V Ljubljani so predstavili projekt Greentech, ki združuje partnerje iz treh fakultet in osem slovenskih podjetij. Ti se v okviru 5,2 milijona evrov vrednega projekta osredotočajo na razvoj inovativnih rešitev na področju zmanjšanja emisij toplogrednih plinov in energetske porabe ter spodbujanja krožnega gospodarstva.

Ljubljana, 16. oktobra - V Ljubljani so predstavili projekt Greentech, ki združuje partnerje iz treh fakultet in osem slovenskih podjetij. Ti se v okviru 5,2 milijona evrov vrednega projekta osredotočajo na razvoj inovativnih rešitev na področju zmanjšanja emisij toplogrednih plinov in energetske porabe ter spodbujanja krožnega gospodarstva.

"Greentech je pomemben korak naprej v naši zavezi k razvoju trajnostnih tehnologij. Sodelovanje med različnimi partnerji bo omogočilo hitrejši prehod na nove tehnologije, kar je ključno za dosego podnebnih ciljev," je na torkovi predstavitvi projekta v ljubljanskem Cankarjevem domu dejal dekan fakultete za strojništvo Mihael Sekavčnik.

Direktorica Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS Špela Stres pa je poudarila, da so naložbe v raziskave in inovacije ključni dejavnik produktivnosti in gospodarskega razvoja. Ob tem je ocenila, da za prihodnost podjetja ključna povezanost sodelujočih partnerjev, izpostavila pa je tudi izjemno delo ekipe svojih sodelavcev, ki je "postavila instrument financiranja, ki omogoča izvedbo tovrstnih projektov".

Kot je poudaril prodekan fakultete za strojništvo za znanstveno raziskovalno dejavnost in mednarodno sodelovanje Janko Slavič, želijo s projektom Greentech zmanjšati porabo materialov, izboljšati energetsko učinkovitost in spodbujati pametno upravljanje sistemov. "Greentech bo omogočil celovite rešitve, ki se bodo izboljšale konkurenčnost slovenskih podjetij in hkrati prispevale k zelenemu prehodu," je pristavil.

Vrednost projekta je 5,2 milijona evrov, od tega je 3,75 milijona evrov sredstev zagotovljenih iz načrta za okrevanje in odpornost.

Po navedbah fakultete za strojništvo je projekt zasnovan kot "revolucija v industriji s poudarkom na razvoju naprednih, trajnostnih tehnologij", hkrati pa ponuja celovite rešitve, ki bodo imele občuten vpliv na podnebne cilje. Med glavni cilji projekta so zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida, porabe energije in materialov, pametno upravljanje sistemov, spodbujanja krožnega gospodarstva ter razvoj zelenih gospodinjskih aparatov.

Vodilni partner projekta je ljubljanska fakulteta za strojništvo, pri projektu pa sodelujejo tudi Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani in fakulteta za management Univerze na Primorskem. Tem se pridružujejo tudi podjetja Gorenje, Fotona, Domel, LPKF, Yaskawa Slovenija, Danfoss Trata, Kronoterm in Medius.

VIR: STAkrog