Sekcija kleparjev krovcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije organizira že 15. državno prvenstvo mladih kleparjev in krovcev Slovenije, ki bo v času gradbenega sejma MEGRA v Gornji Radgoni, v četrtek, 18. 4., in v petek, 19. 4. 2024.

Sekcija kleparjev krovcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije organizira že 15. državno prvenstvo mladih kleparjev in krovcev Slovenije, ki bo v času gradbenega sejma MEGRA v Gornji Radgoni, v četrtek, 18. 4., in v petek, 19. 4. 2024. Cilj tekmovanja je, da se poklic klepar–krovec predstavi širši javnosti, učencem osnovnih šol ter ostalim zainteresiranim v izobraževalnem in poklicnem delu.
 
Letos bo v pokrivanju modelov strehe tekmovalo 6 ekip mladih krovcev. Vsako ekipo sestavljajo trije člani (mentor, ki lahko samo vodi in svetuje preostalima dvema članoma, ki sta mlada krovca) in dva aktivna tekmovalca, ki zaradi pogojev IFD (Mednarodnega združenja krovcev) ne smeta biti starejša od 28 let (dopolnjeno v letu 2024).  
Tekmovanje se bo izvajalo v skladu s pravili, ki so bila na sekciji sprejeta že v prejšnjih letih in so veljala na prejšnjih tekmovanjih ter izhajajo iz pravil IFD. Ekipe se bodo pomerile v klasičnem pokrivanju poševne strehe in v pokrivanju poševne strehe s pločevino.
 
Tekmovalne ekipe bo ocenjevala strokovna komisija, ki bo pri ocenah upoštevala natančnost izdelave, optimalno porabo časa, izrabo materialov, ročne spretnosti, izvedbo določene naloge, čistočo in red na delovišču, upoštevanje predpisov iz varstva pri delu in požarne varnosti ter končni izgled. Najboljše tri ekipe bodo prejele priznanja in pokale, praktične nagrade za tekmovalce pa bodo prispevali pokrovitelji tekmovanja, proizvajalcev in dobaviteljev strešnih materialov in opreme.
 
Zaključek tekmovanja s podelitvijo priznanj bo v petek, 19. aprila, ob 16. uri. Zbrane bo nagovoril tudi predsednik OZS Blaž Cvar.

VIR: OZS