Na Celjski koči se je danes začela druga sezona projekta Mladina piše (Jugend schreibt) za učence in dijake celjskih osnovnih in srednjih šol ter njihove mentorje. Lani se je Celje pridružilo temu odličnemu projektu, ki mladim novinarjem omogoča, da pišejo za ugleden nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ter skozi zanimive in poglobljene reportaže predstavljajo tudi svoje mesto in svojo domovino.

Celje, 21. oktober 2024 - Na Celjski koči se je danes začela druga sezona projekta Mladina piše (Jugend schreibt) za učence in dijake celjskih osnovnih in srednjih šol ter njihove mentorje. Lani se je Celje pridružilo temu odličnemu projektu, ki mladim novinarjem omogoča, da pišejo za ugleden nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ter skozi zanimive in poglobljene reportaže predstavljajo tudi svoje mesto in svojo domovino.

Letos v projektu sodeluje 21 mladih z mentorji iz SIC Alme M. Karlin, Gimnazije Celje - Center, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije (Šolski center Celje), Osnovne šole Lava, Osnovne šole Frana Roša, I. gimnazije v Celju in Gimnazije Lava (Šolski center Celje). Kar nekaj jih je novinarske izkušnje nabiralo že v lanski izdaji projekta, ko je bilo v FAZ-u objavljenih 7 reportaž celjskih dijakov in učencev (o Almi Karlin in Lili Prap, Ani Roš, rokometni tradiciji v Celju, mladinskem filmu Šepet metulja, klobučarki Špeli Strašek, Janu Fondi, Lenartu Škofu ...), štiri pa še čakajo na objavo, med drugim reportaža o Primožu Rogliču, ki ga je ena od skupin mladih celjskih novinarjev pred kratkim obiskala.

Projekt predstavlja izjemno priložnost za predstavitev številnih zgodb iz preteklosti in sedanjosti našega mesta, regije in države, ki dosegajo širok krog bralcev v nemškem in svetovnem prostoru. Projekt je tudi priložnost za ustvarjanje medgeneracijskega in medkulturnega dialoga ter bogata izkušnja za mlade, ki bodo skozi pestrost raziskovalnega in novinarskega dela spoznavali ter razvijali svoje potenciale in znanje. "Ustvarjanje za FAZ jim nudi izkušnje, ki jih bodo bogatile vse življenje, njihovo razsežnost pa bodo verjetno razumeli in v vsem obsegu prepoznali šele v kasnejšem življenjskem obdobju," je ob tokratnem zagonu projekta povedal direktor občinske uprave MOC Gregor Deleja.

Danes bodo mladi na Celjski koči spoznavali projekt Mladi pišejo in se pogovarjali o možnih temah reportaž za "Discover Slovenia in FAZ 2025" / Odkrij Slovenijo v FAZ 2025. Spoznavali bodo zakonitosti novinarskih raziskav in intervjujev, njihova naloga v teh dveh dneh pa bo izdelava novinarskega portreta osebe, ki jo bodo spoznali na Celjski koči. Sodelujoči mladi novinarji ob koncu projekta prejmejo certifikat o sodelovanju.

Discover Slovenia in Frankfurter Allgemeine Zeitung (Odkrijte Slovenijo v Frankfurter Allgemeine Zeitung) je del projekta po vsem svetu branega in vplivnega nemškega časopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), v katerem se mladi in njihovi učitelji iz vse Evrope eno leto preizkušajo v vlogi novinarjev. V dobrih treh desetletjih delovanja se je projekta udeležilo več kot 2000 mladih, ki so objavili članke in reportaže, od leta 2020 projekt poteka tudi v Sloveniji, lani pa se mu je pridružilo Celje. V Sloveniji projekt vodita dr. Gerald Hühner in dr. Monica Hühner iz zavoda Discimus Lab, v Celju ga podpirata Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje.

VIR: MOC