V Sparu Slovenija so si v okviru svoje trajnostne strategije kot enega glavnih ciljev zastavili, da želijo imeti aktivno vlogo v krožnem gospodarstvu ter ob tem tudi spodbujati svoje kupce k trajnostnemu življenjskemu stilu. V juliju so poleg že obstoječih zabojnikov pred trgovinami SPAR postavili še dodatnih šest zbiralnih zabojnikov za rabljen tekstil v sodelovanju s podjetjem Ekotekstil, oktobra pa s spodbujanjem trajnostne rabe tekstila nadaljujejo v sodelovanju s socialnim podjetjem Knof.

V Sparu Slovenija so si v okviru svoje trajnostne strategije kot enega glavnih ciljev zastavili, da želijo imeti aktivno vlogo v krožnem gospodarstvu ter ob tem tudi spodbujati svoje kupce k trajnostnemu življenjskemu stilu. V juliju so poleg že obstoječih zabojnikov pred trgovinami SPAR postavili še dodatnih šest zbiralnih zabojnikov za rabljen tekstil v sodelovanju s podjetjem Ekotekstil, oktobra pa s spodbujanjem trajnostne rabe tekstila nadaljujejo v sodelovanju s socialnim podjetjem Knof.

Odpadni tekstil v Knofu reciklirajo tudi v tekstilne opeke

Tekstilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena izmed največjih onesnaževalcev našega okolja. Samo v Sloveniji letno namreč zavržemo kar 17.000 ton odpadnega tekstila.* Spar Slovenija se kot trgovec, ki v svojih prodajalnah ponuja tudi tekstilne izdelke, zaveda svoje dolžnosti vračanju okolju in se zavezuje k odgovornemu ravnanju z njimi, s čimer želi prispevati k varovanju okolja. Kupcem so zato ponudili različne možnosti, da spremenijo svoje navade in začnejo s tekstilom ravnati bolj trajnostno ter s tem tudi sami prispevajo k boljšemu jutri.

Julija je Spar združil moči s podjetjem Ekotekstil, ki se ukvarja z zbiranjem odsluženega tekstila za namene ponovne uporabe. Pred šest svojih trgovin** je postavil zbiralne zabojnike za rabljen tekstil, kamor kupci lahko oddajo oblačila, obutev, ves hišni tekstil (posteljnina, zavese, prti, brisače ...), modne dodatke (kot npr. torbice, pokrivala, šali ...). Vsa zbrana oblačila in izdelke Spar preda Ekotekstilu, ta pa poskrbi za ponovno uporabo oziroma reciklažo po svojem krogotoku. Vse od postavitve novih zabojnikov do danes se je v njih  zbralo že približno 10 ton tekstila.    


Oktobra Spar nadaljuje svoje aktivnosti na področju trajnostnega ravnanja s tekstilom, tokrat v sodelovanju s slovenskim socialnim podjetjem Knof, katerega glavno poslanstvo je razvoj, proizvodnja in prodaja rešitev, ki zmanjšujejo ali preprečujejo nastanek odpadkov. V sodelovanju z oblikovalci, komunalnimi podjetji in raziskovalnimi inštitucijami razvijajo rešitve za trajnostni način življenja na vseh nivojih posameznika, gospodarstva in družbe. Eden izmed zbirnih materialov je tudi odpadni tekstil, iz katerega ustvarjajo reciklirano modo v sodelovanju z mladimi oblikovalci in šiviljami, ki jo potem prodajajo v novi obliki, z novo identiteto v svojih butičnih trgovinah po Sloveniji.

11. oktobra je pred trgovino Interspar Park Center v Kopru potekala šiviljska delavnica, na kateri so sodelujoči s pomočjo predstavnikov Knof-a dali staremu tekstilu novo priložnost. V nekaterih Spar trgovinah (Novo mesto, Sevnica, Brežice in Litija) pa bodo oktobra in novembra   predstavniki Knof-a delili prazne kartonske škatle oziroma t.i. KNOFcycle škatle, kamor lahko vsi zainteresirani kupci zapakirajo svoj rabljen tekstil in ga vrnejo podjetju Knof.   V zameno za donacijo oblačil bodo prejeli vavčer za nakup Knofovih izdelkov. Tekstil, ki ga bo podjetje Knof prejelo, bo temeljito pregledan in razvrščen. Nekatera oblačila bodo v sodelovanju z mladimi slovenskimi oblikovalci predelana, druga pa bodo šla v reciklažo ali ustrezno uničenje. Predelana oblačila bodo dobila novo identiteto skozi proces "upcyclinga" in bodo na voljo v Knofovih butičnih trgovinah v Krškem in Novem mestu. Na ta način bo Spar svoje kupce spodbudil k razmisleku o pomembnosti trajnostnega ravnanja s tekstilom in o različnih možnostih za njegovo ponovno uporabo.

Predstavniki podjetij od leve - Maša Šprajcar-Rančić, Spar Slovenija, Žan Susman, Ekotekstil, Mojca Žganec Metelko, Knof


Maša Šprajcar-Rančić, vodja trajnostnega razvoja podjetja Spar Slovenija

Maša Šprajcar-Rančić, vodja trajnostnega razvoja podjetja Spar Slovenija, je projekt pospremila z naslednjimi besedami:

“Kot trgovec, ki ponuja tudi tekstilne izdelke, se čutimo odgovorne, da naše kupce ozaveščamo o problematiki odpadnega tekstila ter jim omogočamo različne načine, da lahko z njim ravnajo bolj trajnostno. S sodelovanjem s podjetjem Knof želimo naše kupce spodbuditi k bolj trajnostnemu življenjskemu slogu, hkrati pa podpreti slovenska podjetja in krepiti lokalno gospodarstvo. V naših trgovinah kupcem ponujamo široko ponudbo trajnostnih alternativ, kot so zbiralnik za povratno stekleno embalažo, ločevanje sijalk, baterij, vseskozi pa dopolnjujemo tudi zbiralnike za rabljen tekstil. Na ta način želimo kupcem  omogočiti, da vse uredijo na enem mestu, s tem prihranijo čas in zmanjšajo potrebo po dodatnih poteh, kar prispeva tudi k zmanjšanju ogljičnega odtisa.”
 


*https://www.gov.si/novice/2022-11-17-tekstilni-odpadki-so-iz-mode/

**Zabojnike so postavili pred SPAR Ljubljana Brod, SPAR Ljubljana Bratov Babnik, SPAR Trzin, SPAR Logatec, SPAR Izola, SPAR Koper – Semedela.

***Upcycling je proces, v katerem se predmeti za enkratno uporabo ali zavrženi predmeti preoblikujejo, da postanejo dragoceni, uporabni ali preprosto estetsko prijetni.

VIR: Spar Slovenija