudi dodatke, kot so sladkor, kis in aditivi, na primer kalijev sorbat (E 202). Med pregledom trga so na Zvezi potrošnikov Slovenije opazili, da navadne kitajske sojine omake z oznako »naravno fermentirano« pogosto vsebujejo dodatne sestavine, kot so sladkor in aditivi, medtem ko pri navadnih japonskih omakah tega ni opaziti.

Torej, kako izbrati pravo sojino omako?

Pri nakupu sojine omake si lahko pomagate z informacijami na označbi.

  • Če želite bolj aromatičen in poln okus, izberite sojino omako, ki ima na označbi navedbo »naravno fermentirana«.
  • Pozorni bodite na seznam sestavin in izberite omako, ki jih ima čim manj, med njimi pa je navedena soja ali sojin ekstrakt. Takšna ni bila redčena z vodo, sladkorjem in drugimi sestavinami.
  • Temna sojina omaka je bolj intenzivna (temnejša, bolj sladka in slana), zato jo izberite za marinade in dodatek omakam.
  • Svetlo sojino omako izberite za preliv ali samostojno omako.
  • Če sojino omako uporabljate pogosto, izbirajte takšne z manj soli.
  • Izogibajte se sladkim sojinim omakam, saj vsebujejo velike količine sladkorja.

#Celoten tržni pregled je na voljo v septembrski številki revije ZPStest.

VIR: ZPS