Na območju dolenjske regije je v soboto, 19. oktobra 2024, potekala regijska vaja za primer množične nesreče na avtocesti z naslovom Množična nesreča – Dolenjska AC 2024.

Na območju dolenjske regije je v soboto, 19. oktobra 2024, potekala regijska vaja za primer množične nesreče na avtocesti z naslovom Množična nesreča – Dolenjska AC 2024.

Scenarij je predvideval, da je na avtocesti A2 Ljubljana-Obrežje blizu Novega mesta prišlo do naleta več osebnih vozil, v katerem je bil udeleženo tudi tovorno vozilo Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS). Iz prve prijave nesreče, ki jo je v Regijski center za obveščanje sporočil nadzorni center DARS, je bilo razvidno, da gre za večjo nesrečo. Na kraj nesreče so bili takoj po prejemu obvestila napoteni poklicni gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto, Policija in Nujna medicinska pomoč Novo mesto, ki se jih kasneje pridruži še trebanjska. Po prihodu na kraj nesreče je vodja zdravstvene ekipe zahteval aktivacijo prikolice za množično nesrečo, ki je namenjena zagotavljanju potrebne dodatne opreme silam za zaščito in reševanja v primeru množične nesreče. Zaradi obsega nesreče, v kateri je bilo udeleženih šest osebnih vozil, tovorno vozilo in 19 oseb, sta na pomoč priskočili še dve prostovoljni gasilski društvi, in sicer PGD Kamence in PGD Stopiče.

Vaja je bila organizirana na območju avtocestne baze DARS v Novem mestu, kjer so z oznakami in ograjami ustrezno imitirali območje avtoceste.

Namen vaje je bil preveriti ustreznost konceptov zaščite, reševanja in pomoči, ustreznost delovanja sistema za opazovanje, obveščanje in alarmiranje ter praktično izvajanje ukrepov in nalog zaščite in reševanja, ki so predvideni z regijskim načrtom zaščite in reševanja ob množični nesreči na avtocesti in načrti ukrepanja drugih pristojnih služb.

Na vaji je sodelovalo prek 50 vadbencev iz vrst Uprave za zaščito in reševanje, Izpostave Novo mesto, Regijskega centra za obveščanje Novo mesto, regijskih enot Civilne zaščite, GRC Novo mesto, PGD Kamence, PGD Stopiče, Policijske uprave Novo mesto, Zdravstvenega doma Novo mesto, Zdravstvenega doma Trebnje ter DARS d.d. ACB Novo mesto.

Vodja vaje Luka Hrovat iz novomeške izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je povedal, da je vaja omogočila dejanski vpogled v morebiten odziv v primeru množične nesreče na avtocesti, saj je bila pripravljena na osnovi realističnega scenarija, vključevala pa je glavne akterje s področja zaščite in reševanja, ki so z vajo prikazali in utrdili svoja znanja za primer množične nesreče na avtocesti.

Vaja je bila uspešno zaključena z vsemi predvidenimi cilji, s čimer so sodelujoče enote pridobile dragocene izkušnje in potrdile svojo pripravljenost za morebitne resnične nesreče večjega obsega.

VIR: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje