Vključevanje malčkov v kuhinjo ne krepi le njihovega zanimanja za hrano, ampak jim tudi pomaga razviti bistvene življenjske spretnosti, kot so sledenje navodilom, izboljšanje motoričnih sposobnosti in spodbujanje ustvarjalnosti.

S.B.

Vključevanje malčkov v kuhinjo ne krepi le njihovega zanimanja za hrano, ampak jim tudi pomaga razviti bistvene življenjske spretnosti, kot so sledenje navodilom, izboljšanje motoričnih sposobnosti in spodbujanje ustvarjalnosti. Kdaj otroke vključiti v kuhanje, katera opravila so primerna za določeno starost otroka in katere recepte pripravljati z njimi? O tem smo se pogovarjali z Neli Selan, mag. tur., predavateljico na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli in izvajalko otroških kulinaričnih delavnic z naslovom Mami, oči, v soboto kuham jaz.

Kuhanje z otroki ponuja več kot le zabavo in okusne rezultate. Gre namreč za izkušnjo, ki koristi njihovemu razvoju na več ključnih področjih, kot so razvijanje fino motoričnih sposobnosti, ustvarjalnosti in raziskovanja, občutka samozavesti in neodvisnosti, zdravih prehranjevalnih navad in še in še ... 

"Kuhanje z otroki je lahko izjemno zabavna, poučna in ustvarjalna izkušnja," je prepričana tudi Neli Selan, mag. tur., predavateljica na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli in izvajalka otroških kulinaričnih delavnic z naslovom Mami, oči, v soboto kuham jaz, ki nam je z veseljem odgovorila na nekaj ključnih vprašanj glede kuhanja z otroki in podala nekaj idej za pripravo enostavnih obrokov. Pogovor sledi v spodnjih vrsticah.

Pri kateri starosti že lahko otroke vključimo v kuhinjska opravila?

Otroke lahko v kuhinjska opravila vključimo že zelo zgodaj, vendar je ključnega pomena, da to storimo premišljeno in varno. Ko kuhamo z otroki, si moramo vzeti čas, da jih postopoma učimo in spodbujamo njihovo ustvarjalnost. S tem namreč razvijamo tudi njihove motorične sposobnosti. 

Pomembno je, da jim razložimo, kako se v kuhinji varno obnašati, saj kuhinja ni prostor za igro. Poudariti je treba pravila varnosti, kot so previdnost pri vročih elementih in ostrih predmetih, da preprečimo morebitne nezgode, kot so opekline ali ureznine.

Najlažje je vključiti otroke, ko dosežejo višino kuhinjskega pulta, torej približno pri šestih letih. Takrat lahko že sodelujejo pri preprostih opravilih, kot so lupljenje, sekljanje, kuhanje in peka. Kljub temu pa lahko pri kuhinjskih opravilih sodelujejo tudi mlajši otroci. Na primer, pomagajo lahko pri pranju zelenjave in sadja ali pri zlaganju sestavin v skledo ali lonec.

Pomembno je, da sodelovanje v kuhinji doživijo kot prijetno izkušnjo in da jih spodbujamo k sodelovanju, ne glede na njihovo starost.

Najlažje je vključiti otroke, ko dosežejo višino kuhinjskega pulta, torej približno pri šestih letih. / FOTO: Adobe Stock


Kateri so pogosti izzivi kuhanja z otroki in kako jih premagati?

Kuhanje z otroki je čudovita izkušnja, vendar lahko prinese tudi nekaj izzivov. Eden najpogostejših izzivov je otrokom dati v roke nož. Kot profesorica in pedagoginja kuharstva s tem nimam težav, saj že vrsto let vodim otroške kulinarične delavnice z naslovom Mami, oči, v soboto kuham jaz, ki jih izvajamo na BIC Ljubljana, kjer otroke učimo uspešnega rokovanja z nožem. Ključnega pomena je pravilen pristop – otrokom moramo zaupati, jim pokazati, kako se nož pravilno uporablja, in ves čas nadzorovati, kaj počnejo.

Na delavnicah, ki potekajo v naši učni kuhinji KULT316, otroke popeljemo skozi celoten proces kuhanja, od izbire sestavin, predpriprave in priprave hrane, pa vse do serviranja jedi in priprave pogrinjka. Tako pridobijo širše razumevanje kuhanja. Z dobrim vodenjem, ustreznimi navodili in pozornim nadzorom lahko uspešno premagamo izzive ter otroke naučimo varnega in zabavnega sodelovanja v kuhinji. Prav tako pa se na naših delavnicah urijo naši študenti BIC Ljubljana, Višje strokovne šole v programu gostinstvo in turizem, ki postanejo kuharski mentorji otrokom, ki se udeležijo delavnic.

Kakšne so prednosti vključevanja otrok v pripravo obrokov?

