Občina Radlje ob Dravi, ki je širše poznana po prvem javnem biološkem bazenu pri nas in podpori sonaravnemu gozdarjenju, nadaljuje s prizadevanji za trajnostni razvoj. Načrtuje nove turistične in druge produkte ter širi trajnostne zasaditve. Eden od projektov, ki so jih predstavili danes, je tudi zasaditev dreves na nekdanjem smučišču v Vuhredu.

Radlje ob Dravi, 9. oktobra - Občina Radlje ob Dravi, ki je širše poznana po prvem javnem biološkem bazenu pri nas in podpori sonaravnemu gozdarjenju, nadaljuje s prizadevanji za trajnostni razvoj. Načrtuje nove turistične in druge produkte ter širi trajnostne zasaditve. Eden od projektov, ki so jih predstavili danes, je tudi zasaditev dreves na nekdanjem smučišču v Vuhredu.

 

Na že pred leti opuščenem smučišču v Vuhredu bodo v soboto zasadili 150 dreves v nastajajočem parku, kjer bodo v prihodnje dodatne vsebine prispevali tudi lovci.

S pomočjo več kot 200 brigadirjev iz Slovenije in tujine, ki se bodo konec tedna družili na mednarodnem srečanju v Radljah ob Dravi, in ob podpori podjetja Toyota bodo s sadikami dreves, del je doniranih, zasadili okoli dve tretjini nekdanjega smučišča na zemljišču v lasti občine. Tretjina zemljišča nekdanjega smučišča pa je v zasebni lasti, je na današnji novinarski konferenci pojasnil župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik.

Spodnji del zasaditve nekdanjega smučišča bodo predstavljala sadna drevesa in se tako pridružila že doslej vzpostavljenim občinskim sadovnjakom po občini. S pridelkom teh sadovnjakov v zavodu za usposabljanje in zaposlovanje invalidov Radela pridelujejo sokove, tudi nagrajene na kmetijskem sejmu Agra, in druge izdelke. Isti zavod skrbi tudi za urejanje zelenih površin v občini, med katerimi so številne urbane površine, ki so jih v zadnjih letih zasadili z različnimi medovitimi in drugimi rastlinami.

Občina tudi s pomočjo strokovnjakinje za hortikulturo Nataše Špegel, ki je zaposlena v javnem podjetju KIČ Radlje, in drugimi strokovnjaki snuje sodobno zeleno infrastrukturo v središču mesta.

Kot je danes razkril župan, imajo dva projekta, ki ju bodo predvidoma v večji meri financirali z nepovratnimi sredstvi. Eden od teh je okoli dva milijona evrov vreden projekt zelene ureditve, ki ga prijavljajo v dogovor za razvoj regije, sredstva za drugi projekt, namenjen ureditvi trškega jedra, pa si bodo prizadevali pridobiti na razpisu za področje trajnostne mobilnosti. Izvedba obeh projektov je načrtovana v obdobju 2026-2030.

Že zdaj pa v občini obratuje lokalna tržnica, ki je namenjena povezovanju in promociji lokalnih ponudnikov. Doslej so k sodelovanju privabili več kot 30 ponudnikov, ki jim ob večjih dogodkih ponudijo stojnice za prodajo izdelkov, v javnem zavodu za šport, kulturo, turizem in mladino ŠKTM pa imajo glede povezovanja lokalne ponudbe tudi nadaljnje načrte.

Med izpostavljeni področji, ki jih razvijajo v občini, pa je turizem. Po desetletju razvijanja in gradnje turistične, športne in druge javne infrastrukture se zdaj v občini skupaj z zavodom ŠKTM usmerjajo v povezovanje vsega ustvarjenega v nove turistične produkte in produkte, ki prinašajo dodano vrednost tudi domačinom.

Potem ko je od odprtja pred dvema letoma z različnimi dogodki že zaživel Dom gozdne kulture, bodo tri nove turistične produkte razvili tudi v okviru trenutno potekajoče in več kot tri milijone evrov vredne obnove sosednjega Dvorca Radlje.

Hkrati pri vodnem parku nastaja del skoraj pol milijona evrov vrednega projekta izgradnje motoričnega parka Aktivarium, turistična prizadevanja javnega zavoda ŠKTM gredo tudi v smeri vzpostavljanja različnih oblik trajnostne mobilnosti, načrtujejo pa tudi oživljanje športne dejavnosti na reki Dravi.

Kot je danes pojasnil direktor zavoda ŠKTM Gregor Likar, gredo prizadevanja v smer razvijanja občine kot trajnostne turistične destinacije s sinergijami danega okolja, domačinov in turistov. "Turizem v nekaterih okoljih že postaja moteč faktor, ker je predimenzioniran, mi pa tega tukaj ne želimo in bi radi, da bi v Dravski dolini s turizmom bivali na lep način," je sklenil Likar.

VIR: STAkrog