Odprti dialogi - prelomni pristop za reševanje duševnih stiskOgled spletne verzije sporočila.Inovativen dialoško-mrežni pristop k duševnim stiskamLepo pozdravljeni, pri založbi Chiara smo pravkar izdali knjigo Odprti dialogi, ki sta jo napisala finska avtorja Jaakko Seikkula in Tom Erik Arnkil o inovativnem dialoško-mrežnem pristopu k duševnim stiskam.

Odprti dialogi - prelomni pristop za reševanje duševnih stiskOgled spletne verzije sporočila.Inovativen dialoško-mrežni pristop k duševnim stiskamLepo pozdravljeni,
pri založbi Chiara smo pravkar izdali knjigo Odprti dialogi, ki sta jo napisala finska avtorja Jaakko Seikkula in Tom Erik Arnkil o inovativnem dialoško-mrežnem pristopu k duševnim stiskam. Odprti dialogi se posvečajo vzpostavljanju dialoga in vključevanju pacientove osebne mreže v proces okrevanja. S knjigo želita avtorja nagovoriti strokovnjake na področju psihosocialnega dela - terapevte, socialne delavce, učitelje, svetovalce itd.

Prelomni pristop za reševanje duševnih stisk s sočutjem in sodelovanjem
Odprti dialogi – Jaakko Seikkula in Tom Erik Arnkil
Spremno besedilo: mag. Miran Možina, dr. med.

Avtorja knjige Odprti dialogi, Jaakko Seikkula, priznani klinični psiholog, ki bo 25. oktobra 2024 gostoval na Bledu na Dnevih Leona Lojka, in Tom Erik Arnkil, pionir na področju socialne politike, sta razvila model, ki presega običajne pristope k zdravljenju psihoz. Namesto osredotočanja na simptome in diagnoze se odprti dialogi posvečajo vzpostavljanju dialoga in vključevanju pacientove osebne mreže v proces okrevanja.

Ta način je pokazal izjemne rezultate v Skandinaviji, kjer se s pomočjo pogovorov v domačem okolju pacienti uspešno soočajo z duševnimi krizami.  Knjiga je razdeljena na tri dele in pokriva vse vidike odprtih dialogov, vključno s srečanji mreže, kriznimi intervencijami, umetnostjo odzivanja in učinkovitosti dialoških mrežnih srečanj. Prikazuje moč skupnega dialoga, ki zmanjšuje potrebo po hospitalizaciji in zdravilih ter vodi do dolgoročnega izboljšanja pacientovega počutja. "Dialog sam po sebi ustvarja način razmišljanja o prihodnosti, ki opolnomoči udeležence pri prevzemanju iniciative v lastnem življenju. Če so slišani, če nanje vplivajo misli drugih in če z udeležbo v skupnem razmišljanju oblikujejo svoje misli in izkušnje, bodo situacijo doživljali kot opolnomočenje" - iz knjige Z jasnimi primeri in teoretično utemeljitvijo knjiga bralcem omogoča vpogled v transformativno moč dialoga, ki krepi občutek opolnomočenja tako pri pacientih kot tudi pri njihovih bližnjih. Odprti dialogi so v Sloveniji še relativno nov pristop, ki pa vse bolj pridobiva na priljubljenosti zaradi svoje učinkovitosti in humanega pristopa k zdravljenju duševnih bolezni. "Verjetno se vsi strinjamo, da je človek bitje, ki stremi k zadovoljnemu in srečnemu življenju. A le peščica se strinja s tem, da so nenavadna vedenja, ki se kažejo pri določenih ljudeh in so označena kot cela vrsta psihiatričnih diagnoz, v resnici samo obupni poskusi posameznika, da vzpostavi ravnovesje v svojem živ ljenju in doseže tisto, k čemur vsi stremimo. To so pionirji, drugače misleči strokovnjaki, ki pristopajo celostno. Mednje sodita tudi avtorja pričujoče knjige, Jaakko Seikkula in Tom Erik Arnkil. Že zgodovina nas uči, da so nekateri posamezniki vedno živeli pred svojim časom in so jih priznali šele po tem, ko jih ni bilo več. Naj imajo taki posamezniki čim več bralcev in sledilcev, dokler so tu med nami. Zato uživajte ob branju in širite te ideje naprej!" - Bosiljka Boba Lojk, psihoterapevtka,  strokovna voditeljica Evropskega inštituta za realitetno terapijo


VIR: Založba Chiara