Vključevanje otrok v pripravo obrokov prinaša številne prednosti. Najpomembnejša je, da skozi ta proces spoznajo živila, ki jih uporabljamo. Pogosto se zgodi, da otrok ob pogledu na krožnik reče: "Tega ne maram" ali "Tega ne bom jedel". Vendar pa, če je otrok del priprave obroka, je velika verjetnost, da bo jed tudi pojedel. Ko otroci sodelujejo pri pripravi hrane, so bolj radovedni in pripravljeni poskusiti, ker so sami pomagali pripraviti.

Poleg tega se pri otrocih s tem krepi občutek ponosa in samostojnosti. Če med pripravo jedi že poizkusijo določena živila, bo jed zanje postala nekaj bolj poznanega in sprejemljivega. To pozitivno vpliva na njihov odnos do hrane, spodbuja bolj uravnoteženo prehranjevanje in povečuje njihovo zaupanje v lastne sposobnosti

Vključevanje otrok v pripravo obrokov prinaša številne prednosti. / FOTO: Adobe Stock


Katera so starosti primerna kuhinjska opravila, pri katerih lahko sodelujejo otroci? 

Vrtec: otroci lahko sodelujejo pri enostavnih opravilih, ki ne vključujejo uporabe ostrih pripomočkov in vročih elementov. Lahko pomagajo pri: pranju sadja/zelenjave, zlaganju narezanih sestavin v posode, izrezovanju oblik testa za piškote in dekoriranju že pripravljenih jedi npr. slaščic, mini sendvičev.

Predšolski otroci: lahko jih vključimo v nekoliko bolj zahtevna opravila, ki vključujejo nekaj ročnih spretnosti kot npr. valjanje testa za peko, lupljenje zelenjave in sadja, rezanje mehkejših živil, priprava sadnih nabodal, okraševanje tort in piškotov ter mešanje hladnih sestavin, kot je npr. masa za palačinke.

Šolski otroci: lahko prevzamejo že bolj zahtevna opravila. Med drugim lahko pomagajo pri: pripravi enostavnih samostojnih obrokov, kot so priprava hladnih jedi (solate, sendviči, namazi ...) ali toplih jedi (testenine, tortilje, mesne kroglice, mafini, pite, palačinke, kruh, torte ...), čiščenje, lupljenje in sekljanje zelenjave, uporaba kuhinjskih elementov (pečice, kuhalne plošče, mikserjev ...) pod nadzorom odraslih.

Vsako opravilo je lahko prilagojeno sposobnostim in izkušnjam otroka, pomembno pa je, da kuhanje doživljajo kot zabavno in poučno izkušnjo.

Ko je otrok v kuhinji sam, je priporočljivo, da odrasli spremljajo njegov proces dela. / FOTO: Adobe Stock


Kako se izogniti nesrečam v kuhinji? Na kaj vse je treba preventivno pomisliti pri varnosti?

Nesrečam se izognemo tako, da otrokom podamo jasna in praktična navodila za varno delo v kuhinji. Podajamo smernice, na katere ne smemo pozabiti:

bodi previden/-a in se izogni nezgodam (otrokom je treba razložiti, da morajo biti v kuhinji vedno pozorni in se izogibati morebitnim nevarnostim, ter da kuhinja ni igralnica).

Bodi previden/-a pri uporabi pečice in štedilnika (poudariti je treba, kako ravnati z vročino. Pri tem je priporočljivo uporabljati suhe kuhinjske rokavice ali krpe, da se izognemo opeklinam).

Kako preprečimo opekline (otrokom povemo, kako pravilno uporabljamo suhe kuhinjske rokavice ali krpe oz. kako se rokujemo z vročimi elementi, npr. primemo za lesen ročaj ponve oz. povemo, da so kuhinjski ročaji vroči).

Kako uporabljamo nože in ostre elemente (podati navodila in jim pokazati tehnike rokovanja z noži ter jih opozoriti na ostre elemente, kot so pločevinke).

Kako ravnamo v primeru drugih nesreč (polita maščoba na tleh, mokra tla ... navodila, kako ravnamo v takih situacijah, saj lahko to vodi do padcev).

Kako ravnamo, če se poškodujemo: prva pomoč (podamo napotke, kaj storiti v primeru opekline, ureznine ... in kako lahko sami oskrbijo manjše rane).

- Higiena (pomen osebne higiene, higiene delovne površine ter pravilnega ravnanja z živili, da preprečimo morebitne kontaminacije).

Ko je otrok v kuhinji sam, je priporočljivo, da odrasli spremljajo njegov proces dela, da lahko hitro ukrepajo, če je to le potrebno. V družinah z več otroki je pomembno, da so naloge jasno razdeljene, saj lahko preveliko število aktivnih otrok hkrati poveča tveganje za poškodbe.

