napovednik

Ljubljana, Rogaška Slatina
28. junij–1. julij 2023

Pred nami je že 20. izdaja Festivala Pranger – srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, ki zaradi ljubezni do refleksije velja za posebneža med literarnimi festivali. Koncept je osredinjen na sposobnost povedati mnenje dobronamerno v obraz ter po drugi strani neustrašno premisliti o slišani in predvsem dobro utemeljeni in vljudni kritiki; prevajalci pa na okrogli mizi, ki jo snuje in vodi dr. Nada Grošelj, premišljujejo o prevodnih vprašanjih – bomo konec oktobra pokomentirali Frankfurt. Kritiške razprave se odvijajo v Rogaški Slatini in prinašajo plodne refleksije ter premislek tako kritikom kot pesnikom za nadaljnja umetniška ter kritiška raziskovanja in ustvarjanja.
Utrinki z novinarska konference / Foto: Boštjan LahNa Prangerju se bo tako tudi letos zvrstilo devet vznemirljivih pesniških zbirk – letos še posebej zaznamovanih z družbenokritično pisavo –, izdanih minulo leto, ki jih izberejo tri kritičarke in kritiki – te, z dvoletnim mandatom, izbere Pranger. Letos so tako še zadnjikrat zbirali: Silvija Žnidar, dr. Alen Albin Širca in Denis Škofič. Prvikrat pa bo voditeljske vajeti kritiških razprav v roke vzela Diana Pugeršič, ki kot Prangerjeva kritičarka 2020-21 dodobra pozna festivalsko debatno ozračje. Je tudi prejemnica Stritarjeve nagrade leta 2018. Festivalski vrhunec že vse od leta 2013 pripada slavnostni podelitvi Stritarjeve nagrade Društva slovenskih pisateljev.Navadno je Pranger uvedla konceptualna debata, letos jo bo Prangerjev pesniški večer, v sredo, 28. junija, ob 19.00, na Vodnikovi domačiji center (Ljubljana). S konceptualno debato Poezija in kmetijstvo 23. septembra 2023 pa bomo še posebej slavnostno obeležili Prangerjev jubilej. Razpravljali bodo dr. Barbara Jurša, Nežka Struc, mag. Jure Jakob in Nataša Kramberger, ki jo bo vodila. Prvi Pranger se je odvil 24. septembra 2004. Plesno slavje ob 20-letnici pa bo v Ljubljani v adventu skupaj z vsemi soustanovitelji, pesnicami, kritiki in prevajalci.Sestavni del Prangerja je tudi ELA – Mali Pranger, poimenovan po Eli Peroci, ki je svojo mladost preživela v Rogaški Slatini in je namenjena vzpodbujanju mlade pesniške pisave. V letu 2023 je na natečaj ELA – Mali Pranger za najboljše pesmi na temo Toplina Festivala Pranger in Knjižnice Rogaška Slatina prispelo kar 261 prispevkov – to je 35 več kot lani –, med katerimi je žirija izbrala 30 mladih ustvarjalk in ustvarjalcev iz tretje triade, 15 iz druge triade ter 5 iz prve triade, sorazmerno s številom prejetih prispevkov. Priznanja so ob 140 obiskovalcih slavnostno podelili 27. maja v Aninem dvoru (Rogaška Slatina), žirijo pa so letos sestavljali: mag. Nataša Koražija in Maja Novak (obe Knjižnica Rogaška Slatina) ter Dejan Koban (Pranger).
PRANGER 2023 / foto in info gradivo
Novinarska konferenca / Urška P. Černe - soustanoviteljica in vodja festivala Pranger / Foto: Boštjan LahŽe dvanajsto leto zapored Festival Pranger prireja program Mlada kritika, ki bo potekal jeseni v Ljubljani in Mariboru. Namenjen je lucidnim kritičarkam in kritikom poezije z manj izkušnjami, ki še nimajo objavljenega velikega številka kritik v osrednjih literarnih revijah, dnevnem časopisju ali na radijskih valovih. Pri tem se izraz »mlad« ne nanaša na leta ali status kritika, temveč na obseg njegovih ali njenih izkušenj.

Veselimo se druženja z vami.

Pranger ekipa.

HVALA:
Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Občina Rogaška Slatina, Zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina, Knjižnica Rogaška Slatina, Društvo slovenskih pisateljev, MKC Maribor, MKC Črka, Mariborska knjižnica, Vodnikova domačija Center (Divja misel),
časnik Večer, Catering MiaMia, Knjigarna Antika Celje, Kliping, d.o.o., Podoba, d. o. o., Atrij ZRC, Knjigarna AZIL Ljubljana, Zelena centrala, Šolski center Rogaška Slatina, Mladinski svet Rogaška Slatina in Aktivna mladina Slatnska

Dogodek je del programa literarnih prireditev, ki ga sofinancira JAK.

VIR: KUD Pranger