Kuhanje z otroki je lahko izjemno zabavna, poučna in ustvarjalna izkušnja. / FOTO: Adobe Stock


Kako lahko kuhanje z otroki spodbudi zdrave prehranjevalne navade in na kakšen način vpliva na njihovo samozavest ter samostojnost?

Kuhanje z otroki je lahko izjemno zabavna, poučna in ustvarjalna izkušnja. Pomembno je, da otroke spodbujamo in usmerjamo k zdravim prehranjevalnim navadam, tako doma kot v vrtcu in šoli. Ena od ključnih nalog je, da zagotovimo, da institucije, kot so vrtci in šole, nakupujejo kakovostna živila, pri čemer je priporočljivo sodelovati z lokalnimi ponudniki. S tem otrokom ne le dajemo dostop do svežih in hranljivih sestavin, temveč jih tudi učimo o pomenu lokalne pridelave.

Otroci se učijo predvsem od odraslih in svojih vrstnikov, zato imamo kot pedagogi in starši pomembno vlogo pri oblikovanju njihovih prehranjevalnih navad. Naša naloga je, da jih poučimo o lastnostih različnih živil, njihovem izvoru in načinih pridelave. Ko otroci spoznajo, od kod prihajajo živila in kako jih pripravljamo, postanejo bolj zavestni potrošniki in razvijejo pozitiven odnos do hrane.

S kuhanjem jim omogočamo, da aktivno sodelujejo v procesu priprave hrane, kar povečuje njihovo samozavest. Ko se naučijo pripravljati zdrave obroke, se počutijo ponosne na svoje dosežke in postanejo bolj samostojni. Ta samostojnost jih spodbuja, da se odločajo za zdrave obroke in razvijajo trajne prehranjevalne navade, ki bodo pozitivno vplivale na njihovo zdravje v prihodnosti.

S kuhanjem jim omogočamo, da aktivno sodelujejo v procesu priprave hrane, kar povečuje njihovo samozavest. / FOTO: Shutterstock


Tukaj je nekaj preprostih receptov za začetnike, pri katerih lahko otroci aktivno sodelujejo:

1. Rojstnodnevna torta

Opis: priprava biskvita, enostavne kreme in okrasitev torte s svežim sadjem ter različnimi užitnimi dekorativnimi elementi. Kako pomagajo otroci: lahko pomagajo pri mešanju sestavin za biskvit, pripravi kreme ter okraševanju torte s sadjem in drugimi dekoracijami.

2. Kremne juhe

Opis: uporaba različne zelenjave, kot so cvetača, beli del pora in krompir. Zelenjavo operemo, očistimo in narežemo, nato jo prepražimo, začinimo, zalijemo z vodo in kuhamo. Po kuhanju jo zmeljemo, da dobimo kremasto strukturo. Kako pomagajo otroci: lahko sodelujejo pri pranju in čiščenju zelenjave ter pri kuhanju.

3. Obloženi kruhki

Opis: okraševanje kruhkov z različnimi namazi (avokadov, sirni, bučni) ter dekoracija s sirom, svežo kumaro, papriko, češnjevim paradižnikom ali svežim peteršiljem. Kako pomagajo otroci: lahko se zabavajo z brizganjem namazov na kruh in dodajanjem različnih sestavin za dekoracijo.

4. Kruh

Opis: priprava kvašenega testa z različnimi dodatki, kot so semena, prepražena čebula in bučno olje. Oblikovanje mini bombetk. Kako pomagajo otroci: lahko sodelujejo pri gnetenju testa in oblikovanju mini bombetk, kar je odličen način za učenje priprave kvašenega testa in peke.

5. Energijske tablice

Opis: potrebujemo ovsene kosmiče ali polnozrnate riževe kosmiče, nasekljane oreščke, liofilizirano sadje in raztopljeno temno čokolado. Vsa živila zmešamo in vlijemo v model, ohladimo ter narežemo na primerne velikosti. Kako pomagajo otroci: lahko pomagajo pri mešanju živil, vlivanju v model in rezanju ohlajenih tablic.

6. Smoothiji

Opis: v mešalnik damo vsa živila, ki jih otroci imajo radi (kosmiči, banana, avokado, pomaranče, sok limone ...) in jih zmeljemo. Enostavna jed oziroma popoldanska malica. Kako pomagajo otroci: lahko izbirajo živila, jih dajo v mešalnik in opazujejo, kako se vsa živila zmešajo v okusen napitek.

Prehrana za dojenčke in malčke

Iščete recepte in smernice zdrave prehrane za dojenčke, šolarje in mladostnike? Prijavite se na brezplačne Prehrana za dojenčke in malčke e-novice ter bodite na tekočem z vsebinami na temo prehranjevanja dojenčkov in starejših otrok.

VIR: Bibaleze